Bazı özel durumlarda, cücelerde bu kemik 8-9 cm'ye kadar uzatılabilmektedir. Cüce çocuklarda hedef, 150 cm'nin üzerine ulaşmaktır. Eğer hastaya zamanında müdahale edilmiş ve gerekli önlemler alınmışsa, boyu 150'nin üzerine uzatılabilmektedir. Hastaların çocukluktan itibaren takibi çok önemlidir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Boy Uzatma Yöntemleri
Femur uzatma ile yaklaşık 6-8 cm, tibia uzatma ile ise 5-7 cm kadar boyunuz uzatılabilir.
Boy uzatma iğnesi olarak da bilinen büyüme hormonu çocuklarda iyi sonuç verebilir. Büyüme plakları erkeklerde 21 yaşından, kadınlarda da 18 yaşından sonra tamamen kapanabiliyor. döneminde olan bireyler boy uzatma ameliyatı olamazlar.
Çocuk endokrin doktorları büyüme geriliği olan ve belli metabolik hastalıkları olan çocuklarda bu iğneleri kullanmaktadır. Bu nedenle boy uzatma iğnesi diye bir iğne kullanımı yoktur. Yanlış ellerde ve amaçlı kullanıldıkları zaman yarardan çok çok daha fazla zararları vardır.
İlgili 41 soru bulundu
İdeal Uzatma 6 İle 7,5 Cm Arasında Olmalı
Bazı özel durumlarda, cücelerde bu kemik 8-9 cm'ye kadar uzatılabilmektedir. Cüce çocuklarda hedef, 150 cm'nin üzerine ulaşmaktır. Eğer hastaya zamanında müdahale edilmiş ve gerekli önlemler alınmışsa, boyu 150'nin üzerine uzatılabilmektedir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Büyüme geriliği var mı? Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Bazı hastalarda 3. seans cerrahi gerekebilmektedir. Ortalama 20-25 cm uzatma mümkündür. Erişkin yaşta başvuran hastalarda da eğrilik düzeltme (deformite) ve uzatma ameliyatlarını aynı seansta yapmak mümkündür.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Büyüme hormonu eksikliği var ise ve bu eksikliği yerine koyma tedavisi olarak büyüme hormonu verilirse yan etkiler yok denecek kadar azdır.
Büyüme bozukluklarında uygulanacak tedavinin süresi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin hipotiroidide yaşam boyu tedavi gerekir. Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Bir yaşında boy yaklaşık 74 cm ile hızlı uzama gösterir. 1-2 yaş süt çocuğu ortalama 12 cm uzar. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar ortalama 5-6 cm olarak devam eder. Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 cm uzar; bazı erkek çocuklarda boy uzaması 30 cm'i aşabilir.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Özellikle genç ve orta yaşlı nüfusa baktığımız zaman rahatlıkla bunu gözlemleyebiliriz. Orta ve genç yaştan nüfusun boy ortalaması tüm Türkiye'nin boy ortalamasının üstünde kalmaktadır. 2023 Türkiye boy ortalamasına baktığımız zaman kadınların 162 cm erkeklerin ise 176 cm olduğunu söyleyebiliriz.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Grovit şurup içerdiği kalsiyum, magnezyum, d vitamini, k2 vitamini, l-Arginin ve l-Lizin sayesinde boy uzamasını . Çocuklarda normal zihinsel-Bilişsel gelişime katkıda bulunan demir içerir. Uzman doktor önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara akşam yemekten hemen önce verilebilir.
Cevap: Merhaba hayır boy uzamasına yardımcı olmuyor faydaları şunlardır: Temel besinler, harika tat: Goli Supergreens Sakızları, sindirim sağlığını, sağlıklı karaciğer fonksiyonunu, sağlıklı sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu, sağlıklı sinir sistemini ve çok daha fazlasını desteklemeye yardımcı olan vitaminler, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri