Boş zaman etkinlikleri olarak turizm ve rekreasyonel etkinlikler insanların hayat kalitesini artırarak, tatmin düzeylerini etkilemektedir. Gerek rekreasyon gerekse turizm katılımcıların gönüllü olarak seçtikleri ve boş zamanlarını değerlendirdikleri etkinlikleri kapsar.
Ciddi Boş Zamanın Tanımı
Ciddi boş zaman aktiviteleri ise “kariyer elde etmek amacıyla oldukça önemli, ilginç ve tatmin edici olan, kendine özgü bilgi, beceri ve deneyim gerektiren amatör, hobi ya da gönüllü faaliyetlerdir” (Stebbins, 1982; 1997; 2007; 2008; 2012) şeklinde tanımlanmıştır.
Özetle; boş zaman ve rekreasyon kelimelerinin anlamları birbirine benzerlik göstermektedir ancak boş zaman bir zaman dilimini ifade ederken; rekreasyon bu boş zaman diliminde bireyin yaşamında özgürce, gönüllü olarak tercih ettiği aktivitelerini gerçekleştirmesidir.
Serbest zaman ya da boş zaman, iş ve gerekli kişisel faaliyetler dışında geçirilen zaman dilimidir. Bir başka deyişle yemek, uyku, işe gitme, şirket idaresi, okula gitme, ödev yapma ve ev işleri gibi mecburi faaliyetlerin öncesi veya sonrasında dinlenmeye ayrılan keyfî zamandır.
Bu etkinlikler, müzikal uğraşılar, sportif etkinlikler, oyunlar, sanatsal etkinlikler, hüner gerektiren etkinlikler, doğa etkinlikleri, sosyal ve kültürel etkinlikler olarak genel başlıklar altında toplanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Amaç: Rekreasyon en genel tanımıyla, insanların fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü geri kazanmak için isteyerek yaptıkları aktivitelerdir. Rekreasyonel aktiviteler bireylerin serbest zamanlarında sosyalleşmelerine, çevreleri ile olumlu ilişkiler kurmalarına ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlar.
Rekreasyon turizmi, insanların çalışma yoğunluğundan geri kalan zamanlarda sıradanlıktan kurtulmak amacıyla yaşadıkları çevreden ve ritimden kısa bir süre uzaklaşarak kendilerini yenilemelerini sağlayan etkinler olarak değerlendiriliyor.
Günlük yaĢam içerisinde insanların yapmak zorunda olduğu faaliyetler dıĢında kalan zaman dilimi olarak nitelendirilen serbest zaman ve bu zaman dilimleri içerisinde bireylerin fiziksel ve ruhsal açıdan doyuma ulaĢabilecekleri etkinlikler de rekreatif etkinlikler olarak adlandırılmaktadır.
Boş zaman eğitimi, insanların boş zamanlarını kullanmaya hazırlayan yardımcı bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu kullanışta birey, kişisel bir doyum sağlamalı ve tüm kişisel gelişmelerine katkıda bulunmalıdır. Bu eğitim, onlara tutum ve değerler, ilgi ve beceriler edinme ve geliştirmeye yöneliktir.
Serbest zaman etkinlikleri, ilgi köşelerinde oyun ve sanat etkinliklerinden oluşmaktadır. Okul öncesi eğitim kurumlarında ilgi köşeleri evcilik, fen ve matematik, sanat, resimli kitap, blok, müzik, kukla, eğitici oyuncak köşeleri ile amaçlar ve kazanımlar doğrultusunda düzenlenen geçici ilgi köşelerini içermektedir.
Türkçe karşılığı yaygın bir şekilde boş zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır. Bu ise, bireylerin ya da toplumsal kümelerin boş zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinlikler anlamını taşımaktadır.
Tanımlayıcı verilerin analizinde frekans (f) ve yüzde (%) hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde katılımcıların en sık yaptığı boş zaman değerlendirme aktivitesinin %48.8 ile gazete okumak, ardından %26.6 ile kitap okumak ve %20.4 ile spor yapmak olduğu görülmektedir.
Fonksiyonel sınıflandırmada karşılaşılan türler arasında ticari rekreasyon, sosyal rekreasyon, sağlık rekreasyonu, estetik rekreasyon, orman rekreasyonu, fiziksel rekreasyon, sanatsal, kültürel ve turistik rekreasyon yer almaktadır.
Hobileri İcra Etmek: İlgilendiğiniz herhangi bir hobiye zaman ayırabilirsiniz. Örneğin, resim yapmak, enstrüman çalmak, el işi yapmak gibi. Yeni Bir Şey Öğrenme: Boş zamanlarınızı yeni bir yetenek veya beceri öğrenmeye ayırabilirsiniz. Örneğin, bir yeni dil öğrenmek veya çevrimiçi kurslarla yeni bir konu öğrenmek gibi.
Bir başka ifadeyle boş zaman kişinin iş zamanı ve fizyolojik ihtiyaçlarını (yeme, içme, uyku vb.) karşıladığı zaman dışında kalan tamamen kişinin tasavvuruna ve tercihine kalmış, bireysel veya grup halinde özgürce yapılan faaliyetlere ayrılan zaman aralığı olarak tanımlanabilir (Arslan, 1996: 74).
Serbest zaman etkinliklerinin stres azaltma, sosyal statü sağlama, öz güven kazandırma ve yaşam mutluluğunu arttırma gibi olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür (Avcı, 2009; Sevin ve Şen, 2019; Yoon, 2018).
Rekreatif faaliyetlerin temelinde insanların fiziksel ve mental sağlığına müspet katkı sağlaması vardır.İnsanların Boş zamanlarında gerçekleştirdiği zararlı ve toplumun değer yargılarıyla uyuşmayan faaliyetler ”atipik boş zaman davranışları” olarak değerlendirilmektedir.
Serbest zaman eğitimi kişinin bireysel tatminini sağlayan ve bireyi zenginleştiren, serbest zaman fırsatları sunan, toplum üzerinde serbest zamanın etkisini anlamayı gerektiren ve serbest zaman davranışlarını göz önünde bulundurmayı amaçlayan eğitim olarak tanımlanmıştır (Graefe ve Parker, 1987, 57).
Turizm, sadece boş zamanla ilgili değil aynı zamanda çalışma zamanı ile de ilgilidir. Fakat rekreasyon, tamamen boş zaman süresince ortaya çıkar. Turizmde rekreasyondan farklı olarak, katılımcıların yaşadıkları mekânın dışına çıkmaları, geçici yer değiştirmeleri gerekmektedir.
Serbest zaman hayatımızda yükselen önemli bir role sahiptir. Çünkü birçok ihtiyacı karşılar, stresi düşürür, etkili öğrenmeyi arttırır ve bedensel, zihinsel sağlık dengesini kazandırır.
Rekreasyon, kişilerin yaptığı işten ve çeşitli gereksinimlerinden geriye kalan vaktini ruhsal ve fiziksel açıdan daha sağlıklı olmak için değerlendirmek üzere yaptığı aktiviteleri içerir. Örneğin bilim, spor, kültür ve sanat ile ilgili aktiviteler rekreasyon kapsamına girer.
Rekreasyon alanları, kısıtlıda olsa yapılaşma koşulları olan, üzerinde belirli yapıların yapılabildiği alanlardır. Bu alanlarda çok amaçlı salon, mescit, lokanta, kahvehane, çay bahçesi, büfe, güreş, tenis, yüzme, mini golf, otokros, gokart ve benzeri spor alanları ve çocuk oyun parkları yapılabilmektedir.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri