Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Tıp dilinde halitosis olarak adlandırılan ağız kokusu, günün herhangi bir saatinde yakın temasa gerek kalmaksızın hissedilen ve yediğimiz içtiğimiz maddelere bağlı olmadan duyulan kötü koku olarak tanımlanıyor.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Ellerinizle ağız ve burnunuzu tutarak ağzınızın kokup kokmadığını anlayamazsınız. Kötü koku ağzın arkasından kaynaklanır ve yalnızca konuştuğunuzda ileriye ve ağzınızdan dışarıya çıkar. Ağız kokusundan endişeleniyorsanız yakın bir arkadaşınızdan veya bir aile üyesinden sizin için test etmesini isteyin. Her zaman değil.
Halitometre ile akciğer (nefes) kokusu ölçümü yapılır. Sistein solüsyonu ile suni ağız kokusu ölçülür ve ağız kokusunun üst sınırı tespit edilir. Çinko solüsyonu ile ağız kokusu baskılanır ve ağız kokusunun alt sınırı tespit edilir. Dil anestezik bir gargara ile uyuşturulur ve kemosensör disfonksiyon varlığı aranır.
İlgili 31 soru bulundu
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Ayrıca karmaşık gaz bileşimlerini ayırıp havadaki sülfür oranını ölçme yoluyla kötü kokuyu tespit etmek de mümkün. Ama bu özel ekipmanlar her doktor muayenehanesinde bulunmaz. Ağzının koktuğunu sanan herkesin ağzı kokuyor demek değildir. Bir araştırmaya göre ağız kokusu çeken insanların oranı yüzde 27 civarındadır.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Alkol, kahve, sigara, puro, süt ürünleri ağız kokusuna neden olur. Hiç karbonhidrat almayanlarda ketosis nedeniyle meyve kokusu, çok fazla et tüketenlerde amonyak kokusu görülür. A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Halitosis tedavisi genel olarak diş hekimi ana bilim dalı içinde yer alan periodontoloji alanına girer ve bu alanda uzman hekimlerce tedavi uygulanır.
Ağız kokusu!
Kötü öpüşmenin en bilinen özelliklerinden biri! Nefesinizi tazelemek için sakız, ya da nane şekeri kullanabilirsiniz.
Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Ancak dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları bakteriler tarafından kullanılır. Tükürük akışı azaldığı için bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
Ağız kokusu ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabileceği için vakit kaybetmeden gerçek nedeni bulmak gerekmektedir. Bir şey yenmesi ya da içilmesinden kaynaklı olan ağız kokusu aslında temelde geçicidir. Kişi dişlerini fırçalar ve ağız temizliğini yaparsa bu kokular belli bir süreden sonra kendiliğinden geçer.
Elma ve havuç; içerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda hoş tatları sayesinde nefesimizi ferahlatır. Ağız kokusunu gidermede oldukça etkili bir meyve olan elma ve havuçtan günde birer adet yiyerek, ağızda kötü koku yapan bakterileri giderip, diş etlerini sağlığına kavuşturmuş olursunuz.
Gıdalar: Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir. Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur.
Ayrıca dilin özellikle arka kısmındaki pürtüklü bölümde de yoğun olarak bulunurlar. Açlık(oruç) ve ağır diyetlerde vücut enerji gereksinimini sağlamak için yağları yakar. Yağların yanması keton denilen kötü kokulu bir bileşiğin ortaya çıkmasına neden olur. Ketonların bir bölümü de nefes yoluyla dışarı atılır.
Beyaz bir dil, ağız kokusunun bir işareti olabilir. Ağız kokusunun en yaygın sebepleri, beyaz dilin sebeplerine benzerdir.
Ağız Kokusuna Doğal Çözüm Yolları
Dönem dönem karbonat, limon ve tuzla gargara yapıp ağzınızın tamamen temizlendiğinden emin olun, Kokulu besinlerin tüketimini azaltın ya da ardından nane ve karanfil gibi koku azaltıcı şeyleri tercih edin, Sigara ve alkol kullandıktan sonra ağzınıza bir karanfil atın.
Genellikle ağız içi ya da sindirim sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklandığı düşünülen ağız kokusu; sinüzit, bademcik, farenjit gibi kulak burun boğaz hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Diş ve diş etleri, bademciklerin çukur olması, dilin tüylü olması, tümörler, diyabet, mide ve bağırsak hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu sosyal bir olaydır ve bazılarının odasına bile giremezsiniz. Ağzı şiddetli kokan kişilerin yanına bir metre yaklaşamazsınız.
Ağız kokusunun yaygın görülen bir sıkıntı olduğunu belirten Diş Hekimi Şiar Atmaca, “Ağız kokusu sosyal hayatta bireylerin öz güvenlerini kaybetmelerine sebep olup aile içi huzursuzluklara hatta evlilikleri boşanmalara kadar sürükleyebiliyor” dedi.
Çoğu kişi sabah ağız kokusu ile uyanır. Fizyolojik saydığımız bu durum birkaç saat sürer. Uyku sırasında azalan tükürük akışı, sindirim kanalında biriken gazlar nedeniyle olur. Beslenme sonrası oluşan koku da fizyolojiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri