Boya veya vernik uygulanan yüzeyde toplu iğne bası görünümünde delikcikler veya küçük hava kabarcıkları görünümünde yüzey hatalarının oluşması. SEBEBİ: Uygun tiner kullanılmaması, sıcak havalarda çok kalın uygulama yapılması, birinci katın uygulanmasından sonra yeterli kuruma süresi verilmeden ikinci katın uygulanması.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Nemli yüzeye boya sürülmesi, eski boyanın yeni boya içindeki solventleri emmesi, duvarların dışardan nem almasıyla ilgili birçok neden olabilir. Boya nemin olduğu bir yerde yapılırsa boya kabarır. Mevcut boya, uyguladığınız yeni boyayla uyumlu değilse, duvar boyasında kabarma olabilir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Rutubet olan alan küf ve nemden tamamen temizlenir. Zımpara uygulaması ile rutubetli alan nem, rutubet ve küflerden arındırılır. Ardından yüzeye rutubet ve küf önleyici astar uygulanır.
Duvar boya kusması ve çözümü
Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir. Ancak bu işlemler uygulanırken boya tutmayan duvar bölgelerinin tamamen duvardan sökülmesi gerekiyor, bu aşama da mutlaka gerçekleştirilmeli.
Karbonat içerikli ürünlerin kullanımı tıkalı gözeneklerin açılmasında oldukça etkilidir. Tıkalı gözenekler aynı zamanda vakumlu temizleme sistemleri aracılığıyla da açılabilmektedir. Doğru şiddette ve doğru cihazla tıkalı gözenekler açılarak pütürlü görünümün ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.
TOPAKLANMALAR: Bozulan boyalarda bezelye büyüklüğünde ya da daha küçük topaklanmalar meydana gelmektedir. Eğer boyada bu tarz bir değişimle karşılaştıysanız hemen çöpe atmanızı tavsiye ederiz.
Katı madde oranı yüksektir, ufak taşlara karşı mükemmel dayanım sağlar. Kullanılan uygulama metoduna bağlı olarak orta ile ağır arası tekstürler elde edilebilir. Kaplama 10-15 dakikada kurur, normal sıcaklıklarda iki saatten sonra havayla kuruyan veya düşük sıcaklıkta fırınlanan boyalarla boyanabilir.
Duvarda boyayı kabartan sorunlar, üst üste sürülen boyaların aynı yapıda olmaması dışında badana boya işlerindeki deneyimsizlikten kaynaklanabilir. Boya için ideal ekipmanlar kullanılmadan, en uygun ortam ısısını elde etmeden badana yapılması boyanın yeterince tutmasına engel olabilir.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
– Evin m2 büyüklüğüne göre daha az boya alınmışsa ve aynı renkten aynı renge boya yapılacaksa yukarıda verilen 1/10 su boya ölçeği yerine % 1.25 / 10 ölçeği kullanılabilinir.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Kapağı açılmış, daha önce kullanılmış boyaların kullanım ömrü ise 2 yıldır.
Kalan boya tekrar kullanılır mı, sorusuna hemen yanıt verelim. Cevabı evet, kalan boyayı rahatlıkla tekrar kullanabilirsin. Saklama şartlarına önem ve özen gösterirsen elbette… Peki kalan boya nasıl saklanır ve saklarken nelere dikkat edilir; bir göz atalım.
Korozyon oluşumunu ve taş çarpmalarında dökülmeleri önler. İyi ses izolasyonu sağlar. Hızlı kurur. Üzerine boya uygulanabilir.
Keratosis Pilaris'e ağırlıklı olarak bacak, kalça ve kol derisinde rastlanır. Kışın genel olarak artış gösterir. Bunun sebebi kış aylarında nemin azalması ve cildin kurumasıdır. Özellikle yüzde bulunan pütürler - her ne kadar yüzde görülme sıklığı düşük olsa da - iltihaplanabilir ve ciltte ize neden olabilir.
Emülzer Pütür uygulanacak yüzey yağdan arındırılmalı, temizlenmeli ve kurutulmalıdır. İNCE DESEN : Yüksek basınç/düşük viskozite/yüzeye yakın uygulama daha ince desen istendiğinde kaliteli bir selülozik tiner ile hacimce %5–15 oranlarında inceltilebilir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Peki bu kalekim boya tutar mı? Tutar..
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri