Buğday embriyosu, öğütme endüstrisinin bir yan ürünü olup vitamin ve mineral madde kaynağıdır. Çalışmamızda, ticari buğday embriyosu örneklerinin vitamin (B1, B2, B6, E ve K vitaminleri, niasin ve folik asit) ve mineral madde (Na, K, Ni, Cu, Zn, Mg, Ca ve P) içeriklerine ait analitik değerler tesbit edilmiştir.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
buğdayların içerdiği mineral madde miktarının yumuşak buğdaylardan genellikle %. 10 kadar fazla olduğu aktarılmaktadır (TOEP- FER ve Ark.,, 1972; LORENZ ve LOEWE 1972; PETERSON ve Ark., 1983, PETERSON ve Ark., 1986 ERCAN ve VELİOĞLU, 1990).
Buğday tanesinin alt kısmındaki embriyo olarak tanımlayabiliriz. Bir başka deyişle buğdayın özüdür çünkü tohumun çimlenmesini ve dolayısıyla da çoğalmasını sağlar. 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg ruşeym elde edilebildiğinden, oldukça da değerli bir besindir.
Tahıllar özellikle E vitamini ve B grubu (B12 hariç) vitaminlerinden zengindir ve B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır. Bu vitaminler çoğunlukla tahıl tanelerinin kabuklarında ve özünde bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Buğday tanesi karbonhidrat, protein mineral maddeler, iz elementleri, vitaminler, yağ asitleri ile sekonder bitki metabolitleri olarak adlandırılan renk maddeleri ve fenoller bakımından zengindir.
Buğday tanesinde ortalama % 13 su, % 51 nişasta, % 9 protein, % 2 yağ, % 1,8 mineraller bulunur.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir içerir. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir. A, C ve E vitaminlerine de sahip olan buğday çimi, potasyum bakımından da zengindir. Ayrıca demir, kalsiyum ve fosfor gibi birçok minerali de bünyesinde barındırır. Bu besleyici gıda, iyi bir lif kaynağı olarak da öne çıkmaktadır.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir? Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Buğday proteini, bazı diğer tahıl çeşitlerinde de bulunan ve prolamin adını taşıyan farklı protein çeşitlerinden oluşuyor. Buğdayın yapısını oluşturan önemli bileşenler arasında yer alan bu proteinler, bitkiye güçlü bir yapı kazandırarak yetişme aşamasında diğer zararlılardan korunmasını sağlıyor.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.
Buğday proteinlerinin YANİ %14'LÜK PROTEİN'İN %78-85'lik kısmını gluten, %6-12'lik kısmını albümin, %5-11'lik kısmını ise globülin proteinleri oluşturmaktadır.
Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Protein oranının istenen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur.
Buğday genel olarak derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi seven bir bitkidir. Unutulmamalıdır ki, toprakta bulunan organik madde arttıkça, buğdayın verimi de aynı oranda artmaktadır.
Ülkemiz buğdaylarında protein miktarı;topbaş buğdaylarda %9-13, ekmeklik buğdaylarda %10-15, makarnalık buğdaylarda %11-22 arasında bulunmuştur. Serbest asitlik değeri; gr kuru maddede bulunan serbest yağ asidini nötralize etmek için gerekli KOH mg olarak miktarıdır.
Temel besin ögelerinin başında gelen karbonhidrat, vücuda enerji veren ve doğada en fazla bulunan organik bileşenlerin genel adıdır. Temelde hücre solunumunda ilk enerji kaynağı olarak kullanılan organik moleküllerdir.
Lipitler vücudun en büyük enerji deposudurlar. Karbonhidratların ise 2000 kcal dir. Lipit Kaynakları: – Hücrede depolanan (özellikle kırmızı kaslarda) trigliseritler.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Buğday unu ekmek, bisküvi, kurabiye, kek, kahvaltılık gevrek, makarna ve erişte gibi yiyeceklerde kullanılır. Buğday sosis ve köfte gibi pek çok yiyecekte ve çeşitli soslarda da bulunur.
Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmekdedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.
Buğday, çavdar ve arpadadepo proteinlerinin %85'ini, yulafta %15'ini glutenler oluşturur. Bu proteinler protein yapıları (prolin, prolamin ve glutamin içerikleri) nedeniyle insanda sindirim enzimlerine dirençlidirler ve sindirilmeden bağırsaklarda kalabilirler.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri