Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için soğuk duş hastalıkların kapısını açabilir. Bununla birlikte kalp rahatsızlıklarından mustarip olanlar için soğuk suyun ani kalp ritimlerine sebep olmasından ötürü sakıncalı bir etkisi olabilir.
Soğuk su, kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir. Bu da kalp krizi veya felç riskini yükseltebilir. -Astım veya alerji gibi solunum problemleri olanlar için zorlayıcı olabilir.
Düzenli olarak soğuk duş alındığında dolaşım sistemi verimli hale gelir, kan dolaşımı iyileşir ve sağlıklı cilt görünümü sağlar. Bununla birlikte spor yaralanmalarından sonra kas zedelendiğinde veya yırtıldığında buzun iltihaplanmayı azaltıcı etkisi ile aynı görevi görür.
Soğuk suyla duş almak vücudunuzun dışarıyı soğuk algılamasına neden olur ve ısınmak için daha çok çalışır. Bunu yapmak için kan akışı artar ve bu durum, bağışıklık sisteminize (vücudunuzun doğal savunma sistemi) destek verir. Bu nedenle soğuk bir duş, vücudunuzun tüm fonksiyonları için iyidir.
1-Kan dolaşımını artırır: Soğuk su, vücudunuzun kan damarlarını daraltır ve daha sonra tekrar genişletir. Bu süreç, kan dolaşımını hızlandırır ve vücutta daha fazla oksijenin taşınmasına yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Soğuk suya dikkat!
Çünkü soğuk su, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturarak, kalp damarlarında büzüşme ve kan akımını bozucu etki yapabilir. Görünen herhangi bir kalp sorunu olmasa bile altta yatan bir neden varsa, sağlıklı kişilerde de kalp sorunlarını ortaya çıkabilir.
Çünkü soğuk su damar duvarını büzüştürerek kanın kalbe ulaşmasını sağlar.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Bilal Boztosun, “Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa, kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir” uyarısında bulundu.
Soğuk Duş Stresi Azaltır
Bireyde esenlik ve iyimserlik hali aşılayan mutluluk hormonlarını artırır. Stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini azaltır. Zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamaya pozitif katkı sağlar.
Bu ilk alışma süreci için oldukça etkili bir yöntem olabilir. Ancak geçen iki haftanın ardından, hiç düşünmeden denize bile dalacak hale geleceksiniz! Duş süresini ise oldukça kısa tutmanız önemli; çünkü sıcak duşun aksine uzun süre suda kalmak rahatlatmıyor. 3 - 5 dakika en ideal süredir.
*Soğuk suyla yıkanmak metabolizmayı hızlandırır. Bunun yanı sıra erkeklerde testosteron hormonunun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. *Zihninizi boşaltmaya yardımcı olur. Soğuk duş endorfin salgılatır ve depresyonu azaltır.
Soğuk duş almanın stres üzerinde de azaltıcı etkisi olduğu gözlenir. Soğuk duş alarak kas ağrılarını hafifletme olanağı bulunur. Yorgunluk hissini azaltan soğuk duş sayesinde rahatlamak mümkün.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Öncelikle ılık bir duş ile başlayabilirsiniz. Vücudunuzun rahat edeceği, sıcak suyun baskın olmadığı bir ısı derecesinden başlayabilirsin. Duş alırken de suyu soğuğa çevirebilirsin. Yalnız başlangıç için 30 saniye ile 2 dakika arası bir süre boyunca soğuk su altında kalman daha ideal.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, “Kalp krizi anında soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.” uyarısında bulundu. Prof.
Soğuk duş, kişinin kas ağrılarının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Kış soğuk havalarda soğuk-sıcak değişimden dolayı daha gerginleşen kaslar, bu sayede rahatlayacaktır. Hasar görülen dokuları ise onarma konusunda oldukça iyidir.
Kas Ağrısı ve Şişkinliği Azaltır
Spor sonrası soğuk duş, kaslardaki inflamasyonu azaltarak şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. kan damarlarını daraltır ve bu da kaslarımızda biriken atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Soğuk suyla temas kahverengi yağ hücrelerinin üretilmesini sağlar. Bu hücreler glikoz yakarak, daha fazla ısı enerjisi üretmeye çalışırlar. Daha fazla kahverengi yağ hücresi daha fazla enerjinin yakılmasına, böylece de daha hızlı kilo kaybına neden olur.
Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Soğuk su zararları bunlarla sınırlı değil! Aşırı miktarda soğuk su tüketmek karın ağrısı, mide ağrısı ve kabızlığa neden olabilir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Beslenme ve uyku düzeni, kıyafet seçimi, vücudun soğuk- sıcak dengesinin korunması ve güneşten korunma, kalp hastalarının yazın dikkat etmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Duş alınan suyun soğuk olması ya da klima havasına doğrudan maruz kalınması gibi durumlar kalp sorunlarını tetikleyebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri