Buca Cezaevi Olayları, 21 Eylül 1995'te Buca Cezaevi'nde çıkan siyasi isyanda tutuklu ve mahkûmlarca rehin alınan cezaevi personelinin kurtarılması için, devletin kolluk kuvvetlerince yapılan operasyon neticesi üç siyasi tutuklunun hayatını yitirdiği, onlarcasının yaralandığı olay.
Ukrayna'nın 5 haftalık Rus işgalinden kurtarılan Buça kentinde Ukraynalı yetkililer, 300'den sivilin ölü bulunduğunu, içlerinde 50 sivilin infaz edilerek öldürüldüğünü açıkladı.
Kamuoyunda "Konya katliamı" olarak bilinen saldırıda Yaşar Dedeoğulları ve eşi İpek Dedeoğulları ile çocukları Serap, Serpil, Sibel, Metin ve Barış Dedeoğulları, tabancayla vurularak öldürülmüştü. Katil zanlısı Mehmet Altun saldırıdan altı gün sonra Bozkurt ilçesinde yakalanmıştı.
Iconomos'a göre burası sonradan Buca adını alan yerdir. KOHİ eski Yunancada bir kapalı açının iç tarafı, dibi anlamına gelmektedir. Yeni Yunancada KOHİ, GONİA olmuş, daha sonra BUGİA ve giderek BUCA ya dönüşmüştür.
İlgili 26 soru bulundu
Buca Gölet; Ege Bölgesi'nin ve İzmir'in en gözde dinlence ve eğlence merkezlerinden birisidir. 167 bin m2 alan üzerine kurulmuştur. Buca Belediyesi tarafından 1998 Nisan ayında yapımına başlanan Buca Gölet 1999 yılı Mart ayında halkın hizmetine sunulmuştur.
Buca, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Konak, kuzeydoğusunda Bornova, doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Torbalı, güneybatısında Menderes, batısında Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri bulunmaktadır. 517.963 kişilik nüfusla İzmir'in en kalabalık ilçesidir.
İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
Buca, gastronomi alanında belki de Türkiye'nin en iddialı noktalarından biri. Kasaplar Meydanı isminde bir meydana sahip olan, oğlak çevirme, kokoreç, kelle ve çorba gibi sokak lezzetleriyle insanın aklını başından alan Buca, bu alanda daha da çok tanıtılmaya ihtiyaç duyuyor bence.
Buca`da 1923 yılında belediye kurulmuş, 1987 yılında yürürlüğe giren 3392 sayılı yasa ile ilçe olmuştur. İlçenin yüzölçümü 134 km2`dir. 4 köyü bulunmaktadır. 2009 YılıADNKS verilerine göre toplam nüfusu415.967'dir.Bu nüfusun 412.639`u merkezde, 3.328`i köylerde yaşamaktadır.
İznik Devleti Kralı İoyanis'in 1235 yılında Kohi denen ve Kral Yolu yakınında bir yerleşim alanından bahsettiği yerin Buca olarak değiştiği, Kohi adının daha sonra Gonia, Bugia ve Buca'ya dönüştüğü sanılmaktadır.
İçerisinde 30.000 m2'lik yapay bir gölet, amfitiyatro, kafeterya ve restoran bulunmaktadır.
Buca, İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden biridir. Kırıklar, Karacaağaç Kaynaklar ve Belenbaşı olmak üzere 4 köyü vardır. Bütün yerleşim birimleri ovada kurulmuş olup, dağlık arazide kurulu köy yoktur.
Buca, İzmir şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan ve yerleşimin oldukça eski olduğu bir ilçedir. Sahil şeridine sahip olmadığından deniz tatili için uygun bir destinasyon değildir. Bu nedenle, daha çok tarihi ve kültürel geziler ile iş amaçlı seyahatler için tercih edilmektedir.
Tesise girişler ücretsizdir ve otopark alanları mevcuttur. Buca Gölet Tesislerinde mangal, semaver, piknik tüpü ve nargile kullanımı yasaktır.
İzmir'in ilk ve tek türkiyenin en büyük ters evi buca gölet parkta açıldı... 🕰10:30–18:30 ctesi- pazar kapanış 20:30.
HİZMETLER. Buca Gölet, Ege bölgesinin ve İzmir'in en gözde dinlence ve eğlence merkezlerindendir. 167 Bin m2 alan üzerinde kurulmuştur. Buca Belediyesi tarafından 1998 Nisan ayında yapımına başlanan Buca Gölet Regreasyon Alanı yaklaşık bir sene sonra, 1999 yılı Mart ayında halkın hizmetine sunulmuştur.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir. Antik şehir günümüzde Konak ilçe sınırları içinde bulunan arkeolojik sit alanıdır.
Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir. Bayraklı´da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir´in kuruluşunun İ. Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir´in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir.
İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.
Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir'in Buca ilçesinde bulunan bir devlet üniversitesidir.
Buca ilçesi, İzmir şehir merkezine yaklaşık 20-25 km uzaklıkta yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri