Hicr Suresi, 16. ayet: Andolsun, gökte burçlar kıldık ve onu gözleyenler için süsledik.
Burûc, aynı zamanda Kur'ân'ın 85. sûresinin de adıdır. Bu sûre, gökyüzünün burçlarına yeminle başladığı için Burûc Sûresi adını almıştır. İfâde ilk âyette geçer. Mânâsı şöyledir: “Yemin olsun burçlarla dolu gökyüzüne.”
İslâm Literatüründe Burç. Kur'ân-ı Kerîm'de dört defa çoğul şeklinde geçip bir sûrenin de adını (el-Burûc) oluşturan kelime, bir yerde “kale burcu” (en-Nisâ 4/78), diğerlerinde “gökteki burç” (el-Hicr 15/16; el-Furkān 25/61; el-Burûc 85/1) anlamında kullanılmıştır.
(9) Burç adları; hamel (koç), sevr (öküz), cevzâ' (koyun), Seretan (yengeç), esed (arslan), sünbiile (başak), mîzan (terazi), Akreb, kavs (yay), cedy (oğlak), delv (kova), hût (balık), bak.
Kur'ân'dan destek alır. Fakat, astronomi bilgilerini burçlara dayalı bir takım gaybî haberler üretmekte ve gelecek hesapları yapmakta kullanmanın, yani “astroloji” olarak bilinen falcılığın gerçekliği yoktur. Bu açıdan, Tevhîd inancı da böyle fiillere değer vermiyor.
İlgili 41 soru bulundu
Falcılık İslâm'da kesinlikle yasak edilmiştir.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse gider de verdiği haber konusunda kâhini tasdik ederse, Allah'ın Muhammed'e indirdiğini inkâr etmiş olur." (Tirmizî, Tahâret,102; İbn Mâce, Tahâret, 122; Ahmed İbn Hanbel, II/ 408).
"BİZ UĞURA İNANIRIZ"
Azerbaycan'dan yayına bağlanan Yasemen, 'Şans bilekliği takmak ve burçlara inanmak caiz midir?' sorusu üzerine Hatipoğlu, "Dinen bir sıkıntı bulunmuyor. Biz uğura inanırız. Uğursuzluğa inanmayız.
Andolsun, gökte burçlar kıldık ve onu gözleyenler için süsledik. Furkan Suresi, 61. ayet: Gökte burçlar kılan, onların içinde bir aydınlık ve nurlu bir ay vareden (Allah) ne Yücedir.
Öztürk, "Kuran'ı Kerim'den astrolojiye bir gerekçe, temel çıkmasının mümkün değildir. Kuran'ı Kerim'de tabiata dair hiç bir atıf, bir kuru fizik olayının bir tasfiri, bir betimlemesi bir nesnenin anlatımı değildir. Her şey değer yüklüdür, birer ayettir.
Burc: yüksek köşk, demektir. Gökte toplanan birtakım yıldızlar kümesine burc denilir. Bu âyet, gökte bulunan çeşitli yıldız kümelerine işâret etmektedir. Biz semâda burclar yaratdık ve onları, görenleri hayrete düşürecek yıldızlarla süsledik.
5 Burûc sûresinde, Mekkeli müşriklerce bilinen Ashâbu'l- Uhdûd kıssası hatırlatılmakta, Firavun ve Semûd ordularının başına gelen hâdiselere işaret edilmektedir. Bu sûrede, ehl-i küfrün evvelki dönemlerde yaşayan mü'minlere reva gördüğü eziyetlere dikkat çekilerek Mekke şirk toplumu uyarılmaktadır.
Bilinene göre astroloji ilk kez M.Ö. 3.000'lerde Mezopotamya'da ortaya çıkıyor. İlk astrologlar Sümerli rahipler.
Astrolojideki en güvenilir burçlar arasında Oğlak burcu da yer alır. Oğlak burçları sonucu ne olursa olsun asla yalan söylemez. Dürüstlük onlar için önemlidir. Başak burcu, Zodyak'ın en güvenilir burçlarından biridir.
Kökeni Türkçe olan bu isim, Kuran'da yer almıyor. Caiz olmayan isimler listesinde değil, güzel anlamından dolayı çekinmeden bu ismi çocuğunuza verebilirsiniz.
Astrolojinin yazılı tarihte ilk ortaya çıkışı ise MÖ 2500 yılında, gezegenlerin insanın kaderini etkileyen güçlü tanrılar olduğuna inanılan Mezopotamya'da olmuştur. Bu astrologlar gökyüzünü dikkatle izlemeye ve onun geceleri parıltılı, muhteşem sessizliğinde gördüklerinde düzenli kayıtlarını tutmaya başlamışlardır.
burç - Nişanyan Sözlük. Arapça burc برج “1. kule, hisar, 2. zodyak üzerindeki 12 yıldız kümesinin her biri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice burgā ברגא “1. kule, 2. yolcular için durak yeri, menzil” sözcüğünden alıntıdır.
İslam dini; falcılık, kehanet, medyumluk vb. faaliyetleri şiddetle yasaklamıştır. Yıldız falcılığının da bu kapsamda yasaklanması doğaldır. Bu bakımdan astroloji, İslam âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur.
Hz.Adem (as) ve Hz.Muhammed (s.a.v) dahil, arada geçen birçok peygambere Allah, insanlara faydalı olmak ve doğru yolu göstermeleri emriyle farklı ilimler vermiştir. Bu peygamberlerden astrolojiyle yakından ilgilendiğini bildiğimiz İdris (as)'dır.
Akademisyenler astrolojiyi, Yeni Dini Hareketler ve New Age inanış ve uygulamaları şemsiyesi altında bir kült olarak tanımlıyor. Astroloji bir din olmasa da kökeninde güçlü bir inanç sistemi var.
Buruc suresi tecvitli en yavaş kuran hatmi 30. cüz - YouTube.
Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Bürûc”kelimesinden almıştır. Bürûc, burçlar demektir.
Âyet, sonu ve başı belli olan, uzun veya kısa, bir harf veya birkaç kelime veya cümleden oluşan Allah'ın sözlerine denir. Her âyet Kur'ân'dır. Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282).
Burç veya yıldız falı altında insanları doğdukları tarihlere göre sınıflamak, onların geleceklerini okumak, karakterlerini tespite çalışmak veya kaderlerini okumak, İslâm inancına göre meşru değildir. İnsanın kaderini tespit etmek ve geleceğini okumak, dinimizce yasaklanmıştır.
Bu bakımdan astroloji de İslâm âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur. Islâm dini bu işlerle uğraşanlara bir şeyler danışmayı, onların yönlendirmelerine göre hareket etmeyi, onların bu konularda söylediklerini onaylamayı asla tasvip etmez.
Bilimsel olarak burçların ve astrolojinin herhangi bir gerçekliğinin bulunmadığı söylense de birçok kişi tarafından buna inanılmaktadır. Farklı birçok verinin ve anlayışın bulunması sebebiyle burçlar ve astroloji hakkında kesin bir sonuç bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri