Meyve olarak ise en çok elma, ceviz, erik, üzüm, kayısı, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir. Yem bitkileri ise ekim alanına göre en çok Yonca, silajlık mısır, Korunga ve Fiğ şeklindedir. Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir.
Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta gelir. Diğer tarla bitkileri arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan ve tütündür. Sebze olarak domates başta gelerek az miktarda biber, patlıcan, hıyar, kabak, tâze fasulye, tâze soğan, lahana, marul ve sarmısak yetişir.
Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir. Meyvelerden ise en çok ceviz, üzüm, elma, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir.
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
Tarım ve hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu kentte, meyveciliğin geliştirilmesine yönelik destekler sayesinde elma yetiştiriciliği de önem kazandı. Yürütülen projelerle kentte 2018'de 239 bin olan elma ağacı varlığı, 500 bine, elma üretimi de 4 bin 350 tondan 8 bin tona çıktı.
İlgili 16 soru bulundu
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2019 yılında 225 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 12 bin ton ile en fazla Hakkâri ilinde gerçekleşmiştir. Hakkâri'yi 11,4 bin ton ile Kahramanmaraş ve 11 bin ton ile de Mersin illeri takip etmektedir.
Hakkari'in karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
İŞTE YENİ ADLARI
İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak.
Cembeli Tatlısı
Hakkâri'ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.
ŞIRNAK VE HAKKARİ
Buna rağmen buğday, mercimek, arpa, üzüm ve pamuk tarımı yapılıyor. Hakkâri'de ise, uğraşıldığı takdirde birçok tarım ürünü (tahıl-meyve-sebze) yetiştirmek mümkün. Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta geliyor.
Soğuk mevsim 3,6 ay uzunluğundadır ve 28 Kasım tarihinde başlayıp 15 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 5°C altındadır. Yüksekova bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -9°C iken yüksek sıcaklık -0°C düzeyindedir.
"Kent merkezi ve tüm ilçelerimizde arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız var. Özellikle Şemdinli ve Çukurca ilçesi, ılıman iklimiyle kış mevsimi boyunca arıcılara ev sahipliği yapıyor. Bölgenin kendine has zengin bitki örtüsü var. Bu da arıcıları cezbediyor.
İldeki bu yükseklik farklılıklarının yanı sıra; bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, bitkilerin değişik zamanlarda çiçek açması, arıcılık sezonunun uzun sürmesi ve yöreye has çiçeklerin bolluğu sayesinde arıcılık ekonomik yaşamda önemli bir unsurdur.
İklim. Yüksek rakım ve zorlu coğrafi koşullar, Hakkâri iklimini elverişsiz bir konuma getirmiş bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir.
İklimi: Hakkâri bölgesinde çok sert kara iklimi hüküm sürer. Kışlar çok sert ve soğuk geçer. Kış erken gelir ve uzun sürer. Kasım-mart arası devamlı kar yağar.
Hakkâri'de, söğüt dallarıyla yapılarak ilkbaharda yüksek alanlara bırakılan karakovan sepetlerinden üretilen balın hasadına başlandı. Türkiye'de üretilen en kıymetli balları arasında yer alan karakovan balının hasadına başlandı.
Hakkari adı eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a uzanan yörelere yerleşmiş “”Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarların Şehri” anlamına gelmektedir. Kürtçe “Colemerg”, Süryanice “Aqqare” olarak geçmektedir.
Hakkari adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a doğru uzanan yörelere yerleşmiş “Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarlar'ın Şehri” anlamına gelmektedir.
Hakkâri ismi etimolojik olarak “her” ve “kari” kelimelerinden meydana gelmiştir. “Her”, hep anlamında; Kari ise “ebilmek, gücü yetmek” anlamına gelen “karîn” fiili kökünden olup “edebilenler, güçlü, kuvvetli” manasına gelmektedir.
Portakal ağacının hektar başına verimi
Hektar başına 400 ağaç bulunan ve sık dikim mesafeleri olan bir bahçede, deneyimli bir yetiştiricinin elde etmesi beklenen verim hektar başına 40-50 ton olacaktır.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri