Bir markanın, işletmenin, kurumun veya kuruluşun kendisini tanıtmak ve diğer markalardan ayrı olduğunu vurgulamak için tasarlamış olduğu, ürünlerin üzerine konulabilen harf veya özel işaretlere logo denir. Ticaretin globalleşmesi ve gelişmesiyle, her gün yeni markalar ortaya çıkmaktadır.
Logo nedir sorusunun cevabı; Bir marka, kurum, kuruluş, şirket, oluşum, topluluk yada fikri temsil eden ve içerisinde grafiksel ögeleri barındıran sembol yada şekillere verilen isimdir. Logo kendi içerisinde birden fazla gruba ayrılmaktadır, bu durumun nedeni ise tasarımlarda kullanılan tekniklerden dolayıdır.
Logo, bir kurumun adını yansıtır. Amblem ise bir anlam içeren şekil ya da sembollerden oluşur. Logolar harflerden, kelimelerden oluşur. Amblemde ise şekiller vardır.
Özellikle son zamanlarda amblem kavramı ile sıklıkla karıştırılan logo veya logotype aslında, ürünleri, hizmetleri veya firmaları birbirinden ayırt edebilmek için yaratılan ve firmanın kimliği ile bütünleşen bir harf ve simge bütünlüğüdür.
Logo, bir ürüne ya da firmaya ait hizmetlerin harf ve resimsel öğeler kullanılması ile sembolleştirilmesidir. Bu sayede amblemden farklı olarak ayırt edici özellikler yanında bir de firmanın ismini yansıtmaktadır. Logo oluşturmada kullanılan fontlar daha önce tasarlanmış fontlardan da seçilebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Marka sloganı, bir markanın özünü ve mesajını özetleyen kısa, özlü bir ifadedir. Etkili bir marka sloganı, hedef kitlenize hitap etmeli, akılda kalıcı olmalı ve markanızın benzersizliğini vurgulamalıdır. Marka oluşturma planında önemli bir yere sahip olan slogan, marka adından hemen sonra gelmelidir.
Öyleyse markanın tanımını kesin olarak anlayalım ve herkesin logo ile marka arasındaki farkı bildiğinden emin olalım. Bir logo, bir marka kimliği projesinin yalnızca bir unsurudur ve bir marka kimliği projesi, genel bir markalaşma sürecinin küçük bir parçasıdır.
Basitlik: Bir marka logosu basit ve tanınabilir olmalıdır. Karmaşık tasarımlar yerine net ve anlaşılır bir şekilde algılanabilen bir logo tercih edilmelidir. Özgünlük: Marka logosu diğer markalardan ayırt edilebilir olmalıdır. Kendine özgü bir tarz ve karakter taşımalıdır.
Herhangi bir kimlik veya tanımayı desteklemek ya da tanıtmak amaçlı grafik bir işaret ya da amblem ve sembol logo olarak bilinir. Hem bilgisayar üzerinde hem de el yazısı üzerinden farklı renkler ve şekiller ele alınarak oluşturulur. Firmaların kendine özgü olarak ele almış olduğu önemli yapılardır.
Logo, bir kurumun, markanın veya organizasyonun kimliğini yansıtan, görsel bir semboldür. Logolar genellikle harfler, simgeler, şekiller, renkler veya bunların bir kombinasyonundan oluşur. Bir logo, bir ürünün veya hizmetin kalitesini yansıtabilir ve müşterilerin zihninde markayla ilişkilendirilebilir.
2.Logoda Yazı Varsa Okunaklı Olmalıdır
Logo oluşturmanın birçok yöntemi vardır. Bir logo tipografik öge barındırmayabilir fakat eğer barındırıyorsa; bu tipografik ögeler mutlaka okunabilir olmalıdır. Kullanılacak yazı fontu ve yazı boyutu seçilirken bu madde göz önünde bulundurulmalıdır.
Yazının mucitleri Sümerler, aynı zamanda logonun gelişimine de katkıda bulunmuşlardı. Modern logonun başlangıcı ise 1366 yılındadır. Aynı zamanda tarihte ilk tescillenen logo Stella Artois adlı Belçika kökenli bir firmadır. Bu arada logo kelimesi Yunancadan gelmektedir ve anlamı bilgidir.
Logo; markaların tüketicilere sunmuş olduğu ürün ve hizmetler ile ilgili bilgi veren semboller olarak bilinir. Bu yüzden, logonun markanın imajına dair birtakım izler taşıması şarttır. Şekil, renk ve yazı karakterlerinden oluşan logo tasarımı; markanın ruhunu ve karakterini yansıtmasından dolayı değerlidir.
Logo Bir Marka İçin Çok Değerlidir
Bir markanın marka olması için her şey gereklidir. Öncelikle logo markaya yapılan bir nevi yatırımdır. Bir markanın vizyon ve misyonuna yapılan her yatırım, markanın itibarına katkıda bulunur. Bu nedenle, iyi tasarlanmış bir logo markaya fayda sağlar.
Oluşturulacak olan reklam kampanyaları ve tanıtımlarda bir kez bile logoyu gören kişi, o logoyu ikinci kez gördüğünde kime ait olduğunu hatırlamalıdır. Bu nedenle marka logosunda kısa ibareler ve netlik kullanılmalıdır. Marka logosu için bir slogan oluşturulmalıdır.
Genellikle genel hatlarıyla markaya ait izler taşıyarak markanın belirli başlı özelliklerini yansıtan, ismini gösteren şekillerden, renklerden, yazılardan oluşabilecek bir görseldir. Logo tescili yaptırmak aynı zamanda markanın tescillenmiş bir yüzünün bulunmasını sağlamaktır.
Logo tasarım işi profesyonel grafik tasarımcı ya da kendisini ispat etmiş reklam ajanslarına verilmelidir. İşi bilmeyen kişilerin logo tasarımı dahil hiçbir görsel tasarım işinde faaliyet göstermemeleri gerekir. Zira, başından beri ifade ettiğimiz üzere bu başlı başına bir uzmanlık alanıdır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri