Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
[1] Sevgi ve ilgisini kazanmak. [2] Çalışkanlığı ve iyi huyuyla büyüğünün sevgi güvenini kazanmak. [3] Bir kişi tarafından sevilmek.
Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise göze girmek deyimi gelmektedir.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak. Herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanan sorunla uykusuzluk yaşamak.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Sözcük öbeği olan bu deyimlerin aksine bir de cümle halindeki deyimler vardır. Cümle halindeki deyimler atasözleriyle benzerdir ancak atasözlerinin aksine öğüt vermezler. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller, dildeki anlatımı kuvvetlendiren sözlerdir. Bu sözlerden biri de çıkar gözetmek şeklindedir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir. Yani bir kişi yaptığı gözleme göre karşıdaki kişinin göz diktiğinden bahsedebilir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Deyim. [1] Başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek.
→ Göze girmek deyiminin anlamı şu şekildedir ; Çalışkanlığı, becerikliliği ile bir kimsenin sevgi ve ilgisini kazanmak. Göze girmek deyimi ile konuşma dilinde oldukça karşılaşmaktayız. Çok kullanılan bir deyimdir.
Göz süzmek: Göz kapaklarını birbirine yakınlaştırarak baygın bir şekilde bakmak. Göz yummamak: kişinin kusurlarını görmezliğe gelmemek. Gözden çıkarmak: Yokluğuna dayanmak, yok olmasına ve gitmesine razı olmak. Gözden düşmek: Daha önce kendisine değer vermiş kimselerin sevgi ve güvenini kaybetmek.
“Göze girmek” deyi- mi mürsel mecaz; “gözü açık” deyimi ise kinayedir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Deyim. [1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Hakkını gözetmek bir deyimdir. Bir insanın haklarına hoşgörü, saygı göstermek.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bir kişinin kazancını her yoldan bulması, geçimini sağlamak için çok becerikli olup her yolu denemesi ekmeğini taştan çıkarmak deyiminin anlamıdır.
Can kulağı ile dinlemek deyimi birini çok iyi bir şekilde dinlemek anlamına gelmektedir. Bütün işlerini bırakarak bir kişinin bütün dikkati ile dinlenmesi anlamına gelmektedir. Can kulağı ile dinlemek deyimi çok sık kullanılan deyimlerden bir tanesidir.
Surat asmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri