Genellikle hastalar sekiz ile dokuz gün sonra normal iş hayatlarına dönebilmektedirler. İş yaşamına döndüklerinde iş arkadaşları tarafından belli olmamaktadır. Ancak burunda şeklin tam ortaya çıkması aylar sürer. Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk aylarda burun ucu derisinde bir ödem olmaktadır.
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşır ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilir.
Kapalı rinoplasti ameliyatı burnun iç kısmından kesi yapılarak uygulanmaktadır ve kısa sürede işlem tamamlanmaktadır. Hastanın bu yöntemle iyileşme süreci daha kısa olmaktadır. Genel olarak burun estetiği ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci yani toparlanma süresi 6 ayla bir yıl arasında değişmektedir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası bakım önerileri
Genellikle 3.- 4. günden sonra normal günlük aktivitenize dönebilirsiniz. İkinci günden itibaren burun ateli ve bantları ıslatmadan ılık duş alabilirsiniz. İkinci haftadan itibaren hafif egzersizler yapabilir, yürüyüşlere başlayabilirsiniz.
Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir. Ödem azalır, şişlikler azalır.
İlgili 20 soru bulundu
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Burun Estetiği Sonrası Şekil Ne Zaman Oturur? Burun ucu şişliği iyileşme süreci doktorunuzun kullanmış olduğu tekniğe bağlı olup yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Burun içi yaralarının iyileşme süreci genellikle 7 ya da 14 gün içerisinde iyileşir.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Estetik burun ameliyatlarında ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz, alın ve yanaklara her saatte bir 10 dk. soğuk (buz) uygulaması sizi rahatlatacak, şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır. (geceler dahil) Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Ameliyat sonrasında 4 gün boyunca katı yiyeceklerden, kuru yiyeceklerden uzak durmanızı öneririz. Yiyeceğiniz yemeğin dikkat olmamasına önem gösteriniz. Sulu ve yumuşak gıdalar aynı zamanda fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen gıdalar daha iyi olacaktır.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin ardından eski gülüşünüze de kavuşabilirsiniz.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Burun dudak açısının 120 derecenin üzerinde olduğu zaman “Aşırı yukarıya kalkık” dediğimiz durum söz konusudur. Bu nadir bir durumdur, rinoplasti beklentisi ile gelen kişilerde genellikle bu durumun tersi ile karşılaşırız yani burun ucu düşüklüğü söz konusudur.
Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin. * Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir. Kendiliğinden normale dönecektir.
Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın. 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
Ameliyattan 8 hafta sonra araba kullanmanıza izin verilebilir. Daha önce bu işe kalkışırsanız, direksiyonu hareket ettirirken kollarınız ve omuzlarınızda ağrı olabileceği gibi henüz gereği kadar seri hareket edememeniz sorun yaratabilir.
Revizyon rinoplastide eriyen ve erimeyen olarak iki tip dikiş kullanılabilir. Eğer burundan kuvvetli nefes verirken ya da sümkürürken dikişin bir parçası sarkarsa endişelenmeyin. Ne olursa olsun dikişlerle oynamamanız, çekip koparmamanız çok önemlidir.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Burun Ameliyatı Sonrası Burun Ucu Şişliği Ne Zaman Geçer? Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri