Gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet (Eşya Bedeli + Navlun (Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta) üzerinden hesaplanır.Ticari olan işlemler için ithalat rejim kararına göre Gürmük tarifesine ait belirlenen oranlar tutarındadır.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
Tüm eşya ve tarım ürünleri ülkeye girerken gümrük vergisi ödenmesi zorunludur. Gümrük vergisi düzenlemeleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında ortaya konulmuştur. Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
Gümrük beyanında yer alan bilgiler, eşyaya hangi gümrük ve dış ticaret kurallarının uygulanacağını belirler. Gümrük beyanında verilen bilgilerin doğruluğunun gümrük idaresi tarafından kontrol edilmesi sonucunda eşya için ödenmesi gereken vergiler hesaplanır.
İlgili 39 soru bulundu
Ürünün CIF bedeli baz alınarak elde edilen matrah sayesinde hesaplamalar en doğru şekilde yapılır. Örneğin; ithal edilen ürünün değeri 150.000 USD, navlun 15.000 USD, sigorta 25.000 USD ise gümrük vergisi şu şekilde hesaplanır.
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
AB ülkelerinden geldiğinde %18 gümrük vergisi, Diğer ülkelerden geldiğinde %20 gümrük vergisi ödemeniz gerekmektedir.
15 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Mayıs 2019'dan itibaren 1.500 avroya kadar tüm yurtdışı siparişleri gümrük vergisine tabi tutulmuştur.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri, %18'lik bir vergi oranına sahiptir. AB üyesi olmayan ülkeler ve Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri ise %20'lik bir vergi oranına sahiptir.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden gelen eşyalarda %18, diğer ülkelerden gelenlerde ise %20 oranında vergi uygulanır. Eğer eşya, 1500 euro değerini aşarsa, %20 ilave ücret tahsil edilir. Sık ihracat yapan tüzel kişiler, mevzuatları anlayarak detaylı bilgi edinebilirler.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Böylece yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu. Diğer taraftan Resmi Gazete'de yayınlanan ve 14 Temmuz'da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
AliExpress'ten alınan her bir ürüne, AB dışından geldiği için, mal bedelinin %30'u gümrük vergisi, 12 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödenmesi gerekmektedir. Eğer alınan ürün özel tüketim vergisi kapsamında ise ürün bedelinin %20'si kadar da ekstra ÖTV ödenmesi talep edilir.
Gümrük Yönetmeliği'nin 124, 125, 127 ve 129. maddelerine göre eşyanın tesliminden sonra beyannamenin iptal durumlarında iptal talebinin ilgili maddelerde belirtilen sürelerde yapılması halinde beyanname dolayısıyla ödenen vergileri geri verilebilecektir.
Gümrük vergisi ortalama tutar üzerinden yaklaşık %20'lik bir dilimde hesaplanmaktadır. Yani ortalama 80 Euro üzeri yapılan alışverişlerde %20 ithalat vergisi oluşmakta Ortalama 1600 EUR üzeri gönderimlerde ise Yine %20 ithalat vergisi ile birlikte gümrük ücreti oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri