Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kur'an-ı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır.
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
“Kur'an'ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur'an'ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
İlgili 32 soru bulundu
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
1. Hafızlık Eğitim Programı azami 24 ay olarak planlanmıştır. Ancak Hafızlık Takip Komisyonu, öğrencinin durumunu dikkate alarak ezberleme ve pekiştirme dönemlerinde gerektiğinde ek süreler verebilir.
Hz. Ali (ra) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim Kur'ân'ı okur, ezberler, helâl kıldığı şeyi helâl kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabûl ederse Allah, o kimseyi cennete koyar.
Kendisinin 12 yaşında hafız olduğunu kaydeden Adnan, kardeşi Emel'in her gün iki cüz okuyarak komisyonun hazırladığı sınavı 15 günde tamamladığını ve ülkenin en genç hafızı olduğunu söyledi.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Proje kapsamındaki hafızlık öğrencilerine verilen eğitim bursu 2023-2024 eğitim öğretim yılında aylık 400 TL olarak belirlenmiştir. Burslar 12 ay süre ile verilmekte olup bu süre zarfında hafızlığını tamamlayamayan öğrencilerin bursları yenilenmektedir. Bir öğrencinin yıllık burs bedeli 4.800 TL'dir.
Evet. Hafızlara zekat verilebilir zira İmam-ı Rabbani (k.s) buyurmuşlardır ki; “ilim talebelerine verilen zekatin iki kat ecri vardır. zira hem fakire hem dinine yardım etmiş olur.
Eğer hafız, Kur'an ile amel eden, Allah'ın hükümlerini tatbik eden salihlerden olursa bu zümreden olması sebebiyle akrabalarına ve diğer müminlere şefaat etmesi umulur. Allah bizleri şefaat edilenlerden eylesin. Amin… [1] Müslim, Sahih, no: (804).
Yön ve yöntem anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 3 yıl boyunca büyük bir azimle sonucunda Allah'ın yardımıyla hafız olduğunu belirten Fırat, 45 yaşında Kayseri Yüksek İhtisas Merkezinde hafızlık tespit sınavına girdiğini, başarılı olduğunu ve hafızlık belgesini almaya hak kazandığını söyledi.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz.
Hafızlığın mükâfatı cennette 'Cemalullah'la şereflenmektir. Hafızlar, mukaddes kitabı sadece dillerinde değil, gönüllerinde de taşırlar. Onların fikri de, zikri de, şükrü de Kur'anîdir.
Şanlıurfa'dan İstanbul'a hafız olmak için gelen 17 yaşındaki Halil Çiftçi, Kur'an-ı Kerim'in tamamını 3,5 ayda ezberledi. İstanbul Bayrampaşa Müftülüğüne bağlı hizmet veren Yeşil Camii Kuran Kursu, hafız yetiştirmeye devam ediyor.
Siirt'te hayatını devam ettiren 3 çocuk babası Ahmet. Ziyed El-Toma'nın 4 buçuk yaşındaki minik kızı Lütfiye. Bint Ahmet Toma, Kur'an-ı Kerim'i ezberledi.
12 yaşında başladığı hafızlık eğitimini 2 yılda tamamlayan Erzurum İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ebubekir Kaçan, bir büyüğünün tavsiyesi üzerine TRT 1 ekranında yayınlanan "Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması"na katıldı.
Bu da gösteriyor ki çocuklar sorguya çekilmezler. Yukarda geçtiği gibi Hafız ibn-i Hacer'in fetvası da budur. İbn-i Cevzi, Enes (r.a.)'den merfuuan rivayet edilen şu hadisi, mevzu hadislerden saymıştır: ''Kim, kına sürmüş olarak ölse, kabre konulunca Münker ve Nekir onu sorguya çekmezler.
Huzur vesilemiz Kuran-ı Kerim.” “İşte bu hafızlarımız Kuran'ın muhafızlığını üstlenmiş, Bahtiyar kimselerdir. Onlar bizim adımıza da bu görevi üstlenmiş olan kimselerdir. Çünkü Kuran'ı ezberlemek Farz-ı kifayedir.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Evet, bu halinizle hafız olabilirsiniz, açık olmanızın günahı ayrıdır, hafız olmanızın, Kur'an okumanızın sevabı ayrıdır. Ümit ederiz ki, Kur'an sevginiz, onu okumanız ve ezberlemeniz, onun isteklerine de uymanıza vesile olur, zira Kur'an, erkek ve kadınlara avret yerlerini örtmelerini emreder.
Türkiye genelinde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an Kursları ile kendi imkanlarıyla hafızlığı tamamlayan toplam 5433 adayın başvurduğu 3. Dönem Hafızlık Tespit Sınavları 4-15 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Ancak en az günde iki sayfa ezberlemek hedeflenir. Bu hedefi artırmak da bu sistem için uygundur. Öncelikle bir sayfanın ezberi şu şekildedir: Hafız adayı sayfayı üçe böler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri