Brüt kâr marjı; firmanın ürettiği ürünlerden pazarlama, genel yönetim, finansman gibi giderler düşülmeden firmanın kâr edip etmediğini gösterdiği için önemli bir rakamdır. Mesela, işletmenizin brüt kâr marjı %24 ise bu, toplam gelirinizin %24'ünün kâr olduğu anlamına gelir.
Brüt Kâr Marjı = Brüt Satış Kârı / Net Satışlar
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Kâr marjları, şirketin ürün ve/veya hizmet satışından elde ettiği 1 liralık hasılat başına ne kadar kazandığını ortaya koyar ve elde edilen gelirinin yüzdesel olarak ne kadarlık kısmının kâra çevirebildiğini gösterir.
Net kar marjı, bir şirketin veya faaliyet bölümünün net karının gelirlere oranıdır . Net kar marjı tipik olarak yüzde olarak ifade edilir, ancak ondalık biçimde de gösterilebilir. Net kar marjı, bir şirket tarafından toplanan gelirdeki her bir doların ne kadarının kâra dönüştüğünü göstermektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Brüt Satış Kârı veya Zararı mal ve hizmet satışı ile doğru orantılı artıp azalır. Faaliyet Kârı veya Zararı, işletmenin esas faaliyetinden elde ettiği sonucu (kâr veya zarar) gösterir. Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.)
Brüt kâr marjı, satışlarla satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt kâr marjı, bu tutarın net satışlara bölünmesi sonucu elde edilir. Satışların üretim maliyetinin ne olduğunu ve ne kadarlık kısmının brüt satış kârını oluşturduğunu ifade eder.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır. Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın. Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.
Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu. Brüt satışlar, belirli bir süre içinde getirilen işin değerini gösterirken, net satışlar, bu satışların ürettiği gerçek para miktarını gösterir.
Brüt Kâr: Brüt kâr satışların maliyeti çıkarıldıktan sonra elde edilen kârdır. Şirketin, ürünün üretim giderleri çıktıktan sonra elde ettiği kârı gösterir. Brüt kârlılığın korunması şirketler için hayati hedeflerden biridir.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Sektördeki düzenlemelerdeki değişiklikler veya hatta bir şirketin fiyatlandırma stratejisindeki değişiklikler de brüt kar marjına neden olabilir. Bir şirket ürünlerini piyasada en yüksek seviyede satarsa, diğer her şey eşitse, brüt kar marjı artar.
Yüksek bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönettiğini gösterir. Diğer yandan, düşük bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin az kârlı veya zararlı olduğunu gösterebilir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Brüt Kar nedir? Brüt Kar, şirketin ürünlerinin satışı ile ilgili maliyetleri, örneğin üretim maliyetlerini çıkardıktan sonra aldığı kardır. Genellikle satış, genel ve idari giderlerin devrinden önce gelir tablosunda gösterilir.
Eğer 100 liraya bir ayakkabı satarsam ancak bu ayakkabılar için ayakkabı üreticisine 50 lira ödersem aradaki 50 liralık fark satılan malların maliyeti olur. Yani buradaki 100.000 lira satıştaki 200.000 liranın maliyeti. Eğer sadece satılan malların maliyetini gelirden çıkarırsak, ortaya çıkan şey brüt kar olur.
Brüt Satış Nedir? Bir işletmenin belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği satışların toplamına Brüt Satışlar adı verilir. Temel olarak satış faturalarının toplamını ifade eden brüt satış tutarı, satış ve pazarlama faaliyetleri için harcanan giderleri ve müşterilere yapılan indirimler veya iadeleri içermez.
Kâr marjı, bir şirketin kârının (satışlar eksi tüm giderler) gelirine bölünmesiyle elde edilen bir orandır. Kâr marjı oranı, kârı satışlarla karşılaştırır ve şirketin genel olarak mali durumunu ne kadar iyi idare ettiğini gösterir.
Yukarıdan aşağıya hesaplama yönteminde kâr marjını bulmak için öncelikle emtia veya hizmetin satış fiyatından alış maliyeti çıkartılır. Elde edilen sonuç satış fiyatına oranlanır. Aşağıdan yukarıya hesaplama yönteminde ise emtia veya hizmetin satış fiyatından alış maliyeti çıkarılarak alış maliyetine oranlanmasıdır.
eTicarette yukarıdan aşağı en az %45 kar marjı ile ancak şirket döner. %50-60 kar marjı varsa kar etme şansı var demektir. Yani bu alırken kazanmak ve doğru ürün yönetimi anlamına gelir. Sadece eTicaret için değil konvensiyonel ticarette de satın alma ve ürün yönetimi işi, en kritik iki konu.
Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına almak için yapılan ön ödemedir. Buna örnek olarak dört ay sonra teslim alınacak olan bir malın değerinin %10'unun marj olarak ödenmesi gösterilebilir.
Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür. Kâr marjı hesaplamasında kullanılan formüller ise şunlardır: Getiri Marjı= (( Ürünün Satış Fiyatı – Ürünün Alış Fiyatı) / Ürünün Satış Fiyatı)) x 100.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri