Asimetrinin nedeni burun ortasındaki septum adı verilen kıkırdaktaki eğrilikler olabileceği gibi burun ucundaki kıkırdaklarda mevcut farklılıklar da olabilir. Burun ameliyatları planlanırken burun deliklerinde mevcut farklılıklar ve çözüm yolları da not edilir.
Burun estetiği yapan tüm cerrahlar burun deliklerini simetrik yaparlar. Ancak ameliyatın 1. gününden itibaren burun şişmeye başlar. Özellikle atel ve bantlar varken burun delikleri iyice asimetrik görünür. İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir.
İşte bu belirgin burun deliği asimetrisini düzeltmek için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuyoruz. Burun deliği estetiği çoğunlukla rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) ve septorinoplasti (fonksiyonel burun ameliyatı) işlemlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir.
Bu durum oldukça doğaldır. Doktorunuz eğer belli bir tecrübeye sahipse, sizi kolay kolay eşit olmayan buluk delikleri ile ameliyattan çıkarma ihtimali çok çok düşüktür. Bazı istisnai durumlar dışında (burun anatomisinin uygun olmadığı durumlar gibi) genellikle ameliyattan simetrik burun delikleri çıkarsınız.
Burun estetiği ameliyatlarında burun deliklerini küçültme ihtiyacı duyulursa değişik teknikler kullanılarak delikler küçültülebilir. 3-boyutlu burun şekillendirme ve küçültme işlemi ile çok başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
İyi planlanmış ve gerçekleştirilmiş bir ameliyattan sonra burun deliklerinin şekli ve boyutu çoğu zaman simetrik ve dengelidir. Ancak çok dikkatli bakıldığında hafif de olsa iki burun deliği arasında farklılıklar görülebilir. Bunlara hazırlıklı olunmalıdır.
Bazen bu durum hem erkek hem de kadınlar için estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Burun deliklerinin büyüklüğü genellikle aileseldir hatta ırkların burunlarında ki farklardan, Afrikalıların burun deliklerinin genişliğinden de bahsetmek gerekir.
Rhinoplasti ameliyatlarında ortalama olarak burun hacmi %13 küçülür.
Burun estetiği sonrasında kişinin anatomik yapısına bağlı olarak eğrilikler yeterince düzelmeyebilir veya iyileşme döneminde buruna konulan destek kıkırdaklarının ermesi nedeniyle ameliyattan bir süre sonra hafif yamulmalar meydana gelebilir.
Operasyon sonrası sümkürmek kanamaya neden olabilir. Bu nedenle operasyondan sonra en az 1 ay sümkürme yapılmamalıdır. Burun ameliyatı sonrası duş almak için burundaki plastik alçı ve plasterlerin çıkarılması beklenmelidir.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Kıkırdak iskelet, eksikler yerine konularak, desteklenerek veya fazlalıklar çıkarılarak düzeltilebilir, fakat cilt kalitesi tam olarak eski haline döndürülemez. Bütün bunlar dikkate alındığında revizyon rinoplastinin primer rinoplastiye göre (ilk defa yapılan rinoplasti) çok daha zor bir ameliyat olduğu anlaşılacaktır.
Revizyon rinoplasti ameliyatlarının çoğunlukla estetik düzeltmeleri amaçladığı unutulmamalıdır. Estetik amaçlı cerrahi işlemler genellikle bireyin özel talepleri ve beklentileri doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu nedenle, revizyon rinoplasti ameliyatının maliyeti genellikle bireyin kendi bütçesinden karşılanır.
Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Burun bölgesi sızlaması günler içinde kaybolurken uç kısım hissizliği ise haftalar sonra kaybolmaktadır.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yan Yatmak
Aynı zamanda erken dönemde yan yatılması halinde burunda daha fazla şişlik ve göz kapaklarının altında morluk oluşacaktır. Bu nedenle ilk bir hafta baş yüksekte olacak biçimde sırt üstü yatmak doğru bir yatıl pozisyonu olacaktır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Ameliyattan 7 – 8 gün sonra hasta işine geri dönebilir. Gözlüklerin en az 2 ay sonra kullanılmaya başlanması gerekir. Bunların yanı sıra en az 1 ay kadar egzersiz yapılmaması tavsiye edilir. Operasyondan 8 hafta sonra yüzülebilir.
İlerleyen yaşlarla birlikte yüz de tüm diğer organlarımızın yaşlılık izlerine kapılması gibi burnun da yaşlanma izleri elbette ortaya çıkacaktır. Burun estetiğine kaynaklı olarak hastaların burun estetiğinden sonra burunlarının büyümesi beklenen bir sorun değildir.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin ardından eski gülüşünüze de kavuşabilirsiniz.
Asya burunlarının özelliklerinden biri nispeten düşük, düz ve geniş burun köprüsüdür, bu da burnunuzun kısa görünmesine neden olabilir.
Burunu daraltmak için keskin aletlerle burun ile yüzün birleşim yerinden burun kemiklerine müdahale edilir. Burun ucundaki şekillendirilimiş kıkırdaklar ekleyerek veya kıkırdaklar dikilerek yapılarak burun ucuna yeni şekli verilir. Burun kanatları eğer zayıf kalmışsa buralara da kıkırdak desteği yapılır.
Alınan her türlü darbe, sigara, alkol veya zararlı madde kullanımı, doktorun talimatlarına uyulmaması başarı oranını olumsuz etkiler. Öte yandan bazı cilt sorunları, kişinin mevcut hastalığı, deri yapısı gibi faktörlerde estetik ameliyatının başarı oranını doğrudan veya dolaylı olarak düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri