Lateks Yastıklar Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Doğru yatış pozisyonuna göre seçeceğiniz doğru yastıkla boyun ağrısından kaçınabilirsiniz. Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir. Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte bir yastık boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en iyi tercihlerden biridir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Yastık ise hem yan hem de sırt üstü yatma halinde boynu düz bir hatta ve baş yüksekte kalmayacak şekilde, baş ve boyun kıvrımını desteklemelidir bu nedenle aşırı yüksek ya da alçak yastık kullanmayın." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Sena Tolu, boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisine ilişkin uyarılarda bulundu.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
İlgili 27 soru bulundu
Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun ve postür egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır.
Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmemiş boyun düzleşmesi, omurlar arasındaki diskleri de bozarak, boyun fıtığına neden olduğu zaman şiddetli boyun, sırt, kol ağrılarına, ellerde uyuşma ve güç kayıplarına yol açar.
Kasların güçlenmesini sağlayacak fiziksel egzersizler, boyun düzleşmesi hastalığını önlemektedir. Omurga çevresi kas yapısıyla çevrilidir. Düzenli olarak yapılan spor, bu kasları güçlendirmektedir.
Isı uygulamak: Sıcak su torbası, sıcak banyo veya duş gerilen kasların gevşemesinde faydalı olabilir. Isı, bir seferde 15 ila 20 dakika boyunca uygulandığında en iyi şekilde sonuç verir.
Boyun düzleşmesinin boyun ağrısı, baş ağrısı, sırta doğru yayılan ağrılar, dikkat bozukluğu, gergin bir ruh hali, uyku düzeninde veya kalitesinde bozulmalar gibi birçok şikâyete yol açtığını belirten Medical Park Fatih Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr.
Boyun ağrısı, düzleşmesi
Psikolojik ve fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu rahatsızlık doğumsal bir rahatsızlık değildir. Sonradan gelişen bir rahatsızlık olan boyun düzleşmesinde boyun omurlarının sahip olduğu “C” harfi görünümün “I” harfi şekline gelmesi rahatsızlığın temel nedenidir.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir. Isı tedavisinin ise maksimum 15-20 dakika boyunca uygulanmasına özen gösterilmelidir. Tedavi sürecinde duruş ve davranışlarınız da kontrol altına alınmalıdır.
YÜKSEK YASTIK ŞİKAYETLERİ AZALTIR
Uygun bir yastıkla sırtüstü yatmanın, vücudun yatağa ve yastığa yaptığı basıncın dağılımı, sinir ve damarların durumu, kan dolaşımı ve kalbin çalışması ile akciğerlerin rahat soluk alıp vermesi açısından en uygun pozisyon olarak tanımlandığını ifade eden Prof. Dr.
Bunun için hastanelerin Fizik tedavi bölümlerine veya Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
Kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için başvurulan manuel terapi yöntemi, bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, donuk omuz, topuk dikeni ve kas yırtılması gibi pek çok omurga hastalığı ve sorununda uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi
El ile uygulanan fizik tedaviler esnasında hastalığın yer aldığı bölgeye pek çok farklı teknik uygulanır. Boyun düzleşmesi için uygulanan fizik tedavilerinin başarı oranları son derece yüksektir.
Boyun düzleşmesinde vagus siniri gerilirse; kalp atışlarında düzensizlik (çarpıntı), sık ve yüzeysel nefes alıp verme, midede şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetleri, uzun vadede de kabızlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte olabileceği gibi bir veya birkaçı da olabilir.
Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi. Kunak, içerisinde patates, anason yağı, ozon yağı ve karabiber olan boyun ağrılarına iyi gelen lapa tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan yere uygulanmasını söyledi.
Boyun düzleşmesinin tedavisinde amaç düzleşmiş boyna tekrar doğal kavisini kazandırmak. Bu da ancak boyun kaslarının güçlendirilmesiyle mümkün olur. Bu kasların güçlendirilmesinin en etkili yolu yüzmek ve Pilates yapmak.
Germe egzersizleri, boyun kaslarını esnetmek ve duruş bozukluğunu önlemek için çok önemlidir. Germe egzersizinde son noktada 15'e veya 30'a kadar sayılır. Germe egzersizini 5 tekrarlı olmak üzere günde 1 veya 2 defa yapabilirsiniz.
Eskiden ileri yaşlarda ve daha çok trafik kazaları sonrasında gördüğümüz bu soruna, artık duruş bozukluğu nedeniyle 8-10 yaşındaki çocuklarda da sık rastlıyoruz” dedi.
Baskıya maruz kalan sinirlerin vücudun hangi kısmını ilgilendirdiğine bağlı olarak çeşitli bölgelerde uyuşma, karıncalanma yaşanabilir. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri