Eğilen baş kesilmez: Hatasını anlayan ve af dileyen kişiler bağışlanmalıdır. Bu kadarcık parayla ne olur deme damlaya damlaya göl olur.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır. Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Dost Acı Söyler Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yakınlarımız, eksikliklerimizi çekinmeden söylerler.
Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler.
Yazıya geçmiş ilk atasözü örneklerine Mezopotamya'da bulunan tabletlerde rastlanmıştır. Bu tabletlerdeki atasözleri tarihin en eski atasözleri olarak ayrı bir değer taşır. Tevrat'ta "Süleyman'ın meselleri" diye anılan sözlerle bunlar arasında bir ilgi bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Her çok azdan olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Bir bütün oluşturabilmek için her zaman parçalara ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda denizler akarsulardan ve dere ise yağmurdan meydana gelir. Bireysel açıdan insanlar ise bir şeyleri elde edebilmek için yavaş yavaş durumu büyütmelidir.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır.
"Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır" Atasözünün Anlamı: Az kazanıp ihtiyacını karşılayan ve tasarruf yapan kişinin, çok kazanıp savuran kişiden daha iyi durumda olduğunu belirten bir atasözüdür.
Eski Dost Düşman Olmaz Olsa Da Dürüst Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
El elden üstündür atasözü; genel olarak insanın kendisini her zaman diğer insanlardan üstün görmenin hiç de iyi bir şey olmadığını öğütler.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır.
Atasözü karşılığı olarak kullanılan “Savlar”ın ilk örneklerine Orhun Abidelerinde, Divanü Lügati't-Türk'te ve Kutadgu Bilig'te rastlanmaktadır.
[1] Bir konu, iki kişi arasında gizli olarak konuşulsa bile duyulur. Bir süre sonra hiç hatır ve hayale gelmeyen kimselerin onu işittiği ortaya çıkar. Sanki konuşma yeri, herkesin kulağıdır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Gölge düşürmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyin önemini ve değerini azaltacak, ününü düşürecek işler yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri