Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (servikal disk hernisi) denir.
Ense, boyun ve sırt kaslarındaki tetik noktaları rahatlatan masaj kas spazmını çözebilir. Bu amaçla kuru iğneleme, akupunktur gibi yöntemler de denenebilir. Ayakta ve otururken duruş şekline dikkat etmek, yanlış duruş alışkanlığı varsa düzeltmek, çalışma ortamını buna göre düzenlemek sorunu çözebilir.
Araba kazası, düşme veya spor yaralanması dahil olmak üzere farklı yaralanma türleri travmaya ve boyun düzleşmesine neden olabilir. Özellikle boyun omurunu tutan bağlar kopar veya yırtılırsa, omurga öne doğru eğilebilir ve omurga boşluğunda daralma ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Boyun tutulması belirtileri nelerdir? Boyun tutulduğunda kişi başını belirli bir yöne doğru çevirdiğinde, hareketini kısıtlayan bir ağrı hisseder. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olabilir. Keskin ağrı: Bu ağrıda kişi tek bir noktadan bıçak batırılıyormuş gibi hisseder.
Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
Zamanla, fıtık küçülme eğilimindedir ve kısmi veya tam ağrı rahatlaması yaşayabilirsiniz. Çoğu durumda, boyun ve / veya kol ağrısı giderilecekse, bunu yaklaşık 6 hafta içinde yapar.
Boyun ağrısı toplumda sıklıkla görülür ve en büyük nedenlerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı, sıklıkla 5. ve 6 omurlar arasında, ikinci sıklıkta ise 6. ve 7. omur arasında görülür. Bunun nedeni bu omurların çok hareketli olması ve strese daha fazla maruz kalmalarından kaynaklanır.
Cevap: Erken yaşlardaki duruş bozuklukları egzersizlerle ciddi anlamda düzeltilebilmektedir. Erişkinlerdeki posturel kifozu düzeltmek daha zordur uzun süreye dayanan duruş bozukluğuna bağlı kifozlarda omurga kamburluğu kabullenerek hasta ancak ameliyatla şifa bulabilecek seviyeye gelebilir.
Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz. Daha sonra başınızı yavaşça öne doğru eğin ve soldan başlayarak 360 derece başınızı döndürün.
Boyun incinmesinin en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Diğer belirtiler baş ağrılarını, omuzlarda ve kollarda ağrıları ve baş dönmelerini ya da sersemlemeyi içerebilir. Kimilerinde bu belirtiler iyileşme dönemlerinde de devam edebilir. Çoğu kişiler birkaç gün veya hafta içinde boyun incinmesinden iyileşebilir.
Boyun ağrısı için, ortopedi doktoruna gitmek gerekir.
Boyun fıtığı patlaması yaşandığında olan bölgede uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Fıtığın yaşandığı bölgeden omuzlara, kollara ve ellere doğru da bu belirtiler yaşanabilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
Boyun fıtığı, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanır. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi tedaviye aday olur. Bu durumda da; boynun önünden mikroskop ile yapılan başarılı bir ameliyattan sonra kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı genellikle boyundan tek bir kola yayılan ağrı, kolda ve elde olan uyuşma ile seyreder. Bu tabloya o kolda ve elde güçsüzlük eşlik edebilir. Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük de yapabilir. Boyun fıtığında ağrı boyundan çok koldadır.
Eğer boyun fıtığı ilk aşamada ise ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca ağrıların, kas spazmlarının ve sinir kökünde oluşan ödemlerin azalması amacıyla farklı ilaç tedavileri de verilebilir. Boyun hareketlerini sınırlamak amacıyla boyunluk kullanımı da ağrının azalmasına yardımcı olur.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun ağrınıza şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kollarda uyuşma veya diğer rahatsız edici belirtiler eşlik ediyorsa acil olarak tıbbi yardım almak gereklidir.
Soğuk veya Sıcak Kompres Uygulaması: Boyun tutulması nasıl geçer sorusunun cevaplarından biri de hem sıcak hem soğuk kompres uygulamaları olabilir. Boyun tutulmalarında ağrının en yoğun ve şiddetli hissedildiği zaman ilk iki gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri