Dolayısıyla, evlilik birliği içerisinde edinilen çeyiz eşyalarında eşlerin katılma rejimi gereğince eşit oranda hak sahibi olduğu da belirtilmiştir.
Ev Eşyaları Nasıl Paylaştırılır? Boşanma halinde ev eşyalarının paylaşımı da talep edilebilmektedir. Evlilik birliğinin kurulması ve sürdürülmesi amacıyla ailenin ihtiyacına göre alınmış olan mobilya, beyaz eşya, tablo, biblo vb. süs eşyaları ve elektronik eşyalar aynen veya nakden paylaşıma konu edilebilmektedir.
Türk Ceza Kanunu'nda 'eşten mal kaçırma' özel bir suç türü olarak düzenlenmemiştir. Dolayısıyla boşanma davasında mal kaçıran eşin cezası şudur şeklinde bir ifade doğru olmayacaktır. Ancak yine de eşin hangi yolla mal kaçırdığını irdelemek gerekir.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Müşterek konutun eşlerden biri adına tahsisi yani evin dava boyunca eşlerden birine bırakılmasına ilişkin karar, aile mahkemesi hakimi tarafından verilecek olan bir ara karar ile kurulur. Müşterek konutun tahsisi, taraflarca her aşamada talep edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Boşanmada evde kim kalır? Boşanma davası açıldığında, talep olması halinde hakim evin kime tahsis edileceğine karar verir. Genellikle çocuklu evliliklerde, çocuk kiminle kalmaya devam edecekse, ev dava sonuna kadar o eşte kalır. Diğer eş mahkeme kararı varsa evden ayrılmak zorundadır.
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Ziynet eşyası dışındaki değerlerden kadına özgü bir nitelik taşımayanlar kime takıldıysa ona aittir. Örneğin çeyrek, yarım, tam gibi gram altınlar herhangi bir cinsiyete özgü değildir. Bu sebeple erkeğe takılan bu tür değerler üzerinde erkek tarafı da hak sahibidir.
Kişisel eşyaları her zaman alma hakkına sahipsiniz. Kendi kişisel eşyalarınız için hakiminden tedbire yönelik bir karar vermesini talep edebilirsiniz. Bu durumda kişisel eşyalarınızın size teslim edilmesi yönünde bir tedbir kararı verebilir. Sonrasında bu kararın icra yoluyla yerine getirilmesi istenebilir.
Bu kapsamda Aile Mahkemesine bir dilekçe yazılarak söz konusu kişisel eşyaların iadesi talep edilebilmektedir. Söz konusu talep edilecek kişisel eşyalar ise, kişiye özgülenen ve kişinin kendi kullanımına ait ürünler olmaktadır.
Ancak boşanma davası açılması durumunda eşler, mal ayrılığı rejimine geçiş yapmış olur. Bu sebeple süre, boşanma davasının açılmasından 1 yıl önce satılan malları kapsar. Mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davaların mal rejimin sona ermesinden itibaren 10 yıl içinde açılması gerekir.
Evlilik tarihinden önce eşlerin sahip olduğu mallar eşlerin kişisel malıdır. Evlilik içinde miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanım yolu ile elde edilen mallar eşlerin kişisel mallarıdır. Kişisel malların yerine geçen mallar da kişisel maldır.
Çeyiz eşyaları, kişinin kişisel malıdır. Kişisel malların iadesi için boşanan eş, diğer eşten iadesi için talepte bulunabilir. Ancak davayı açan eş, mallarının kendisine ait olduğunu ve o malların diğer eşte kaldığını ispat etmekle yükümlüdür.
Türk Medeni Kanununun 225. maddesi uyarınca tarafların boşanma davası açtıkları tarih itibariyle mal rejimleri de sona ermektedir. Bu sebeple banka hesapları içerisinde bulunan paranın paylaşımı da bu tarihten itibaren banka hesabı içerisinde bulunan tutar üzerinden yapılır.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Araba satışı için eşin rızası aranmaz. Ruhsat sahibi eş, noter üzerinden araç satışını gerçekleştirebilir. Bu işlemin tamamlanması için eş ya da yetkili bir kurumdan izin alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Keza, hakim kararına da gereksinim duyulmamaktadır.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Erkek nafakasının kesilmemesi amacıyla hareket etmişse ve bir başkasıyla fiili olarak birlikteyse ve evlilik hayatı yaşıyorsa, nafaka borçlusunun aile mahkemesine dava açması ve durumu ispatlayarak nafakanın kesilmesini talep etmesi durumunda erkeğe nafaka ödenmeyecektir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
TBB Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince aile mahkemelerinde görülen davalarda alınabilecek en az ücret 2023 yılı için 17.900 TL olabilir. Bu meblağa %10 KDV uygulanır. Ödenmesi gereken avukatlık ücreti 19.690 TL'dir. Türkiye Barolar Birliği Türkiye genelinde uygulanabilecek asgari ücreti belirlemektedir.
Boşanma sürecinde kira sözleşmesinde adı yazan tarafın kirayı ödeme borcu devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri