Bu çiçek taslakları ana taslaktan daha küçüktür. Brokoli serin iklim sebzesi olup toprak ve iklim istekleri bakımından daha az seçicidir. Brokolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15-17°C olup en fazla 24°C' ye dayanır.
Brokoliyi toprağa ekmek için uygun dönem kış aylarıdır; çünkü brokoli serin mevsim sebzesidir. Genellikle soğuk hava koşullarında büyüyen brokoli, ilkbahar veya sonbahar döneminde ekilebilir.
Özellikle 15-20 santigrat dereceler bitkinin gelişimi için ideal olacaktır. Bitkinin saksısını da çok sıcak olmayan ama bolca güneş alan bir alanda konumlandırmanız iyi olacaktır. Çünkü her ne kadar çok sıcak havayı sevmese de brokoli bitkisi gölge alanlarda da uzun süre kaldığında yeterince gelişim gösteremez.
Ekim ve dikim zamanı bölge ekolojilerine, hasat zamanına ve yetiştirilecek çeşidin olgunlaşma grubuna göre değişmektedir. Sonbahar dönemi yetiştiriciliği için Haziran-Temmuz aylarından itibaren tohum ekimine başlanır. Kışı ılıman geçen bölgelerde erken ilkbahar dönemi için Eylül-Ekim ay- larında ekim yapılır.
Bahçede brokoli yetiştiren çoğu kişi, ilk aşamalarda iki günde bir az miktarda su vererek bitkilerini sularlar. Tohumların ekim işleminden filizlenmesine kadar süren bu süre içerisinde toprağı nemli tutarlar ve verilen su miktarını arttırırlar. Ancak, sıcak günlerde günde bir kez sulamanız gerekebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Brokoli, serin ve ılıman iklimlerde verimli bir şekilde yetişebilen bir bitkidir. Dolayısıyla sıcak iklimlerde ve kurak havalarda brokoli bitkisinden verim almanız mümkün olmaz. Bu sebeple ülkemizde de en çok ılıman iklimin hakim olduğu Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilir.
Brokoli, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle Antalya, İzmir, Mersin ve Manisa brokoli üretiminde önemli bir yere sahiptir.
Aynı zamanda brokoli yetiştiriciliği için en uygun aylar Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olmaktadır. Brokoli ilkbahar ve sonbaharda ekilebilmektedir. İlkbaharda ekilen brokoli yaz mevsimin edilir. Sonbaharda ekilen brokoli ise kış aylarında hasat edilmektedir.
Brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir. Ancak gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmez. Organik maddelerce zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için elverişlidir. Fakir topraklar kompost yada organik maddelerle zenginleştirilmelidir.
Brokoli üretimine hiç ara vermeden devam ediyoruz. Brokoli de budama yapmak verim ve kalite açısından önemlidir.
Brokoli serin iklim sebzesi olup toprak ve iklim istekleri bakımından daha az seçicidir. Brokolinin yetiştirilmesi için en uygun hava sıcaklığı 15-17°C olup en fazla 24°C' ye dayanır.
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor. Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz.
Brokoli Türkiye'de Nerede Yetişir? Brokoli Akdeniz ikliminin hakim olduğu illerimizde yetiştirilebiliyor. Brokoli yetiştiriciliği yapılan illerimizin başında Antalya, Mersin, İzmir ve Manisa geliyor.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.
Brokoli bahçede çok daha verimli bir şekilde yetişse de, balkon ve saksılarda yetiştirmek de mümkündür. Ancak daha hızlı şekilde verim almak istiyorsanız, tohum yerine fide olarak ekmeniz gerekir.
İlk dönem erken ilkbaharda dikim işlemi ile başlar, böylece karnabahar yaz aylarında hasat için hazır olur. İkinci dönem de ise, sonbaharda dikim işlemi yapılır ve bu durumda hasat kış aylarında gerçekleşir. Birçok durumda, açık tarlada karnabahar dikmek için en uygun dönem sonbahardır.
Dekara verim hasat şekline, çeşide, dikim sıklığına ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak ortalama 2000-3000 kg arasında değişmektedir.
Brokoli bebeklere nasıl verilir? 6-9 Ay: Brokoliyi ilk yaşına girene kadar bebeğinize buharda pişirerek vermeye öncelik verin. Ha ...
Brokoli içerisinde K Vitamini taşımaktadır. K vitamini kemik yoğunluğunu destekleyerek, sağlam kemik dokusunun oluşmasına olanak sağlar. İçerisinde K vitamini bulunan brokolinin tüketilmesi kemik sağlığı bakımından önemlidir. B vitamini içeren brokoli saç sağlığı bakımından da önemli bir besindir.
Sevimli miniğiniz eğer 6. ayını bitirmiş ise ek gıdaya geçme zamanı gelmiş demektir. Brokoli ve Mezgitli Makarna Grateni, özellikle 1 yaşından sonra bebeğiniz için hazırlayacağınız bir tarif alternatifi. Ancak bebeğiniz henüz ilk 6 ayının içindeyse ek gıda için daha erken.
Tarihçe. Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.
10-15 yılda popüler olan sebze türlerinden biridir. Brokolinin anavatanı güney Avrupa ülkelerinden İtalya olarak bilinmektedir.
Karnabahar turpgiller ailesinin bir üyesidir. Aynı ailede bulunan brokoli ile sıklıkla karıştırılır. Ancak karnabahar brokoliden farklı olarak yeşil değil genellikle beyaz renktedir. Hem rengi hem de görüntüsünden dolayı bir pamuğa benzetilebilir.
Brokoli yeşil yendiğinde besin değeri daha yüksektir ve tadı daha güzel olur. Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri