Bursa, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde, 40 derece kuzey paraleli, 29 derece doğu meridyeninin kesiştiği yerde yer alır. Doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.
Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Bursa, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, 40° kuzey enlem ve 29° doğu boylam daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Bilecik'ten sonra ise başkent olarak Bursa 1326 da başkent kabul edilmiş ve tam 39 yıl Osmanlı Devletinin başkenti olarak kalmıştır. Bursa'dan sonra 1365 yılında Osmanlı Devletinin başkenti Edirne olarak kabul edilmiştir.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu yüzyılın başında kurulan Osmanlı Devleti'nin ilk hükümdarı Osman Bey Bursa'yı fethetmek istemişse de, fetih oğlu Orhan Bey döneminde, 6 Nisan 1326'da gerçekleşti.
Osman Gazi ile başlayan Bursa'yı fetih hareketi, 1326'da Orhan Gazi zamanında tamamlanarak yeni bir dönem başladı. Çünkü Osmanlı Devleti, beylikten devlet hayatına geçti. Ecdadımız, fethettiği bu kenti ilk başkent yapmakla kalmadı aynı zamanda medeniyetin de başkenti yaptı.
TÜİK verilerine göre Bursa'nın 17 ilçesi içinde nüfusu en kalabalık ilçe Osmangazi. 2023 rakamlarına göre Osmangazi'nin nüfusu 885 bin 273 olarak açıklandı. Bursa'nın en az nüfusa sahip ilçesi ise 6 bin 334 ile Harmancık oldu.
Kestel Kalesi
Osmanlı'nın ilk dönemlerinde oldukça güçlü bir kale olan bu surlar günümüzde büyük ölçüde yok olmuştur.
Bursa yöresi 1900'lerin başında Hüdavendigar Vilayetinin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Osmanlı Devleti'nin yıkılmaya başladığı dönemde, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye İtilaf Devletleri tarafından işgal edilir.
Bursa, birinci derece deprem kuşağında bir kenttir.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5950 kişi ile Yıldırım'dır.) 6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 17 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1061 mahalle bulunmaktadır.
Bursa şehri, Osmanlı Devleti'nin fethettiği ilk büyük şehir olmuştur ve bu şehir yeni başkent olmuştur. Güney Marmara bölgesindeki Bizans etkisi ve etkinliği son bulmuştur. Bursa'da bulunan ipek ticareti, Bizans'tan Osmanlı eline geçmiştir.
Bursa'da bulunan ilçeler Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli Orhangazi ve Yenişehir'dir. Bursa'nın en kalabalık ve metropol ilçesi olarak dikkat çeken Osmangazi, Bursa'nın merkezidir.
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir.
Bursa ili Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Bursa'nın en güzel ilçeleri arasında yer alan Nilüfer'de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan Gölyazı, sabah kahvaltıcıları ile ünlü Misi Köyü, Ayvaini Mağarası ziyaret edeceğin bazı doğal güzellikler arasında yer alıyor.
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa denilince akla gelen ilk şey tabii ki de İskender kebabıdır. Bursa'ya özellikle İskender kebap yemek için gelenler bile olmaktadır. İskender kebabın yanı sıra cantık, İnegöl köfte ve pideli köfte de adından söz ettiren lezzetlerdendir.
Anadolu fâtihi Süleyman Şah 1080'de İznik'i alarak kendisine merkez yaptıktan hemen sonra Bursa'yı fethetti.
Büyük kenti Bursa… Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstili, İznik Çinisi, Roma –Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri, kültür turizm potansiyeli ile Türkiye'nin en önemli turizm kentlerinden biridir Bursa…
Bursanın Fethi. sürdü. 1324′ de hastalanan Osman Bey, kumandayı oğlu Orhan Bey'e devretti. Osman Gazi, oğlu Bursa' yı fethettiği sırada vefat etti (1326). Orhan Bey, Müdanya limanını ve Orhaneli'ni fethederek Bursa'nın Bizans ile bağlantısını kesti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri