Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
Antepfıstığı ağacı, kış aylarının oldukça soğuk olduğu bölgelerde (tomurcukların çimlenme durgunluğuna “son” vermek için) en iyi şekilde yetişir ve yaz aylarının uzun, kuru ve sıcaklık oranının 25 ila 35,5 ° C olması gerekir, böylece meyve olgunlaşabilir.
Yabani menengiç ağacının aşılanması sonucu fıstık veren ağaç fideleri ilkbaharda taze iken kesilerek köklenmesi sağlanır.Siirt çeşidi Antep fıstığı fidanı sıcak hava ve kuru toprağı sever. İyi bakıldığı takdirde 5 yıl içerisinde ilk meyvesini vermeye başlar.
Fıstık ağacı, sakız ağacıgiller familyasına ait dayanıklı yapıya sahip olan bir ağaçtır. Sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilir.
Siirt fıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
Şuanda fıstık kilosu ne kadar? Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Fıstık, ülkemizde en çok Antep ilimizde yetiştirilmektedir. Gaziantep'i, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Siirt, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman illeri takip eder.
Nisan ve Kasım arası tüplü fidan , Kasım ayı Nisan Arası açık kök dikilir. Güneş ışığını sever, özellikle Gaziantep , Siirt, Şanlıurfa gibi sıcaklığı 50 dereceyi bulan rutubetsiz ortamlarda iyi yetişir.
Ayrıca bu ürün bakıma göre yaklaşık 2 ile 4 yıl arasında ürün verir.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 7X 6 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 279 adet ağaç bulunur. İdeal olarak küçük bahçelerde, her 7-9 dişi ağacın ortasında 1 erkek ağaç bulunmalıdır.
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur. Fıstık ağacı susuz yetişir ama belli bir yıllık yağışı vardır.
Antep fıstığı ağacının genel ömrü 100 yıl kadardır. Bu süre içerisinde her sene bakımı yapılırsa, düzenli olarak ürün verir.
Ortalama bir fıstık ağacından yaklaşık 50-55kg ürün elde edilir. Fıstık ağacından iki yılda bir ürün alınır. Ülkemizde12 çeşit fıstık türü yetiştirilmektedir. Fıstık Ağacı Nerede ve Nasıl Yetişir?
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt fıstığı, A, E, C, B, B1, B6 vitaminleri yönlerinden zengindir. Kandaki yağ kolesterol dengesini korur. Yapısındaki kalsiyum ve fosfor kan basıncını düzenler. Kemik ve diş sağlığı açısından da faydalı bir kuruyemiştir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diler, üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini önemle vurgularız.
Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor.
15 yıllık fıstık ağacı kaç kilo verir? Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri