"Buluğul-Meram'da yaklaşık 1.600 Ahkam Hadisi vardır. Bu hadisler (şerh edilirken eklenen diğer hadislerle birlikte) 5.000'e ulaşmıştır.
Tam adı Bulûġu'l-merâm min edilleti'l-aḥkâm'dır. Eserin telifinde, özellikle ibadet, hukuk ve muamele konularına dair sahih hadislerin toplanması ve kolayca ezberlenebilecek bir mektep kitabı hacminde olması göz önünde bulundurulmuştur.
Hafız İbn Hacer el-Askalani'nin buluğu'l-Meram adlı bu eseri kendi konusunda önemli bir kaç özelliğe sahiptir. Öncelikle müellif bu eserde Ahkam Hadislerini toplamış, böylece bu dalda en iyi eserlerden birini ortaya koymuştur.
Hadisler ile İslam fıkhı diyebileceğimiz eser, konu başlıklarında anahtar konumunda olan kavramı izah ettikten sonra, hadisler ile fıkıh boyutunu ortaya koyuyor. İslam fıkhının delilleri ile bilinmesine büyük katkı sağlayan bir eser olduğunu ifade etmek gerekiyor.
İbn Hâcer el-Askalanî (18 Şubat 1372 - 2 Şubat 1449), Memlükler devrinde Kahire'de doğan ve aslen Fâtımî Hanedan'a mensup Seyyid bir aileden gelen Kıpçak Türklerinden olan bir Şafi İslam âlimi, Hadis nakilcisi (Ravî) ve tefsir bilgini.
İlgili 21 soru bulundu
Tam adı Bulûġu'l-Merâm Min Edilleti'l-aḥkâm'dır. Eserin telifinde, özellikle ibadet, hukuk ve muamele konularına dair sahih hadislerin toplanması ve kolayca ezberlenebilecek bir mektep kitabı hacminde olması göz önünde bulundurulmuştur.
Dillere destan güzelliği ile Meram Bağları, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş'un girişimleriyle yeniden hayat buldu. Yeni Meram ve Meram Yaka Caddeleri'nin kesişiminde bulunan 18 bin metrekarelik bir alanda hayat bulan Meram Bağı'nın içerisinde üzüm bağı, meyve bahçesi, taş ev ve yazlık çay bahçesi bulunmaktadır.
Eski Meram Bağları, şehrin 5-6 km. batısından başlayıp, Dere'ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanır. Tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, dîvânlara konu olmuş, ünü bütün dünyaya yayılmıştır. Bugün çevresi ormanlarla kaplı güzel bir mesire yeridir. Ayrıca çay bahçeleri ve lokantalar bulunmaktadır.
Meram ilçe sınırları içerisinde yer alan mahalle sayısı 69'dur. Şehrin gürültüsünden uzak olması sebebiyle her zaman yerleşimde ön sırayı alan ilçemizin nüfusu da son yıllarda ciddi artışlar göstermiştir. 2019 yılı itibariyle adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre ilçe nüfusu 344.546 olarak tespit edilmiştir.
Meram ilçesi, Konya'nın güney ve güney batısında yer alır. Ankara-Konya, Isparta-Konya, Antalya-Konya, Mersin-Konya ve Adana Konya olmak üzere beş önemli yolun geçtiği merkezdedir. Kuzeyinde Selçuklu; güneyinde Çumra, Akören ve Bozkır; batısında Beyşehir ve Seydişehir; doğusunda Karatay ilçeleri vardır.
İsmini Meram Bağlarından alan Meram ilçesi; Konya ilinin 3 merkez ilçesinden biridir.
Kira sözleşmesinin şerhinin geçerlilik süresi ile ilgili olarak herhangi bir süre belirtilmemiştir. Ancak, doktrinde yer alan görüşlere göre tapu siciline yapılacak şerh 10 yıl için etkisini sürdürür. 10 yıl sonunda taraflar şerh iradelerini yenileyebilirler.
Alım, gerialım ve önalım hakları için şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer. Tapu siciline şerh edilebilen bir kişisel hak, şerh verilmekle o taşınmaz üzerinde sonradan kazanılan hakların sahiplerine karşı ileri sürülebilir.
Taşınmaz sahibinin tasarruf (egenim) hakkının kısıtlanmasına ya da kişisel hakların güçlendirilmesine yönelik olarak, tapu kütüğündeki özel bölümüne işlenen, üçüncü kişileri uyarıcı nitelikteki açıklamalardır.
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia... Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu. 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Başkent, Konya'ya taşındı. Böylece tarihinde yeni bir sayfa daha açılan Konya, günden güne gelişti, pek çok mimari eserle süslendi ve kısa zamanda Anadolu'nun en mamur şehirlerinden biri oldu.
Konya ilinde 31 ilçe vardır.
Konya merkezine 10 dakika mesafede bulunan Meram, insana doğa ve hayat sevgisi sunuyor.
Konya 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2.311.656. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Konya'nın nüfusu 2.296.347 kişi olup 85.279.553 olan Türkiye nüfusunun %2,7'sini oluşturmaktadır.
Selçuklu'nun Yazır Mahallesi Konya'nın en yüksek nüfusa sahip mahallesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri