Budva (Kiril: Будва), Karadağ'da sâhil şehri. Yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfusa sâhip olan şehir Budva Beldesinin de merkezidir. Budva şehrinin bulunduğu bölge ülke turizminin merkezi konumundadır.
Ülkenin güneyi yani Adriyatik Denizine kıyısı olan bölgede bulunan Budva, Karadağ'ın en turistik illerinden birisidir.
Karadağ'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri Türkiye ve Karadağ arasındaki Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında 180 gün içerisinde 90 günlük süreyi geçmemek kaydıyla vizeden muaftırlar.
Karadağ, Balkanlar'da bir ülkedir. Doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi yer alır. Başkenti, Podgorica'dır (eskiden Titograd). Anayasasında Karadağ "demokratik, refah ve çevreci bir ülke" olarak tanımlanır.
Şehre yaz aylarından önce gitmek isteyen turistler ise daha çok nisan ve mayıs aylarını tercih etmektedir. Sert soğukların yaşanmadığı şehirde, kış mevsimdeki ziyaretler de rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Karadağca veya Karadağlıca (Crnogorski jezik / Црногорски језик), ana ülke Karadağ'da ve komşu devletlerde (Sırbistan, Hırvatistan) konuşulan bir Güney Slav dilidir. Aynı zamanda Karadağ'ın resmî dilidir. Karadağlı dili olarak da belirtilebilir.
Karadağ'a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çerçevede, Türkiye ve Karadağ vatandaşı olan diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmektedir.
Karadağ turizmine yön veren şehirde bulunan çok sayıda plaj ve otel sayesinde Budva kenti ülkede en çok turist çeken yerdir. Karadağ Budva şehriyle son yılların en popüler yerlerinden biridir. Doğal güzelliğinin yanı sıra körfez adaları ve plajları dışında Budva tarihi mimarileri ve kalıntılarıyla da zengindir.
Karadağ'da, başta üzüm olmak üzere elma, erik, yaban mersini ve narenciye gibi meyveler yetiştirilir. Kurutulmuş meyveler ise sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Uzun süre bozulmadan durabildikleri için hediye olarak iyi bir seçimdir. Dünya çapında pek bilinmese de Karadağ'da peynir çeşitliliği oldukça fazladır.
Budva'ya gitmek için havayolu şirketinin 1 saat 45 dakika süren uçuşları ile önce Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya gitmeniz gerekiyor. Tivat Havaalanı Budva'ya daha yakın ancak Türkiye'den direkt uçuş bulunmuyor. Podgorica Hava Limanı ile Budva arası ise yaklaşık 68 km. dir.
Podgorica (Kiril: Подгорица; [pǒdɡoritsa]; kelime anlamıyla "küçük tepenin dibindeki alan"), Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir için Osmanlı döneminde Böğürtlen ve Arnavutçadan alınan Burguriçe isimleri, Yugoslavya döneminde ise Titograd ismi kullanılmıştır.
AB üyesi olmadığı hâlde euro kullanan ülkeler
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde euro kullanmaktadır. Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
Euro, Karadağ'ın resmi para birimidir.
Oldukça küçük bir ülke olan Karadağ'ın ekonomik yapısı, turizm de dahil olmak üzere hizmet sektörü ağırlıklıdır. Alüminyum başta olmak üzere birkaç ürün dışında imalat sektörü ön planda değildir. Tarım sektörü de hizmetler sektörünün gerisinde kalmaktadır.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Karadağ'a ne zaman gidilir? Akdeniz ikliminin hakim olduğu Karadağ, yazları oldukça sıcak ve kuru geçiyor. Keyifle kumsallarda dolaşıp, denize girebileceğiniz en uygun zaman mayıs ve eylül ayları arasındaki dönem.
Türkiye'de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ'da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ'da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir kişi Karadağ'da C tipi vizeyle 180 gün içinde toplam 90 güne kadar konaklayabilir. Türk vatandaşları, iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde, Karadağ'a yapacakları seyahatlerde, son 180 gün içerisinde kalış süresi toplam 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri