Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa denilince akla gelen ilk şey tabii ki de İskender kebabıdır. Bursa'ya özellikle İskender kebap yemek için gelenler bile olmaktadır. İskender kebabın yanı sıra cantık, İnegöl köfte ve pideli köfte de adından söz ettiren lezzetlerdendir.
Bursa, kültürümüzde önemli yere sahip Hacivat ve Karagöz'ün memleketi olarak da bilinir. Uludağ'a sırtını veren bu kent, Marmara'ya yüzünü dönmüştür. Verimli ovası, termal kaynakları, gölleri ve tarihi değerleriyle Türkiye'nin en büyük ve en önemli kentlerindendir. Dünyanın en hızlı gelişen kentleri arasındadır.
İlgili 37 soru bulundu
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Bursa'nın ünü sınırlarını aşmış 5 yemeği vardır: İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Cantık ve Kestane Şekeri… Bir de artık genellikle kitaplardaki tanımlarıyla yaşayan ve de tarih olmuş yemekler…
Sonuç olarak Bursa, Osmanlı tarihinde kurucu kenti olarak ve aynı zamanda Osmanlı mimarisinin doğduğu yer olarak da (Bursa Ulu Camii (1399), I. Bayezid Camii (1395), Hüdavendigar Camii (1385), ve Yeşil Camii) (1421)),özel bir yere sahiptir.
Tarih boyunca bir sağlık ve bereket şehri olarak bilinen Bursa, hızla büyüyen bir cihan imparatorluğuna başkentlik yaptığı tarihlerde bile huzurlu ve dingin kalmayı başarmış, saray entrikalarına kulağını kapalı tutarak “Üreterek” büyümüş bir şehirdir.
Hurma Tatlısı
Bursa mutfağının kendine özgü lezzetleri arasında yer bulan tatlının yarım asırlık...
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Titiz bir emekle ilmek ilmek işlenmesi, yumuşacık dokusu ve bir ömür boyu size eşlik edebilecek kalitesi, her daim Bursa havlu ve diğer havlular diye bir ayrımın oluşmasına neden olmuştur. En özel misafirleriniz için banyolarınızı Bursa Havlu ile süsleyebilirsiniz.
Kaplıcaları, Uludağ'ı, İskender Kebabı, Kestane Şekeri, İnegöl Köftesi, Şeftalisi, Havlusu ile ünlüdür. Türkiye'nin ilk zeytinyağı laboratuvarı Bursa'ya kurulmuştur.
Nilüfer ilçesine gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken pek çok yer vardır. Gölyazı, Misi Köyü, Ağlayan Çınar, Ayvaini Mağarası, Aziz Panteleimon Kilisesi, Aktopraklık Höyüğü Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, Dağyenice Göleti ve Agora Çarşısı, Nilüfer ziyaretinizde uğrayabileceğiniz yerlerdendir.
Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Büyük kenti Bursa… Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstili, İznik Çinisi, Roma –Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri, kültür turizm potansiyeli ile Türkiye'nin en önemli turizm kentlerinden biridir Bursa…
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Yemyeşil doğasının yanı sıra Uludağ, İznik Gölü, Gölyazı, Uluabat Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya Asırlık Çınarı, Misi Köyü, Suuçtu Şelalesi ve Ayvaini Mağarası Bursa'nın doğal güzellikleri olarak dikkat çekmektedir.
Bursa, aynı zamanda 23 tane Organize Sanayi Bölgesi, tekstil ve araba fabrikalarıyla ülkemizin en gelişmiş sanayi şehirlerinden biri konumunda. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile binlerce öğrenci nüfusa da ev sahipliği yapan şehir, toplam 3 milyona yakın nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 4. şehri.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5950 kişi ile Yıldırım'dır.) 6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 17 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1061 mahalle bulunmaktadır.
Benzersiz yemek kültürü olan şehirdir; Osmanlı mutfağı, döner kebabı, pideli köftesi, ev yemekleri ve kestane şekeriyle, Müzeler şehridir; mevcut müzelerinin yanı sıra tarihî yapılarıyla “açık hava müzesi” gibidir, Turizm şehridir; herkesin Bursa'ya gelmek için bir sebebi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri