Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Boşanmada bilezikler kimde kalır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Boşanmada bilezikler kimde kalır?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Boşanmada altınlar kime verilir 2023?

“Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış ve ona ait sayılır. Dava konusu kadına ait altınlar koca tarafından bozdurulup farklı maksatlarla kullanılmış olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Boşanınca takılar ne olur?

BOŞANMA HALİNDE ZİYNET VE ÇEYİZ EŞYALARININ HUKUKİ DURUMU

Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetyum.av.tr

Boşanma davasında ziynet eşyaları kime aittir?

Yani “kadına özgü” ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından “hangi eşe takılmış olursa olsun” “kadın eşe” bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir (Y8HD-K.2020/5388).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ziynet eşyaları boşanma davasında istenebilir mi?

Boşanmada düğünde takılan altınlar; her ne kadar yargıtay içtihatları değişkenlik gösterse de erkeğe takılanların erkeğe kadına takılanların kadına ait olması gerekecektir. Unutmayın ziynet eşyası davası için boşanma davasının kesinleşmesine gerek yoktur. Ziynet davası boşanmadan da açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Düğünde Takılan Takılar - Altınlar Kime Ait? Hiç Bilmediğin Ayrıntılar!

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Boşanmada altınlar kimin hakkı?

Düğün Takıları ile Araç ya da Ev Alınması Düğünde takılan altınlar, kadının hakkıdır. Ancak kadın ile eşi arasında yapılan bir anlaşma ile düğün takıları ile araç ya da ev alınmış ise kadın, altınların aynen iadesine dair talepli bir dava açamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Anlaşmalı boşandıktan sonra mehir verilir mi?

Mehir, İslam hukukunda erkeğin eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala verilen isimdir. Mehir, boşanma halinde de talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Boşanma hangi mallar paylaşılır?

Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin edindiği mallar ise mal paylaşımına dahil edilmezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Boşanan kadının hakları nelerdir?

Kadın davada boşanma ile birlikte aşağıdaki hakları talep edebilir:
  • Maddi ve manevi tazminat hakları
  • Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası)
  • Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları
  • Aile konutu şerhi isteme hakkı
  • Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
  • Koruma kararı talep etme hakkı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Düğünde takılan altınlar nasıl ispatlanır?

Düğünde takılan altınların miktarı, gramı, ayarı gibi hesap için gerekli olan bilgiler düğün sırasında çekilmiş video görüntüleri, yine düğünde çekilmiş fotoğraflar ve tabi ki altınları gören bilen kişilerin tanıklığı ile ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tunayegin.av.tr

Ziynet eşyaları ödenmezse ne olur?

Ziynet alacağı kesinleşmeden icraya konulabilir. Bir başka deyişle ziynet alacağı davası özerk bir dava olarak karara bağlanmış olsa da, boşanma davasıyla birlikte görülüp karara bağlanmış olsa da kesinleşmeden icraya koyulabilen bir dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Boşandıktan sonra nafaka ne kadar?

Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Nafaka miktarı neye göre belirlenir?

Hakim nafaka miktarını belirlerken eşlerin ekonomik durumlarını göz önüne alarak nafaka miktarını belirler. Nafaka alacak kişinin yoksul duruma düşmemesi ve hayatını idame ettirebilmesi için nafaka ödenir. Ayrıca çocuk varsa nafaka miktarı biraz daha artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Boşanmada kaç yaşına kadar anneye verilir?

Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Boşanmada 3 yıllık süre ne zaman başlar?

Feragat açısından o tarihte kesin hüküm sonucu doğacağından feragat tarihi itibarıyla üç yıllık süre işlemeye başlar. Eşlerin herhangi bir davaya konu olmadan yıllarca ayrı yaşıyor olmaları fiili ayrılık nedeniyle boşanma gerekçesi olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gokhansari.av.tr

Ziynet eşyaları hangi tarihe göre hesaplanır?

Ziynet eşyalarının bedelini talep halinde 10 yıllık zamanaşımı süresi, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren başlar bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mertkorayaslanbas.av.tr

Kadın hangi durumlarda nafaka alamaz?

Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esranuraydemir.com

Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Erkek hangi durumlarda nafaka ödemez?

Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı kaç yıl sürer?

Belli bir süreye tabi olarak açılacak olan davadır. Dava, boşanma davası sona ermeden karara çıkmayacaktır. Boşanma davasının sona ermesi ve taraflar adına boşanma kararı verilmesi halinde mal rejimi davasına devam edilecektir. Boşanma kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren 10 yıllık süreye tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Evliyken alınan ev boşanınca ne olur?

Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin edindiği mallar ise mal paylaşımına dahil edilmezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihpancar.av.tr

Evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur?

Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Evi terk eden eşe mehir verilir mi?

MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME

Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Erkek mehir vermezse ne olur?

Kadının gösterdiği ayet-i kerimede: “Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın. ” (Nisâ, 4/20) zikredilmekte idi. Kasten ya da şartlar gereği ödenemeyen yani kadına verilmeyen mehir, nikahın sahih olması üzerinde etkisi yoktur. Ancak, erkeğin kadın üzerindeki hakkı borçtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Boşanınca mehir verilmezse ne olur?

Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT