CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
E-Devlet üzerinden yurtdışı çıkış yasağı sorgulama yapmak için ilk olarak e-Devlet şifrenizi almanız gerekmektedir. Kendinize özel şifre ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra yurt dışına çıkış yasağınızın bulunup bulunmadığını yahut devam etmekte mi yoksa kaldırıldı mı öğrenmeniz mümkündür.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz”.
İlgili 16 soru bulundu
Bağlayıcı bentte öngörülen cezai takibat halleri de iptal edilmiş olduğundan, aksi yönde Mahkeme kararı bulunmadıkça, kişinin hakkında yürütülen bir ceza soruşturması ya da kovuşturmasının varlığı pasaport tahdidine neden olmayacak, bu kişiler de pasaport alabilecektir.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Yani adli sicil durumunuz dışında standart borç geçmişinizle direkt olarak ilgilenmezler veya borçlarınız vize için ayrıca bir engel teşkil etmez. Özellikle turistik, ticari, ziyaret ve fuar gibi kısa süreli vize başvurularında kişilerin vergi ya da kredi borcuna bakılmaz.
Kanunun 10 uncu maddesine göre borca karşılık teminat alınmışsa, yurt dışı çıkış yasağının teminatsız kalan amme alacağı tutarı dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.) 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca hakkında ihtiyati haciz kararı alınmış olanlar hakkında da yurtdışı çıkış yasağı uygulanacaktır.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Yurt dışı çıkış yasağı, hukuk sistemimizde farklı suçlara uygulanmakla birlikte; kamu alacağının korunmasına yönelik bir müessese olma işlevi de görmektedir. Yasak kapsamında, borçlunun yurt dışına çıkışı engellenerek kamu alacağının tahsil imkânsızlığının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Davacı hakkında verilen mahkumiyet kararı sonrası Cezaevindeki infaz süreci tamamlanmış , Koşullu Salıverme ile serbest bırakılmıştır. Bu aşamada Yargılama süreci içerisinde konulan Yurt Dışı Çıkış Yasağı da Yargıtay'ın dosyayı onaması ile tüm adli Kontrol tedbirleri ile beraber kalkmıştır.
Schengen vizesi kimlere verilmez sorusunun en önemli cevaplarından biri yurt dışı yasağı olan kişilerdir. Adli süreç içerisinde devam eden bir davanız ya da yurt dışına çıkma yasağınız varsa Schengen vizesi almanız mümkün değil.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
5-) YURTDIŞI YASAĞININ SONA ERMESİ
Yurtdışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
Hayri Demir: Yurt dışı yasağı 6 yıldır sürüyor
Gazeteci Hayri Demir'in şu anda iki ayrı dava kapsamında sürmekte olan yurt dışına çıkış yasaklarının ilki 2016 yılında başladı. İkinci yurt dışı yasağı kararı ise 2018 yılında verildi.
Yurda giriş kontrolü başarısız. En yakın İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine başvurup bilgilerinizden emin olunuz ve bu bilgiler ile e-devlet kapısından yeniden başvuru yapınız.
YURT DIŞINDA DAVA AÇMAK YA DA AÇILMIŞ DAVADA DAVALI OLMAK
Her iki durumda da, yurtdışındaki bir yargı sürecinde taraf olunduğunda, yabancı mahkemede veya tahkim heyetinde herkes doğrudan davasını açıp takip edebilir ve kendisini savunabilir.
CMK 146 ya göre "Çağrıya rağmen gelmeyen tanık, bilirkişi, mağdur ve şikâyetçi ile ilgili olarak da zorla getirme kararı verilebilir." Ayrıca Anayasaya göre "Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir."
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan adli kontrol yükümlülükleri şunlardır: Yurt dışına çıkamamak. Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri