Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol'ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.
Brent ham petrol, İskoçya'nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi'nde Brent Petrol Sahası'nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.
Brent Petrol, Kuzey Denizi'nde çıkarılan bir ham petrol türüdür ve uluslararası enerji piyasalarında önemli bir referans noktası olarak kabul edilir.
WTI Orta Amerika'dan, Brent petrolü Kuzey Denizi'nden, Umman petrolü ise Orta Doğu'dan çıkarılan petrollere verilen isimdir. BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR?
Kabaca ifade etmek gerekirse, talep yüksekse ve arz azalırsa brent petrolün fiyatları yükselecektir. Hem talepteki artışlar hem de arz kesintileri korkusu brent petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip.
Erdoğan'ın açıklamasına göre günlük toplamda 180 bin varile ulaşılacak. Bu durumda bu oran yaklaşık yüzde 19'a yükselecek. Türkiye'de kullanılan petrolün geri kalanı ithal ediyor. İthalatta en büyük paylar sırasıyla Irak, Rusya ve Kazakistan'a ait.
TÜRKİYE'DE GÜNLÜK PETROL TÜKETİMİ NE KADAR? Türkiye'de günlük petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varildir. Türkiye'de petrol üretimi ise 65 bin varil civarındadır.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Geriye kalan yaklaşık yüzde 9'luk bölüm ise İtalya, Romanya ve İsveç'ten ithal edildi. Türkiye yılın ilk çeyreğinde en çok İran, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak ve Rusya'dan ham petrol aldı. Söz konusu dönemde Türkiye'nin ham petrol ithalatında İran'ın payı, 2 milyon 77 bin tonla yüzde 50,3'e yükseldi.
Petrol fiyatları, genellikle varil fiyatı üzerinden belirlenir, 1 varil 158.987 litredir.
Brent Petrol vadeli kontratlarında, İş Yatırım aracılığıyla Uluslararası piyasalar platformumuz TradeMaster International üzerinden CME/GLOBEX borsasında işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi, Tükiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan tümüyle bağımsız bir özel kuruluş olup, Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi ile bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anomin Ortaklığı arasında İnhisari Olmayan Marka Lisans Sözleşmesi” imzalanarak başta “Türkiye Petrolleri ...
Türkiye Petrolleri ve Turkuaz Petrol güçlerini birleştirdi.
Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş.'nin yönetimini devraldı.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Exxon Mobil, 2022 yılı itibariyle dünyanın en büyük rafineri gücüne sahiptir. Şirketin 21 ülkede toplam 37 çalışma sahası bulunur.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Türkiye, 2020 yılında 3,1 milyon ton (günde ortalama 60 bin 845 varil) petrol üretti. Aynı dönemde Türkiye'de tüketilen petrol ise yaklaşık 50 milyon ton. Türkiye, petrol ihtiyacının yalnızca yüzde 8'ini üretebiliyor. Dünyada petrol üretimi sıralamasında 58'inci olan Türkiye, petrol tüketiminde 22'nci sırada.
Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri