Bursa Olayları, 6 Kasım 1914 tarihinde Rus Donanması'nın Ereğli'yi denizden topa tutması sonrasında Ermeni toplumundan Taşnak Komitesi ile bağlantılı olduğu tespit edilen kişilerce Bursa'nın İzmit sınırında bulunan kesimlerinde çıkartılan isyan hareketleridir.
Bursa Nutku, Bursa'da Türkçe ezan okunmasına karşı bir protesto gerçekleşmesi üzerine şehre giden Mustafa Kemal Atatürk'ün, kendisi ve heyeti için 6 Şubat 1933 akşamı verilen yemek sırasında yaptığı iddia edilen konuşmadır.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Bursa'nın fethinden (6 Nisan 1326) İstanbul'un fethine (29 Mayıs 1453) kadar, İznik'in sembolik başkentliği (1331-1335)i ve Edirne'nin serhat başkentliği dışında, Bursa Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmıştır.
Bursa yöresi 1900'lerin başında Hüdavendigar Vilayetinin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Osmanlı Devleti'nin yıkılmaya başladığı dönemde, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye İtilaf Devletleri tarafından işgal edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bursa Kuşatması, 1317/20'dan, 6 Nisan 1326'da düşene kadar, Osmanlıların Prusa'yı (günümüzde Bursa, Türkiye) ele geçirmek için cesur bir plan uyguladıkları zaman gerçekleşmiştir.
Osmanlı Devleti'nin, Osman Gazi önderliğinde başlattığı kuşatma, Osman Gazi'nin sağlık sorunları sebebiyle oğlu Orhan Gazi ile devam etmiş ve en nihayetinde de Bursa tekfurunun teslim olmasının ardından 6 Nisan 1326' da Bursa fethedilmiştir.
Bursa'nın Fatihi Orhan Gazi.
Bursa Olayları, 6 Kasım 1914 tarihinde Rus Donanması'nın Ereğli'yi denizden topa tutması sonrasında Ermeni toplumundan Taşnak Komitesi ile bağlantılı olduğu tespit edilen kişilerce Bursa'nın İzmit sınırında bulunan kesimlerinde çıkartılan isyan hareketleridir.
ATATÜRK'ÜN BURCU OĞLAK YÜKSELENİ KOÇ
Atatürk'ün doğum haritasına göre burcu 14 derece Oğlak yükselen burcu ise Koç. Oğlak burcu astrolojide “Komutan” yöneten, idare eden, sorumluluk sahibi, yapılandıran, kuran, inşaa eden, saygınlık, prestij, strateji gibi anlamları vardır.
Ekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa'da en çok Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ait tarihi eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa'nın Osmanlı Devletinin ilk başkenti olmasıdır.
Ramazan sonrasında da uygulama devam etti ve 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, "fetva mahiyetinde" 636 sayılı yeni bir genelge yayınlandı. Atatürk'e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Arapça ezan ve kametin okunması yasaklandı. O tarihten itibaren Türkiye'de tüm camilerde ezan Türkçe okunmaya başlandı.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
19. yüzyılda Türkçülük hareketinin yaygınlaşıp Türk sözcüğüne ve Türk diline önem verilmeye başlanması ile birlikte ilk olarak Sultan Abdülaziz devrinde Ali Suavi ezanın, hutbelerin ve namaz surelerinin bile Türkçeleştirilmesi gerektiğini savunmuştur.
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Nayman'dan yana olma, bu kana mani ol! Okçulara da diyesin rahat etsinler!" diyerek rest çekti. Nayman ile ittifak kurmak konusunda şüpheleri olan Tekfur ise Osman Bey'in çektiği rest sonrasında kendisinin yanına gelen ve sorularını cevaplamayan Nayman'ın nökerlerini öldürdü.
Osmanlı, Bursa'yı 23 yıl boyunca fethetmeyi hedefledi. Osman Gazi'nin ardından Orhan Gazi'nin 11 yıllık kuşatması 6 Nisan 1326'da fetihle son bulmuştur” dedi.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul'dur.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
Tekfur, Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır.
Orhan Gazi, son yıllarında Osmanlı Devleti'nin idaresini, oğlu şehzade Murat'a bırakarak hayatını Bursa'da geçirmiştir.
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Osman Gazi'nin rahatsızlığının artması üzerine Gaza faaliyetlerine Orhan Gazi devam etti. Mudurnu, Orhaneli, Akyazı, Mudurnu, Yalova ve Sapanca gölü civarı feth edildi. 1324 / 1326 yıllarında Osman Gazi vefat edince Orhan Gazi Devletin başına geçti. Bursa, Aydos, Samandıra, İznik ve İzmit fethedildi.
Bu yüzyılın başında kurulan Osmanlı Devleti'nin ilk hükümdarı Osman Bey Bursa'yı fethetmek istemişse de, fetih oğlu Orhan Bey döneminde, 6 Nisan 1326'da gerçekleşti.
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri