En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
Bilinenin aksine boşanmalardan erkekler kadınlara göre daha fazla etkileniyor. Belki evlilik kurumu erkeğe daha fazla konfor sağlıyor ve bunu kaybetmek onlar için daha güç. Boşanma sonucu erkeklerin sadece üçte biri kendini daha özgür hissetmiş ancak çoğunluk kendini sıkıntılı hissediyor.
Boşanma sonrasında çocukların yaklaşık yüzde yirmisinde sorunlar ortaya çıkar. Bu oran, boşanmamış ailelerdeki çocuklara göre riskin yaklaşık 2 kat artmış olduğunu göstermektedir. En sık davranış sorunları, kurallara uymama, akademik başarıda düşüklük, kaygı ve depresyon gözlemlenir.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu'na göre, boşanmış bir erkek istediği zaman tekrar evlenebilir, ancak boşanmış bir kadın boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün beklemek zorundadır. Bu süre, kadının hamile olup olmadığının tespit edilmesi ve çocuğun babasının kim olduğunun belirlenmesi içindir.
Boşanma sonrası erkeklerde düş kırıklığı, içe kapanıklık, çevresindeki insanlardan gizli bir şekilde ağlama, iş performansında düşüş ve aile sıcaklığından mahrum kalma yaşanmaktadır. Boşanma sonrasında erkek yalnız hissedebilir, bunun nedeni ise çocuklarının velayetinin çoğunlukla annede olması durumudur.
Yaş farkı tek başına boşanma sebebi değildir. Yaş farkının boşanma sebebi olabilmesi için evlilik birliğini sarsıyor olması gerekmektedir.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Gergin ortam depresyona zemin hazırlıyor. Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, çocuklar için boşanmama kararı almanın doğru bir davranış olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Aslında bitmesi gerekirken sadece çocuk için sürdürülen bir evlilik, çocuğa faydadan çok zarar verecektir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Kaba boşanma hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 3,11 ile İzmir oldu. Bu ili binde 3,09 ile Uşak, binde 3,01 ile Antalya izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise binde 0,43 ile Şırnak oldu.
Necmettin Nursaçan'da bu soruya boşandıktan sonra çiftlerin iki ayrı birey olduğunu aynı evde kalmalarının caiz olmadığını belirtti. Nursaçan, mecburiyet olduğu takdirde ise mahremiyet kurallarına uyularak ayrı odalarda ve çok dikkat edilerek yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
0-3 yaşında ki çocuğun velayeti çocuğun süt çağında olması sebebiyle anneye verilmesi daha doğru olacaktır. Fakat olağanüstü durumlarda çocuğun üstün yararı gözetilerek 0-3 yaş çocuğun velayeti babaya da verilebilmektedir. Fakat bu durum çok istisna bir durum olup çok karşılaşılmamaktadır.
Çocuk velayeti, tek taraflı bir kararla alınamaz; ancak, ebeveynler arasında anlaşmaya varılabilirse, bu anlaşma mahkeme tarafından onaylanabilir. Baba, çocuk velayetini almak için haklı sebeplere sahip olduğunu ispatlamalıdır.
Aralarında 1 yaş fark bulunan evli çiftlerin boşanma oranıysa yüzde 3. Bu çalışmadan çıkan sonuca göre, “eşler arasındaki en ideal yaş farkı 1'dir” demek mümkün..
Peki, evlilikte erkekle kadın arasındaki ideal yaş farkı nedir? Uzmanlar, erkeğin kadından büyük olmasını öneriyor. Ama kaç yaş? Neredeyse evrensel olarak kabul edilen formül de şu: Erkeğin yaşını ikiye böl, çıkan sayıya yedi ekle, işte kadının ideal yaşı.
Kadın, erkeğin güçlü, karizmatik, olgun, sahiplenici olmasını ister. Bunun için erkeğin daha büyük olması gerekir. Bu nedenle 5 yıl en ideal olarak gördüğümüz yaş aralığıdır. En ideali ise 5 - 10 yaş arasıdır.
TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.
Boşanma sonrası eski eşinizi sahiplenme, korumaya kalkma, yanlışlarını namus meselesi yapma, kıskanma ve evliliğine müdahale etme hakkınız yoktur. Yeniden evlenmek sizin olduğu kadar eski karınızın da hakkıdır.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri