Burun estetiğinden sonra ilk 2 ayı ciddi bir darbe almadan geçirmeye çalışmak gerekli.
Tüm korumalara rağmen burnunuzdan darbe alırsanız hemen soğuk kompres uygulayın. Buruna alınan ciddi darbeler bazen morarmalara, ödemlere ve kırıklara neden olabilecektir. Rinoplasti sonrasında burnunuzdan ciddi bir darbe alırsanız, hasarın sonucunu düzeltebilmek için revizyon rinoplasti gerekebilir.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
* 3 hafta süreyle burna sert bir şekilde dokunulmaması, ilk 6 hafta buruna darbe gelme ihtimali olan aktivitelerden kaçınılması gerekir. * 6 hafta boyunca gözlük kullanılmaması, daha sonraki dönemde hafif çerçeveli gözlükler kullanılması önerilir.
Burun kemiklerinin kırıldığı, genellikle burun yapısında oluşan değişimlerle anlaşılır. Burunda fiziksel olarak bir yamulma veya düşme görülüyorsa, burun kemiğinin kırıldığını gösterir. Kişiler yaşanan darbe durumlarında mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmesi gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Eğer burun ince derili bir yapıda ise; 2-3 aylık bir süreç içerisinde yüzde 95 oranında burun, hızlı bir şekilde yerine oturmaktadır. Ancak kalın derili bir burun yapınız var ise, bu süreç 1 yıla kadar uzamaktadır.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Genel olarak burun estetiği ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci yani toparlanma süresi 6 ayla bir yıl arasında değişmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında iyileşme süreçleri her hastada aynı olmamakla beraber ince derili kişilerde iyileşme daha hızlı olmaktadır.
Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, üstüne çanta düştü gibi) burnun şeklini bozabilir. İlk haftalarda yatma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. 2 hafta boyunca yan yatmak tavsiye edilemez. Ancak öne eğilince burun düşmez. yine 1 ay sonra yan yatmak burnun bir tarafa eğilmesine sebep olmaz.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Ameliyatın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra burun artık sağlamlığına ulaşır. Ancak normal bir burunu kıracak kadar şiddetli travmalar ameliyatlı burunu da kırabilir veya zarar verebilir. Ameliyat sonrası buruna alınan darbelerde buruna buz konulmalıdır.
İdeal burunda, burun ucu ile üst dudak arasında 90 derecelik bir açı bulunması gerekmektedir. Burun ucu düştüğünde bu açı küçülerek 90 derecenin altına düşmektedir. Burun ucunun üst dudağa yaklaşmasıyla sonuçlanan bu durum düşmenin fazla olduğu durumlarda gözle görülür seviyeye gelmektedir.
Dolayısı ile estetik burun ameliyatı sonrası burun daha hassas ve kırılgan hale gelir. Şişliklerin inmesi yaklaşık 2-3 ay alırken, burnun son şeklini alması birkaç yıl gibi çok daha uzun bir zaman gerektirir. Bu süreçte ön plana çıkan değişiklikler kıkırdaklarda milimetrik erimeler ve yumuşak doku değişiklikleridir.
Burunda düşme yapmaz. Ameliyattan 1 gün sonra bile rahatlıkla eğilebilirsiniz. Ameliyattan sonra öne eğildiğim için burnum düştü bilgisi büyük bir yanlıştır.
Burun estetiği sonrası masaj
Masajın en etkili olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 6 aydır. Ben hekim olarak, ayna karşısında günde 20 dakika olacak şekilde, ilk 3 hafta daha yumuşak, sonrasında daha sert ve kıvamlı masaj yapılmasının burnun yeniden şekil alması ve oturmasında çok faydalı olduğuna inanıyorum.
Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucunda kalkıklık ve şişlik oluşması sık rastlanan bir durumdur. Fakat, bu durum hastanın anatomik yapısına ve cerrahi tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Burun ucundaki kalkıklık genellikle 1 ile 3 ay içinde azalmaya başlar, ancak tamamen düzelmesi daha uzun sürebilir.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Yara iyileşme süreleri her sağlıklı insanda farklı zamanlarda tamamlandığı gibi ortalama %100 iyileşme 1 yılı bulmaktadır. Hücrelerin tamamen işlerinin bitip uzaklaşması yaranın ten rengine gelmesi ile anlaşılır ve yara iyileşmesi bitmiş kabul edilir bu süre de genellikle bir yıldır.
Burun ucunun duyarlılığı 1 – 6 ay arasında geri döner. Ancak hastaların yüzde 1'lik oranında burun ucunun bazı bölgelerinde hissizlik kalabilir. Burun ucu sertliği ise genellikle 4 – 6 ay içinde geçer. Burun ucu ameliyatından sonra silikon kullanılmaz.
Ameliyatlarda çok önemli kural; estetik yaparken fonksiyonu, fonksiyonla uğraşırken estetiği bozmamaktır. En güzel sonuçlu fakat nefes alamayan veya çok iyi nefes alan fakat güzel ve doğal olmayan sonuçlar kimseyi memnun etmez. Rhinoplasti ameliyatlarında ortalama olarak burun hacmi %13 küçülür.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri