Bulanık TOPSIS yöntemi, bulanık ortamlarda grup kararı vermede kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, dilsel değişkenlerle yapılan değerlendirmelere üyelik fonksiyonu vererek sayısal hale getiren ve algoritması yardımıyla alternatifleri değerlendirme imkânı sunan bir karar aracıdır.
TOPSIS yönteminde, pozitif ideal çözüme en kısa mesafedeki ve negatif ideal çözüme en uzak mesafedeki karar seçeneğinin belirlenmesi hedeflenir. Pozitif ideal çözüm, maliyet ölçütünü minimum yapan ve fayda ölçütünü maksimum yapan çözümdür.
TOPSIS yönteminde alternatifler belirli kriterler doğrultusunda sıralanmaktadır. Yöntemin ilk adımında karar (veri) matrisi oluşturulur. Karar matrisinden hareketle normalize matris elde edilir. Daha sonrasında normalize edilmiş karar matrisi ağırlıklandırılarak ideal çözüm ve negatif ideal çözüm değerleri belirlenir.
AHP yöntemi ana kriterler ve alt kriterlerin önem derecesinin belirlenmesi için, TOPSIS yöntemi ise tedarikçilerin sıralanması için kullanılmıştır. AHP yönteminde kriter ağırlıkları ve tutarsızlık oranları Super Decisions 2.0.8 programı ile elde edilmiştir.
Diğer bir ifadeyle nesnelere üyelik dereceleri verilebilir ve nesneler kümenin kısmen elemanı olabilir. Fuzzy Çok Kriterli Karar Verme (FÇKKV) yöntemlerinden olan ve bulanık ortamlarda grup kararı vermede yararlanılan yöntemlerden biri Fuzzy TOPSIS yöntemidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu çalışmada yurt çapında yaygın olarak faaliyet gösteren kamu bankalarının performanslarının çok kriterleri karar verme yöntemlerinden TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To An Ideal Solution) yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır.
TOPSİS, Hwang ve Yoon tarafından 1980 yılında ortaya konmuş ve çok yaygın bir alanda uygulanan çoklu karar verme yöntemlerinden bir diğeridir. #TOPSIS yöntemi, alternatiflerin pozitif ideal çözüme en kısa ve negatif ideal çözüme en uzak mesafesinin belirlenmesini esas alır.
Bulanık AHP, belirli kriterlere göre amaca en uygun seçeneği belirlemek üzere Bulanık Küme teorisinin AHP algoritmalarına uygulanması ile oluşturulmuş bir yöntemdir. Bu yöntem Chang (1996) tarafından kurulan mertebe analizine dayanmaktadır.
AHP, karar almada nicel ve nitel ölçütleri değerlendirebilen, grup veya bireyin tercihlerini, deneyimlerini, sezgilerini, bilgilerini, yargılarını ve düşüncelerini karar sürecine dahil edebilen, karmaşık problemlerin hiyerarşik bir yapı içinde ele alınarak çözülmesini sağlayan bir ÇÖKV yöntemidir.
Sanayi tesisleri imal eden bir işletmede bir yatırım kararı verilmesi için AHP yöntemi kullanılmıştır. AHP'de amaç en önemli olandan en önemsiz olana doğru bir sıralama yaparak, en uygun ve önemli alternatifi seçmektir.
PROMETHEE yöntemi alternatiflerin seçilen kriterler vasıtasıyla tercih fonksiyonlarına dayanarak ikili karĢılaĢtırmalar yapılmak suretiyle değerlendirildiği bir ÇKKV yöntemidir. Bu değerlendirme, alternatiflerin kriterler bazındaki üstünlük durumlarını birleĢtirme yöntemi ile gerçekleĢtirmektedir.
Öz. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinin sınıflandırma problemlerini çözmek için kullanılan ELECTRE TRI yöntemi, gerçek kriterler yerine sözde kriterler kullanan ve bulanık ikili üstünlük ilişkisine dayanan bir sınıflandırma yöntemdir.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Pişmanlık ölçütü, öncelikle kazançların pişmanlıklara dönüştürülmesini ve pişmanlık matrisi oluşturulmasını öngörmektedir. Pişmanlıklar, belirli bir doğa durumunun gerçekleşmesi durumunda verilebilecek en iyi karar ile diğer karar seçeneklerinin doğuracağı sonuçlar arasındaki farkların alınması ile elde edilir.
İyimserlik ölçütü yaklaşımında, karar verici hangi karar alternatifini seçerse seçsin, strateji matrisinin satırlarında yer alan her karar alternatifinin en yüksek kazanç (ya da en düşük maliyet) değerini elde edeceğini düşünür.
Tablo 1'de görüleceği üzere, çok kriterli karar verme problemleri seçim, sınıflama ve sırala- ma problemleri olmak üzere 3 gruba ayrılır. Seçim problemleri için kullanılan tekniklerin sonucunda, birçok alternatif arasından en faydalı olanın hangisi olduğuna karar verilir.
AHS'de karar vericinin amacı doğrultusunda kriterler ve ona ait alt kriterler ile alternatiflerden oluşan hiyerarşik bir model kullanılır. AHS yöntemi karar vermede uzman görüşlerini dikkate alan, nitel ve nicel değişkenleri bir arada değerlendiren matematiksel bir yöntemdir [3,4,5,6].
(Analytic Network Process - ANP) yöntemi Thomas L. Saaty tarafından geliştirilmiş olup, karar verme sürecinde kriterler arasındaki ilişkileri dikkate alan ve problemin tek bir yöne bağlı kalarak modelleme zorunluluğunu ortadan kaldıran bir yöntemdir.
9. Tablo 2 ve CI'nın kullanılması ile tutarlılık oranının hesaplanması CR =CI/RI CR : Tutarlılık Oranı RI : Ortalama Rassal Tutarlılık AHP'de tutarlılık oranı 0.10 değerinden küçük çıkmalıdır. Bulunan bu değer 0.10 'dan büyük ise ikili karşılaştırma matrisi incelenmeli ve yapılacak düzenlemenin ardından adımlar tekrar ...
AHP 1977'de Thomas L. Saaty tarafından ilk defa önerilen çok ölçütlü bir karar verme tekniğidir. AHP karar almada, grup veya bireyin önceliklerini de dikkate alan, nitel ve nicel değişkenleri bir arada değerlendiren matematiksel bir yöntemdir (Dağdeviren vd., 2004 : 132).
Özet Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) karar verme problemlerinde yaygın olarak kullanılan çok kriterli karar verme yöntemidir.
Bulanık mantık, belirsizlik içeren problemlerin çözümünde kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada, çeşitli konulardaki problemler için bazı modeller geliştirilmiştir. Bu modeller, karar analizi ve kapalı çevrimli sistem denetimindeki problemlere özgü olarak tasarlanmıştır.
İşletmelerin arzu ettikleri hedefe ulaşıp ulaşmadığını tespit edebilmek için kullanılan analiz yönetim analizi olarak bilinir. Böylece işletme yönetiminin performansı etkin bir şekilde anlaşılır ve ortaya konu.
MACBETH (Measuring Attractiveness by a Categorical Based Evaluation Technique), karar verici için farklı seçeneklerin görece olarak tercih edilme düzeyini gösteren bir yöntemdir. Yöntem temel olarak seçenekler ve bu seçeneklerin kriterleri arasında yapılan kalitatif yargılara dayanır.
(Basit Toplamlı Ağırlıklandırma - Simple Additive Weighting)
ÇÖKV yöntemlerinin en basiti ve uygulaması en kolay türlerinden biridir. Özellikle tek boyutlu karar verme problemlerinde kullanılır. Tüm ölçütlere göre her alternatifin performans değerlerinin ağırlıklı toplamı elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri