1. Ayın Sonunda: Bebeğiniz karın üstü yatırıldığında kafasını dik tutabilmelidir. Yüzünüze odaklanabilmelidir.
Kendinizi zaman zaman yorgun ve bunalmış hissetmeniz yenidoğan 2 aylık bebek gelişimi döneminde oldukça normaldir. Bebeğinizi karnının üstüne yatırdığınızda başını 45 derece yukarıya kaldırabilir ve başını yana doğru hareket ettirmeye başlayabilir. Ayrıca kollarını yana doğru açarak uçak gibi hareket edebilir.
1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir.
Üç Aylık Bebek Neler Yapabilir? Önceki aylara göre hem zihinsel hem de bedensel olarak çok daha aktif olan bebek, 3 aylık dönemde başını desteksiz bir şekilde dik tutabilir.
Yenidoğan (0-4 Hafta)
Başını dik tutamaz. Işıga reaksiyon verir ama henüz görme tam değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
Özellikle emerken annesi ile göz temasını sever. Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır. Bununla birlikte, bebeğiniz 3 aylık olduğunda ortalama kilosunu belirleyen önemli faktörlerden biri doğum ağırlığıdır. Yaşamın ilk 6 ayında bebekler aylık 600-900 gr kilo alırlar.
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
3. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz karnı üzerindeyken başını 45 derece dik tutabilmelidir. Yüzüne 15 cm uzaklıktaki nesneyi her yönde takip edebilmelidir. Bebeğiniz yüksek sesle gülebilir, karnının üzerindeyken başını 90 derece dik tutabilir, kendiliğinden gülebilir, dik oturtulduğunda başını dik tutabilir.
Kız ve erkek bebekler için farklı ortalama değerler mevcuttur. 2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Bebeğiniz doğumu takip eden ilk aylarda özellikle ilk 2 ayda 2-3 saatte bir acıkabilir. Eğer ilk ay istenilen miktarda kilo almışsa bebeğinizi ikinci ayda gündüz beslenmesi için 3-3.5 saatte bir, gece beslenmesi için ise 4-5 saatte bir emzirebilirsiniz.
2 aylık bebek parmağını emer çünkü emmek doğal bir reflekstir. Parmak emmek ya da kendini herhangi bir nesne ile yatıştırmak bebekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Bu şekilde bebek mutlu ve güvende hisseder. Parmak emerek bebek çevresindeki dünyayı tanır, kendini sakinleştirir ve sonra da uykuya dalar.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri