Kavrulmuş Mısır Unu: Mısır ununu nemden korumak için kavurarak öğütülmesi ile elde edilmiş nefis kokuya sahip yöresel Artvin ürünüdür. Özellikle Kuymak yapımında kullanılan ve kavrulmuş olmasından dolayı çabucak hazırlayabileceğiniz bir üründür.
Kavrulmuş mısır unu Karadeniz usulü veya Anadolu usulü yemek pişirirken kullanılan mısır unundan; mısır ekmeği, mıhlama, kete, kuymak, hamsi kızartma, bazlama, mısır unu krepi, mısır unu helvası, poğaçalar, mısır unu kekleri ve bir çok yemek yapılmaktadır.
KUYMAK - MUHLAMALIK MISIR UNU Fırınlanmış Mısır Unu odun fırınında kavrulan mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir ve mısır ekmeği, balık, çorba çeşitleri, kuymak gibi bir çok yemeğin yapımında kullanılır ve kullanıldığı yemeklere lezzet katar.
Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
İlgili 28 soru bulundu
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Yoğurma kabımıza ilk olarak unumuzu, Mısır unu koyup ortasını havuz şeklinde açıp içine yumurtamızı yoğurdumuzu ve sıvı yağımızı ekleyip hafif karıştırdıktan sonra kabartma tozu şeker ve tuzu ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurumuz elimizden kopana kadar azar azar ılık su ekleyip yoğurma işlemimizi tamamlayalım.
Mısır unu, mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Fırınlanmış Mısır Unu odun fırınında kavrulan mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir ve mısır ekmeği, balık, çorba çeşitleri, kuymak gibi bir çok yemeğin yapımında kullanılır ve kullanıldığı yemeklere lezzet katar.
Mısır Ekmeği
Samsun'dan bir arkadaşım fırınlanmış yöresel mısır unu temin edince yine Samsun'da yemiş olduğum ve fazlasıyla hoşuma giden mısır ekmeğini evdekilerin de tatmasını istemiştim. Mis gibi mısır kokan, lezzetli, rengi daha esmer, ağızda dağılan, katıksız yenebilecek ir ekmek oldu.
Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirdiğinizde yumuşacık ve lezzeti tam yerinde olacak.
Suyun soğuk olmasına dikkat edelim, sıcak suyla yaparsak mısır unu topak olur. Karıştırırken peyniri ezelim, kaynamaya başlayınca 3 dk daha bekleyip ocaktan alalım. Soğuma aşamasında özellikle dikkatlice kontrol edin, bebeğinizin yiyebileceği sıcaklığa geldiğinde verebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mısır Unlu Çıtır Patates Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak patatesler soyulur, yıkanır, doğranır büyük bir kaseye konur. Tekrar ayrı bir borcam da mısır unu, kırmızı biber, kimyon, karabiber, kekik konur karıştırılır. Ardından doğranan patatesler mısır unlu karışımla harmanlanır ve kızgın yağda kızartılır.
Yumurtaları çırpın, unu biraz tuz katıp karıştırın. Mısır ununu da başka bir kap içine alın. İyice süzüp kuruladığınız patlıcanları önce una sonra yumurtaya en sın mısır ununa bulayarak kızartın. İster sade ister süzme yoğurtla servis yapın.
- Protein kaynağı açısından oldukça zengindir. - Güçlü bir antioksidan etkisi sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bakteri ve virüs gibi birçok dış zararlıya karşı koruma sağlar. - Akne ve sivilce gibi birçok farklı cilt sorununa karşı etkilidir.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Mısır unu uygun saklama kabında 12 aya kadar bozulmadan durabilir. Bununla birlikte müsait depolama alanlarında da saklayabilirsiniz. Ayrıca mısır ununu derin dondurucuda saklarsanız, bozulmadan daha uzun süre tüketebilme şansınız bulunmaktadır.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
Unu koyalım mısır ününü koyalım. Sırasıyla baharatladığımız göğüsleri ilk yumurtaya batıralım sonra una sonra mısır ununa batırıp. Kızdırdığımız kızgın sıvı yağ da kızartalım. Sıcak yada ılık servis yapalım afiyet olsun.
Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş katılır, topaklanmaması için düzenli bir şekilde kıvamına gelene kadar karıştırılır.İçine peynir ilave edilip tekrar karıştırılır. Servis yapılacak kaba alınır. Ayrı bir kapta tereyağ mısır unu yağlaşının üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır.
Tabii kuymağı da unutmamak lazım, içine tel peynir ve tereyağı koyulan ve kahvaltılarda tüketilen bu yemekte de mısır unu olmazsa olmazdır. Bunlara ek olarak mısır unu ile çorba, hatta kek, pasta gibi şekerli hamur işleri de rahatlıkla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri