Çocukların kısa veya uzun boylu olma durumu genetik özelliklere %95 oranında bağlıdır. Çevresel faktörler ise boyu %5 oranında etkiler (2). Genel sağlık durumu, beslenme düzeni, günlük fiziksel aktiviteler ve uyku düzeni gibi çok sayıda çevresel faktör boy uzaması sürecinde rol oynayabilmektedir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Genetik ve çevre faktörleri boyumuzu belirler. Genetik nedenler denince anne ve babanın gen havuzundan ne alınmışa bu genler boyumuzu % 95 oranda belirleyen faktördür. Çevre faktörleri boyumuzu %5 oranında belirler. Bu faktörler: genel sağlığımız, beslenme, fiziksel aktivite, uyku düzenidir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
İlgili 37 soru bulundu
İşte %100 tartışılmaz gerçek: ağırlık kaldırmak büyümenizi KESMEZ. Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Bu plakları geliştirmek için yapılacak en etkili hareketler genellikle esnemeye olanak sağlayan hareketlerdir. İp atlamak, yüzmek, basketbol oynamak, zıplamak, voleybol oynamak gibi aktiviteler de esnemeye katkı sağladıkları için boy uzamasında çok etkili aktivitelerdir.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
2 cm'den fazla olan boy kısalığında cerrahi müdahale şarttır. Ortopedik bir işlem olan boy uzatma ameliyatı ile hastanın fonksiyonel işlevleri iyileştirilerek boy uzatılabilir. Çocuklarda uzuv boyunu eşitlemek için kısa taraf uzatılabilir veya nadiren uzun olan tarafın büyümesi yavaşlatılabilir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Süt ve süt ürünleri, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler gibi besinler bu öğeleri içerir ve boy uzatmaya yardımcı olabilir. Egzersiz ve Spor: Doğru egzersiz ve spor aktiviteleri de boy uzatmada etkili olabilir. Yüzme, basketbol, voleybol, yoga gibi sporlar omurga ve kemik gelişimini destekler.
Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker. Öğünlerinize bu sağlıklı besinleri eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenmektedir. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedirler.
Büyük oranda genetiktir arkadaşlar. Boy uzaması kiminde 14-15'lerinde duruyor, kiminde 17-18, kimi de 21-22'ye kadar uzayabiliyor. Değişkenlik söz konusu.
Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler. Düzenli egzersiz yapmak boy uzunluğu ile ilgili olduğu gibi normal fiziksel gelişim için de önemlidir. Örneğin, dışarıda oynamak veya rutin şekilde spor yapmak kemikleri daha sağlıklı, daha yoğun ve daha güçlü hale getirebilir.
Bu sebeple bu yaştan itibaren ideal boy uzunlukları ve ideal kiloları kız çocuklarından daha fazla artış gösterir. 14 yaşında olan bir erkek çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 164,9 cm'dir. Bu yaşa sahip olan erkek çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 56,2 kilogramdır.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Kombine Boy Uzatma Tekniği (LON: Lengthening Over Nails)
Kemiğin içindeki intramedüller çivi, kemik tam olarak kaynadıktan sonra istenirse ek bir operasyonla çıkarılabilir. Tek seansta ortalama 6 – 7 cm'lik uzama sağlanır. Hem alt hem de üst bacağa işlem uygulanırsa tek seferde 10 – 14 cm'lik uzatma mümkündür.
Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri