Masajın en etkili olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 6 aydır.
Ben hastalarıma burun ameliyatından sonra 3 ay boyunca (özellikle ilk ay) burunlarına olabildiği kadar dokunmamalarını ve özellikle çarpmalara karşı çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Buruna nazik bir şekilde dokunulabilir.
Ameliyat sonrası tampon ve bantlar çıkarıldıktan sonra bazı hastalara masaj önerilir ama bu durum vakalara göre değişkenlik gösterir. Kişiye özel ve önemli bir konu olması sebebiyle doktorunuzun tavsiyesi olmadan yapılmamalıdır.
Burun masajı, rinoplasti ameliyatından sonra burunda meydana gelecek ödemi azaltan bir lenf drenajı sağlayabilir. Ancak uygulama ameliyat sonrasında buruna şekil verilmesi için uygulanmaz. Fakat eğri burunlara yapılan masaj bu açıdan fayda sağlayabilir.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Burun ucunun düşmesi burun estetiği ameliyatı sonrasında ortaya çıkmışsa; yeni bir operasyondan önce burnun yeni şeklini tam olarak alması amacıyla 10 – 12 ay kadar beklenmesi önemlidir. Bu süre zarfında burun estetik ameliyat ile verilen şeklini alacak ve burun içi şişlikler tam olarak iyileşecektir.
Bu konuda kesin karar vermek için en az 6 ay beklemek ve burun şeklini iyice gözlemlemek gerekmektedir. Eğer ödem ve şişlikler indiği halde burun ucunun aşağıya doğru kaymaya devam ettiği fark edilirse revizyon rinoplasti cerrahisine ihtiyaç duyulabilir.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
Burun ucunun duyarlılığı 1 – 6 ay arasında geri döner. Ancak hastaların yüzde 1'lik oranında burun ucunun bazı bölgelerinde hissizlik kalabilir. Burun ucu sertliği ise genellikle 4 – 6 ay içinde geçer. Burun ucu ameliyatından sonra silikon kullanılmaz.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Burun yapısına masaj ile şekil verilmemektedir. Bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilmektedir.
Masajlar burun kemiğini inceltemez, burun etini inceltemez, burun kemiğini şekillendiremez, burun etini şekillendiremez. Bu tür içeriklere itibar göstermeyiniz. Bir uzvu – organı küçültebilecek tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Tıp biliminde etkisi kanıtlanmış herhangi bir burun küçültücü masaj yoktur.
Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
Burun Estetiği sonrası ilk aylarda şişliklere bağlı olarak asimetriler ortaya çıkabilir. Bu şekilde burun yamuk görünebilir ancak zamanla burun yapısı oturdukça ödeme bağlı eğrilikler geçer.
Masajın en etkili olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 6 aydır.
İlk zamanlarda oluşan ödem genellikle yukarıdan aşağıya doğru kaybolmaktadır. Kalın derili burunlarda ödem geç geçerken ince derili burunlarda daha erken geçebilmektedir. Yaklaşık olarak 6-7 ay boyunca ödem %80-90 oranında azalır. Kalan ödem ise bir yıl dolduğunda kaybolabilmektedir.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
Masaj süresi 20 dakika baz alınmalı ve burun üzerini kapsamalıdır.
Burun estetiği sonrası masaj günde 2-3 kez, birkaç dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanırsa daha yararlıdır. Agresif masajlar şişliğin artmasına yol açabilir ve önerilmez.
Cerrahi Tekniklerle Burun Ucu Düşmesi Önlenebilir
Burun ucu düşmesini önlemek için birçok ameliyat tekniği mevcuttur. Burun ucu düşmesi riski fazla olan hastalarda bir miktar daha kalkık ve burun ucu desteği daha fazla olan burunlar yaparak bu durumun çok büyük oranda önüne geçebilmekteyiz.
Kalın deriye sahip olan kişilerin burun bölgesinde daha fazla yağlanma görülür. Aynı zamanda bu kişilerin burun delikleri de normalden geniş bir yapıya sahiptir. Kalın derili bir burna sahip olduğunuzu anlamak için burun bölgesinde yağlanmadan ve delik yapısından yola çıkabilirsiniz.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Burun dudak açısının 120 derecenin üzerinde olduğu zaman “Aşırı yukarıya kalkık” dediğimiz durum söz konusudur. Bu nadir bir durumdur, rinoplasti beklentisi ile gelen kişilerde genellikle bu durumun tersi ile karşılaşırız yani burun ucu düşüklüğü söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri