Buhara (Özbekçe: Buxoro; Eski Türkçe: 𐰉𐰆𐰴𐰺𐰴 "Bukarak"; Türkmence: Buhara; Arapça: بخارى; Farsça: بُخارا Bukhārā; Rusça: Бухара), Orta Asya'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan ve günümüzde Özbekistan sınırları içinde bulunan tarihî şehir.
Buhara, Orta Asya'nın en bereketli toprakları üzerine. kurulan ve tarihi 2500 yıl öncesine uzanan bir şehir.
Özbek Hanlığı Muhammed Şeybanî Han tarafından 1500 yılında kurulmuştur. Devletin başkenti Buhara şehri olup kurucu hanedanın soyu Altın Orda hükümdarlarından Şiban Han ve Özbek Han'a dayanmaktadır.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır. Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır.
Orta Asya'nın en eski dini ve etnik gruplarından biri Buhara Yahudileridir. Özel- likle Özbekistan'da, Tacikistan'da ve diğer bazı Orta Asya cumhuriyetlerinde yerleş- miş olan Buhara Yahudileri sahip oldukları kendilerine özgü kültürlerinden dolayı tarihte farklı bir Yahudi grubu olarak tanınmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Mâverâü'n-nehr'in çok sayıda şehri, kasabası, nahiyesi ve köyü olmasına rağmen bunların en gözde ve tanınmış olanı Buhârâ'dır. Müslümanlar buraya “Fâhire” (kıymetli/değerli) derler ve doğunun “Kubbetü'l-İslâm”ı olarak kabul ederler.
Cuma Camisi de denilen ilk cami, Batı Karahanlı Hükümdarı Arslan Han tarafından 1121 yılında yaptırıldı.
Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti (Özbekçe: Oʻzbekiston Respublikasi), Orta Asya'da bir ülkedir.
Taşkent (Özbekçe: Toshkent), Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir.
Buhara Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türk İslam dünyasının önemli bilginlerinin yetiştiği şehir, mimari yapıları, kervansaray, camii ve medreseleriyle anılır. Buhara İslamiyet'in Mekke ve Kudüs'ten sonra gelen üçüncü önemli merkezi konumundadır.
Peygamber'in bir hadiste Buhara'nın fethini müjdelediğini söyler (Muʿcemü'l-büldân, I, 354). Şehir 54 (674) yılında Muâviye'nin Horasan Valisi Ubeydullah b. Ziyâd tarafından fethedilmiştir.
Kadim devirlerden itibaren her çağda o, her bölgeden büyük. din alimleri- nin buluştuğu yer olmuştur. Buhara ismi, Mecusı Hsanında "öğrenim mer- kezi" anlamına gelen "buhar"dan türemiştir.
Özbekistan 12 il (viloyat), 1 özerk cumhuriyet (Karakalpakistan Cumhuriyeti) ve 1 bağımsız şehirden (Taşkent) oluşur.
Âlim Han bu siyasi yapıda Buhâra Emîrliği'ni 1910-1920 yılları arasında idare eden son hükümdardır. Bolşevik İhtilalının ortaya çıkması ve Çarlık idaresinin yıkılması, Buhâra ile Rusya arasındaki bütün dengeleri alt üst etmiştir.
Semerkant Özbekistan'ın kuzey doğusunda, Zarefshan Nehri vadisinde yer almaktadır. Karşı 135 km uzaklıktadır. M37 yolu onu 240 km uzaklıktaki Buhara 'ya, M39 yolu, 270 km uzaklıktaki Taşkent 'e, M39 yolu, Afganistan 'daki 340 km uzaklıktaki Mezar-ı Şerif' e bağlar.
Margilan saten, Fergana ahşap oymacılığı, Andican seramik tabaklar, Richtan pişmiş testiler, ipek halılar, Buhara'nın meşhur aksesuar olarak kullanılan bıçakları, şifalı otlar da alınabilecek alternatifler arasındadır. Ayrıca meyvelerin de önemli bir yeri olan ülkede kurutulmuş meyveler de satın alınabilir.
Özbekistan 31 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrılmıştır.
Yıldızlar, maneviyat ve ilahiyatın yanı sıra Özbek tarihi geleneğine ve 12 Hayvanlı Takvime bir gönderme olarak kullanılmıştır. Bayraktaki 12 yıldız, görsel olarak Arap alfabesiyle Allah yazısını oluşturacak şekilde düzenlenmiştir.
Özbekler ağırlıklı olarak Türk kökenli, kültür olarak Fars ve Türk-Moğol ögelerini birlikte barındıran bir halktır. Bazı görüşlere göre, Özbekler, Türk ve Moğol kökenli göçebe halkların İran kökenli yerleşik halkla karışması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır.
Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş, 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir.
İklim. Özbekistan'ın aşırı karasal iklimi var. Genellikle güneyde en sıcak ve kuzeyde en soğuktur. Aralık ayında sıcaklıklar kuzeyde ortalama -8˚C (18˚F) ve güneyde 0˚C (32˚F).
Buhara Hanlığı, Buhara ve bugünkü Özbekistan dolaylarında hükümü sürmüş Şeybani Hanedanı, Aştarhan Hanedanı (Canoğulları Hanedanı) ve Mangit Hanedanı olmak üzere üç hanedanın yönettiği Türk hanlığıdır.
Bu süreçte Türkistan'daki Rus işgalinden önceki son Türk devleti olan Buhâra Emîrliği ayrı bir öneme sahiptir. Fakat Sovyet faktörü yüzünden, Türkiye'de, Türkistan'da Timur sonrası ortaya çıkan “Hanlıklar Dönemi” ve bu dönemin en önemli aktörü olan Buhâra Emîrliği ile ilgili çalışmalar yetersiz kalmıştır.
Kalan Minare
Buhara kentinin sembolü haline gelen minare, Arslan Han tarafından 1127 yılında yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri