Başı hafifçe öne eğilir, Burun kanatları 5 dakika süre ile sıkılır, Uzman bir doktora gitmesi sağlanır.
Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır. Bu uygulama sadece iki taraf değil tek taraflı burun kanaması olaylarında da yapılmalıdır.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Burun kanamasında ilk yardım
•Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır. •Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır. •Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir. Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Aniden burun kanaması, buruna darbe gelmesi, burun karıştırmak, burunda yabancı cisim bulunması, grip gibi enfeksiyon hastalıkları, kuru hava, kanama bozuklukları gibi nedenlerin herhangi biri ile tetiklenebilir. Ancak, bazı durumlarda aniden burun kanaması ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Tüm bu nedenler burun kanaması meydana getirebileceği gibi genellikle kanamalar ciddi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak 20 dakikadan daha uzun süren kanama yaşandığında doktor müdahalesi gerekebilir. Çünkü bu durum kanamasının altında başka bir neden yattığının habercisi olabilir.
Hastanın burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır. Bu işleme ortalama 5 dakika devam edilir. Kanamanın durmaması halinde yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
Burun yapısında yer alan kan damarlarının zengin olması sebebiyle bu bölgeye gelen darbeler veya burun karıştırma, sümkürme ya da aksırma esnasında oluşabilecek zedelenmeler sebebiyle kanamalar oluşabiliyor. Ayrıca kullanılan bazı kan inceltici ilaçlar da durdurulması zor olan burun kanamalarına yol açabilir.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Öncelikle, hasta sakin bir şekilde oturtulmalı ve başı hafifçe öne eğilmelidir. Bu pozisyon, kanın boğaza akmasını önleyerek solunum yolunun tıkanmasının önüne geçer. Ayrıca, burun kanamasını durdurmak için burun deliklerine dışarıdan hafif baskı uygulanabilir.
Kanamayı önlemek için direk bası uygulanması, soğuk uygulama, immobilizasyon ve yüksekte tutma işlemleri gibi durdurma yöntemleri kullanılır. Akut dönemde, etkilenen alana soğuk kompres yapılması kanamayı azaltır. Kronik dönemde ise emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama önerilmektedir.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
ayaklarının yükseltilmesi en doğru bilinen ilk yardım. hatalarından biri.
Eğer bir kaza sonucu burunda kanaması olan bir kişi varsa burun kanaması olan kazazedeye hangi pozisyonu vermek gerekir bu durumda diyorsanız, kişinin sırtına destek koyularak yarı oturuş pozisyonu uygundur ve mümkünse kafa da hafif öne eğik olmalıdır.
Burundan geçen hava, burnun içini kaplayan zarları kurutabilir ve tahriş edebilir. Fakat çoğu burun kanaması ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Ancak bazıları doktor tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bazı durumlarda burun kanamaları diğer tıbbi sorunların erken bir işareti olabilir.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Lösemide burun kanaması, genellikle kanamayı durdurmaya yardımcı olan trombosit adlı hücrelerin belirgin ölçüde azalması (trombositopeni) sonucu oluşur. Bu nedenle, lösemi olan kişiler genellikle kolayca morarma ya da kanama yaşarlar ve burun kanaması da bunlardan biridir.
Burunda kılcal damar çatlamasının en yaygın belirtisi kırmızı, pembe veya mor renkteki ince damarların ciltte görünmesidir. Bunun dışında burun kanaması da kılcal damar çatlamasının bir nedeni olabilir. Sık tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka doktora başvurularak problemin neden kaynaklandığı tespit edilmelidir.
Bu arada tansiyon yüksekse düşürülür ve kanama miktarını anlamak ve pıhtılaşma durumunu tespit etmek için kan testleri yapılır. Daha sonra hala kanama devam ediyorsa burunda kanayan damarlar kimyasal veya elektiriksel yollara yakılır (koteriziasyon).
Bu tedavi yöntemi, kılcal damarların tedavi edilmesini ve burun estetiğinin iyileştirilmesini sağlar. Burun kılcal damar tedavisi, genellikle lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında minimal rahatsızlık hissedilir.
Yüzde kılcal damar çatlaması özellikle burun çevresinde görülebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Cilt derisinin ince olması, genetik faktörler, yaşlanma, uzun süre güneş ışığına maruz kalmak gibi nedenleri olabilir.
Demir eksikliğine bağlı anemi
Demir eksikliğine bağlı anemilerin neredeyse çok önemli kısmı bazı kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Örneğin; burun kanamaları, basur, mide ya da bağırsak ülseri, polip, gastroenterital kanser ve aşırı adet kanamaları gibi…
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri