Bakır, kloro- fil (yeşil renk pigmenti) sentezi için vazgeçilmez elementlerden biridir. Klorofil sentezi ise bitkinin fotosentez etkinliği ve sonuçta verim üzerinde belirleyici rol oynar. Bakır ayrıca bitkide protein ve vitaminlerin oluşumunu sağlar. Noksanlığında büyüme ve gelişme yavaşlar.
Bakır gübresi, protein, vitamin ve mineral desteği sağladığı için bitki gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Özellikle yeni nesil bakır gübreleri, içeriklerindeki maddelerle, ekinlerin çok daha dayanıklı ve sağlıklı olmasına yardımcı oluyor.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
COPPER bakırlı gübre çözeltisi açık ve kapalı alanlarda kullanılabilir (Sera vb). Bitkilerin ve toprağın koruma amacı ile ihtiyaç duyulan her döneminde kullanılabilir. Kullanımdan önce iyice çalkalayıp suya karıştırmanız yeterlidir.
Yapraktan uygulanan bakırın bitki bünyesindeki etkinliği yüksek olur ve kısa sürede sonuç verir. Organik tarımda girdi olarak kullanılabilir. Tek başına kullanılması tavsiye edilir. NOT: Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
İlgili 26 soru bulundu
Vücutta bakır eksikliğinin anlama yolları vardır. Bunlar: saç dökülmesi, ishal, yaralar, iştahsızlık, nefes darlığıdır.
Vücuttaki temel minerallerden birisi olan bakır, kişilerin sağlıklı bir metabolizmaya, sinir sisteminin düzgün çalışmasına, güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmasını sağlıyor. Yetişkinlerde günlük bakır ihtiyacının ortalama 2,5 mg, çocuklarda 1-2 mg, bebeklerde ise 0.5 mg oranında olması gerekiyor.
Hububat ve benzeri bitkiler için DAP gübresinin sonbaharda, ekimden hemen önce veya ekim esnasında, mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en ideal uygulama şeklidir.
Bakır sülfat tarım sektöründe fungisit (mantar öldürücü) olarak kullanılır. Meyve ağaçlarında, üzüm çubuklarında kullanılmak üzere hazırlanan Bordo Bulamacının en önemli bileşenidir. Bakır sülfat gübre olarak kullanıldığında bitkilerin klorofil sentezinde (yeşil renk pigmenti) etkin rol oynar.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Bakır, kloro- fil (yeşil renk pigmenti) sentezi için vazgeçilmez elementlerden biridir. Klorofil sentezi ise bitkinin fotosentez etkinliği ve sonuçta verim üzerinde belirleyici rol oynar. Bakır ayrıca bitkide protein ve vitaminlerin oluşumunu sağlar. Noksanlığında büyüme ve gelişme yavaşlar.
Göztaşı ya da gök taşı gibi isimlerle de bilinen bakır sülfat, mavi renginden dolayı halk arasında göztaşı yada göktaşı olarak da adlandırılmaktadır. Göztaşı sönmüş kireç ile karıştırıldığında, tarımda mantar (fungal) hastalıklarına karşı kullanılan bordo bulamacı elde edilir.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
1.uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2.uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde), Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Bitkide su hareketinin dengelenmesini sağlar. Hücre duvarının oluşumunda görev alır. Normal çiçek oluşumu ve tohum üretimi için gereklidir.
Bakır noksanlığı görülmesi halinde, şelatlı bakır bileşiklerinin yapraktan verilmeleriyle olumlu sonuçlar alınır. Bakır içeren fungusitlerin fazlaca kullanılması, özellikle bağlarda ve narenci ağaçlarında bakır toksisitesi yaratabilmektedir.
Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Çinkonun hücre bölünmesinde görevi vardır. Bakır normal bağ dokuların korunmasına katkıda bulunur. Bakır normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
En geniş kullanım alanları sırasıyla; elektrik üretim ve iletimi ile ilgili tesislerde, inşaatta, ulaşım makina ve teçhizatındadır. Bundan on yıl önce bakıra olan ihtiyaç hiç de bu kadar önemli görülmemekte ve bakırın yerine kullanılabilecek bir çok ikame maddesi ileri sürülmekteydi.
Dolaşımdaki fagositik hücrelerin sayısını azaltır, kalanlarında işleyişini bozar. Bakır ayrıca (Çinko, selenyum, manganez ve vitamin E gibi) antioksidan aktivitelerde yer alır ve serbest radikallerin neden olduğu hasardan, hücre zarlarını korur.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler %26 N CAN gübresini veya %46 N ÜRE gübresini tercih etmelidir. Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede %26 N CAN veya %33 N Amonyum Nitrat kullanmalıdırlar.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Bakır, hemoglobin üretimini destekler; demirin karaciğerde emilimine yardımcı olur. Bu nedenle bakır minerali eksikliğinde demir metabolizması düzgün çalışamaz ve anemi (kansızlık) ortaya çıkabilir. Kansızlık neticesinde halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi gibi problemler görülebilir.
Bakır fazlalığı karaciğer, beyin, göz gibi organlarda belirti verebilir. Yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, ödem, karında şişlik, istemsiz kas spazmları, yutma güçlükleri, motor kontrol bozuklukları, kemik erimesi, hemoliz durumları görülebilir. Bu belirtilerle birlikte kanda ve idrarda bakır değerlerine bakılır.
Çinko ve bakır çocuklar hem yetişkinler için günlük olarak alınmalıdır. Çinko ve bakır kombinasyonu (4); Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkı sağlar. Normal hücre oluşumu ve korunmasında katkısı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri