Bunlardan küçük hücreli akciğer kanseri erken dönemde kana karıştığı ve vücudun başka bölümlerine yayıldığı için tedavide ameliyatın faydası yoktur, başlıca tedavi seçeneği kemoterapi dediğimiz ilaç tedavisidir.
Akciğer kanserinde bilinen en etkili tedavi yöntemi saptanan tümörün ameliyatla vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Eğer hastalık ortaya çıktığı akciğer bölümünden, göğüs kafesi içinde veya vücudun başka bir yerinde yayılım göstermemişse, yani erken dönemde saptanabilmişse cerrahi tedavi ile başarı şansı çok yüksektir.
Akciğer kanseri 4 farklı evrede ortaya çıkar ve ameliyat sadece 1. ve 2. evrede (ve bazı 3. evrede) uygulanır. 2. Kanserin tamamının çıkartılabilir olması. Eğer kanser yakınındaki diğer yapıların (omurga, büyük damarlar, aort, yemek borusu veya kalp gibi) içerisine girmiş ise tam olarak çıkartılması mümkün olmayabilir.
Ameliyat sırasında ve sonrasındaki 30 gün içinde hayati risk ( ölüm riski ) standart bir segmentektomi için ortalama %1, lobektomi için %2, sol akciğerin tamamının alınması için %4, sağ akciğerin tamamının alınması için %6 civarındadır.
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi
Genellikle bu tür akciğer kanserinin tedavisinde ameliyat tercih edilmez. Çünkü kanser teşhis edilene kadar çoğunlukla kanser vücudun diğer yerlerine de zaten yayılmıştır. Bununla birlikte, eğer kanser çok erken bir evrede teşhis edilirse ameliyat da tercih edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Özetle; ortalama yaşam süresi 6 ay ile 5 yıl arasında değişiyor. Eğer hiç tedavi etmezsek ortalama 6 ay kadar bir yaşam süresi var ama hücre tipi daha iyi olan ve genç olan bir hastada tedaviyi istediğimiz gibi de yapabilirsek ortalama 24-30 aylardan 5 yıla kadar uzayan sağ kalım süreleri elde etmek mümkün.
Erken dönemde hastalığın yakalanma ihtimali % 15 civarındadır. Lenf düğümlerine sıçramamış vakalarda 5 yıllık sağ kalım oranı %50'dir. Ancak genellikle bu hasta gruplarında kanser teşhisi konulduğunda hastalık akciğer dışında yakın organlara da yayılmış durumda olduğu için bu oran % 15'in altına inmektedir.
Küçük hücreli akciğer kanserinde sınırlı evre kemoterapiler ile ortalama 14 ile 20 ay arasında sağ kalım süresi sağlanırken, yaygın evre dediğimiz ileri evrede sağ kalım süreleri en fazla 9-11 ay kadar olmaktadır. Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde iki yıllık sağ kalım oranı yaklaşık yüzde 4 civarındadır.
İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.
7-Akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi ne zaman ve nasıldır? Akciğer kanserinde evre III ve IV hastalara uygulanmaktadır. Bazen cerrahi öncesi (neodajuvan), bazen cerrahi sonrası veya yalnız tek tedavi olarak (adjuvan) uygulanabilmektedir. Kemoterapi kanser hücrelerinin ilaçlarla ortadan kaldırılmasıdır.
Akciğer kanseri, erken evrelerde her zaman açık bir belirti göstermeyebilir, yıllar içinde yavaş yavaş gelişen bir hastalıktır.
Akciğer, karaciğer ve böbrekde saptanan çapı 5 cm yi aşmayan tümörler ile karaciğerde ortaya çıkan metastazlarda , uygun koşullarda ameliyatsiz tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Girişimsel Onkolojinin konusuna giren bu özel tedaviler ülkemizde çok az sayıda Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından yapılmaktadır.
Akciğer ameliyatı iki şekilde yapılabilir. Bunlar; kapalı yöntem ameliyatlar ve açık ameliyatlardır.
Özellikle erken evre akciğer kanseri olan hastaların ameliyat sonrası yaşam beklentisinin yüzde 85-92 arasında olduğunu söyleyen Prof.Dr. Mehmet Oğuzhan Özyurtkan, “Akciğer kanseri ameliyatı geçirecek tüm hastalar ve refakatçileri ameliyattan 48 saat önceki zamanda Covid-19 için PCR testi yaptırmaları önerilir.
Akciğer kanserinin son evresi diğer organlara da hastalığın yayıldığı evredir. Bu yüzden hastanın kanser tedavisi yapılırken diğer zarar gören organlara da tedavi uygulanmalıdır. Tüm bu süreç ile birlikte son evrede yaşam süresi 8 ay olarak açıklanmaktadır.
Bu kemoterapi süreci de en az 3 ya da 6 kür uygulanıyor ve yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında sürüyor... Bazı hastalarda da evre ilerlediği için örneğin evre 2'den ya da 3'den sonra artık zaten ameliyat yapma olanaklarımız azalıyor.
AKCİĞER 1 YIL
Akciğerde hücreler farklı periyotlarda yenileniyor. Bu da havanın temizliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir yıl arasında.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Sigara içme süreniz akciğer kanseri riskinizi artırıyor!
Sigara içme süresi akciğer kanseri riski için çok önemlidir. Ortalama 20 yıl ve üzeri, günde bir paket ve üstü sigara içenlerde, içmeyenler veya daha az içenlere göre akciğer kanseri görülme riski belirgin oranda artar.
Akciğer kanserinde belirtilerin oluşumu birkaç yıl sürebilir ve bazen de hiç belirti vermeden sinsice ilerleyebilir, bu yüzden tarama programları içinde değerlendirilemeyen bir kanser türüdür.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
En son evre olan 4. evre de, böbrek üstü bezlere kadar kanser hücrelerinin yayılması gözlemlenir. Bu evrede genellikle radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Bu tedavi yöntemleri hücrelerin daha fazla yayılmasını yavaşlatır. Son zamanlarda üretilen bazı ilaçlarla bu hücrelerin çoğalması önlenebiliyor.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri