Bu konuya bir açıklık getirmeden önce bir konuda hemfikir olmamız gerek: Ay'a gidildi. 6 Kez. Ay'da toplamda 12 kişi yürüdü. Hatta golf oynayan bile var.
ABD, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 ile Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins'i Ay'a yolladı. Armstrong Ay'a ilk ayak basan insan oldu ve ardından Aldrin geldi.
Amerikalı astronot Neil Armstrong ise 20 Temmuz 1969'da Eagle uzay aracından çıkıp "İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım" diyerek Ay'ın yüzeyine ayak basan ilk insan olmuştu. 1969-1972 arasında 6 Apollo misyonu boyunca 12 astronot Ay'da yürümüştü.
Dünyanın yörüngesinde bulunan astronotların sayısı giderek artmaya başladı. 16 Eylül 2021 tarihinde Dünya'nın yörüngesine toplamda 16 insan gönderilerek bir rekora imza atılmıştı.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor. Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır. Nitekim, uzayan telomerlerin çoğu astronotların yeryüzüne inmelerinden yaklaşık 2 gün sonra tekrar uçuş öncesi uzunluğuna geri dönmüştür.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. Aldrin Ay yüzeyinde.
Komuta modülü Columbia'dan ve Ay modülü Eagle'dan oluşan Apollo 11 uzay aracı ile 386 bin kilometrelik yolculuk 76 saat sürdü. Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay'a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti.
İnsanlı uçuşlar. Sovyetler Birliği, Vostok serisi uzay araçları ile uzaya ilk insanı göndermeyi başardı. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok 1 aracıyla yaptığı uçuşla Dünya yörüngesine başarıyla ulaşan ilk insan olmuştur. Bu olayın yıldönümü Rusya'da ve birçok ülkede hâlâ kutlanmaktadır.
NASA'nın Uzay Mekiği programı, 21 Temmuz 2011'de Kennedy Uzay Merkezi'ne Atlantis mekiğinin başarılı bir şekilde inmesiyle sona erdi. 30 yıl süren program boyunca 135 görev yapıldı ve 300 astronot uzaya gönderildi.
Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.
Twitter üzerinden #uzayagidenturkenedenir hashtag'i aracılığıyla milyonların katılımıyla gerçekleşen yarışmada jüri üyeleri tarafından seçilen isim KOZMOTÜRK oldu.
Layka; muhtemelen R-7 roketiyle köpeğin bulunduğu bölmenin ayrılması sırasında meydana gelen bir arızadan kaynaklanmış olduğu düşünülen aşırı ısınmadan dolayı, fırlatmadan sonraki birkaç saat içinde öldü. Ölümünün gerçek sebebi ve zamanı 2002 yılına kadar açıklanmadı.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Astronot olmak için NASA'da eğitim süreçleri 2 yıl kasar sürmektedir. ESA astronot adayları 40 ay süren bir eğitim süreci ile tamamlanmaktadır.
Çünkü bir astronot giysisi 12 milyon dolar yani yaklaşık 18 trilyon lirayı buluyor. Astronot eldiveninin fiyatı ise 20 bin dolar yani 30 milyar lira.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri