En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Sıcak uygulama ile ağrıya sebep olan kasın gevşeyip rahatlamasını sağlarsınız. Isıttığınız bir havlu ya da bezi tutulan bölgeye uygulayarak ya da boğazlı bir kazak giyerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Sıcak su torbasına soğuk su doldurup tutulan bölgeye uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Uzun süre monitör veya ekran karşısında hareketsiz bir pozisyonda kalınması Yüzme gibi boyun hareketlerinin sık olduğu aktivitelerin yanlış yapılması Boyun ve omuz arasında uzun süre cisim tutulması Kas gerginliğine neden olan aşırı stres veya kaygı
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir. Reçetesiz satılan ilaçları kullanmak yerine yan etkilerinin oluşmaması için uzmana başvurarak doğru ilaçların kullanımı önemlidir.
Boyun tutulması çok uzun sürmediği, çok ciddi ve keskin bir ağrıya sebebiyet vermediği durumlarda genelde evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Özellikle ağrı duyulan tetik noktasına kısa süreli sıcak ya da soğuk kompres yapılması halk arasında bilinen en yaygın müdahale yöntemidir.
Soğuk kompresi uyguladıktan bir gün sonra sıcak kompresi uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres torbasını 15-20 dakika boyunca uygulayın ve 2 saat ara verdikten sonra tekrar uygulayın. Eğer bir sıcak kompres torbanız yok ise bunu sıcak duş ile de yapabilirsiniz.
Boyun ağrınıza şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kollarda uyuşma veya diğer rahatsız edici belirtiler eşlik ediyorsa acil olarak tıbbi yardım almak gereklidir.
Boyun tutulması, travma, kireçlenme, romatizma, fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir. belirtisi olabilir mi? Boyun ağrısı, ender de olsa kalp ve beyin hastalıklarına işaret edebilir. Kalple ilgili olanı sıklıkla koroner arter hastalığıyla ilgilidir.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Yürüyüş: Yürüyüş yapmak boyun tutulmasına oldukça iyi gelecektir. Yürüyüş yaparak yani egzersiz yaparak boyun kaslarınızı çalıştırmış olursunuz. Omurga sağlığı için de oldukça iyi olan yürüyüş ile birlikte boyun tutulmasını geçirebilirsiniz.
Bu ağrı, kas gevşeyinceye ve spazm azalıncaya kadar sonra dakikalar, saatler veya günlerce sürebilir. Spazmlar, vücudun kas bulunan herhangi bir yerinde olabilir. Boyun kas spazmının en fazla görüldüğü anatomik bölgemiz boynumuzdur.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Özellikle ense masajı yapılarak ense ağrıları giderilebilir. Ense kısmına lavanta yağı, kekik yağı ve zeytin yağı ile masaj yapılabilir. Bu masaj ile ense kısmında rahatlama sağlanır. Bu şekilde ağrılar da dindirilir.
İlk olarak boyun germe hareketlerinden önce sert bir zemine oturulmalıdır. Boyun dik olacak şekilde baş öne ve arkaya yaklaşık 40 defa indirilip kaldırılmalıdır. Bu hareketlerden sonra aynı şekilde baş sağa ve sola olacak şekilde hareket ettirilmelidir. Bu egzersizlerden birisi de boyun döndürme hareketidir.
Boyun ağrısının büyük bir çoğunluğu ilaç tedavisi gerektirmeden kendiliğinden geçebilmektedir. Stres kontrolü, boyun egzersizleri ve boynu esnetmek bu konuda oldukça etkilidir. Özellikle kas kaynaklı sorunlarda bu yöntemlerle ağrı geçebilmektedir.
Antispazmodik Kas Gevşetici İlaçlar
Klorzoksazon, tizanidin, siklobenzaprin gibi moleküller bu gruptaki ilaçlar arasındadır. Tizanidin aynı zamanda kas spastisitesi tedavisinde de kullanılır. Tizanidin hem omurilik hem de beyin kaynaklı spastisite tedavisinde tercih edilebilmektedir.
PARAFLEX®, iskelet kasınm ağrılı durumlarmda kullanılan merkezi sinir sistemi üzerinden etki gösteren kas gevşetici bir ajandır. PARAFLEX®, karton kutuda, 20 tabletten oluşan bİister ambalajlarda sunulur.
Anti-flamatuar ve antioksidan olan elma sirkesi boyun ağrısına da çok iyi geliyor. Tek yapmanız gereken temiz bir havluya biraz elma sirkesi dökmek ve boynunuzda bu havluyu 1-2 saat bekletmek. Boyun ağrısı geçene kadar bu uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.
İlk önce boyun bölgesinin sağına ve soluna doğru masaj yap. Son olarak boyun bölgesinin tam ortasına aşağıdan yukarı doğru ilerle ve kan dolaşımını hızlandır. Cildinin biraz kızardığını görebilirsin, bu çok normal. Boyun derisinin sıkılaşması için egzersiz yapmayı da unutmamalısın.
Boyun ağrısı çeken kişiler özellikle omurgalarının eğriliklerini destekleyecek şekilde oturmalılar. Bilgisayar kullanan kişilerin ise masaya mümkün olduğu kadar yakın ve dik oturmaları gerekir. Bunun dışında gece yatarken bir ortopedik yastıkla boyun boşluğunun desteklenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri