Kulak kirinin kolay temizlenmesi amacı ile uygulanan bir karışımdır. Buşon yumuşatıcı olarak tanımlanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan buşonun fiziksel olarak yumuşatılmasını sağlamaktadır. Böylelikle yumuşayan buşon rahatlıkla kulaktan temizlenebilmektedir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Büşon olarak ta bilinen kulak serumeni kulak kanalında salgılanan gri, turuncu veya sarımsı bir mumsu maddedir. İnsanın dış kulak yolu derisini mikroplardan koruma, temizlik ve yağlamada yardımcı olur ve ayrıca bakteri, mantar, böcek ve suya karşı da koruma sağlar.
PASSEAR, günde 2-3 defa olmak üzere ağrıyan kulağın kulak yoluna 4 damla olarak uygulanır. Tedavi süresi 10 gün ile sınırlandırılmalıdır. Tedavi süresinin ardından herhangi bir iyileşme gözlenmezse, tedavi yeniden değerlendirilmelidir.
Damlanın damlatılacağı kulak tavana bakacak şekilde baş yana yatırılır, kulak kepçesi arkaya ve yukarı doğru çekilir, önerilen miktarda damla damlalık ile kulağa damlatılır (Şekil 2). Doktor ayrıca bir uyarıda bulunmadıysa, tercihan 5-10 dakika o pozisyonda beklenir ki damla iyice nüfuz etsin. Şekil 2.
İlgili 31 soru bulundu
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Hastaların kulak kirine yani buşona bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunda azalma, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı olarak göze çarpar. Bu şikayetler kişinin her iki kulağında da olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak kirinin kolay temizlenmesi amacı ile uygulanan bir karışımdır. Buşon yumuşatıcı olarak tanımlanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan buşonun fiziksel olarak yumuşatılmasını sağlamaktadır. Böylelikle yumuşayan buşon rahatlıkla kulaktan temizlenebilmektedir.
Kulakta dolgunluk hissi. Kulak tıkanıklığı veya kısmi işitme kaybı Kulakta çınlama ya da uğultu. Kulaktan koku gelmesi.
Doktorun tavsiye ettiği kulağınıza, doktorun tavsiye ettiği şekilde ve/veya günde 3 kez 5 damla damlatınız ve 5 dakika yatay şekilde bekleyiniz.
Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dahil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Buşon (Kulak Kiri)
Dış kulak yolu girişindeki salgı bazen fazla salgılanma ya da dış kulak yolunun yeterince geniş olmaması nedeniyle birikim yapabilir. Kulak kiri olarak bilinen bu salgı birikimi dış kulak yolunu tamamen doldurmadan rahatsızlık vermeyebilir ancak tam kapattığında ani bir tıkanıklık hissi oluşturur.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
Kulaklarınız tıkandığında esnemek kulakları açmakta son derece etkili hareketlerden biridir. Uykunuz gelmiş olsun olmasın, biraz zorla da olsa esnemek için ağzınızı genişçe açıp damağınızı serbest bırakarak esnemeyi deneyin. Eğer esnemeyi başarırsanız kulağınızdaki östaki borusunu açmış olursunuz.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kulak temizleme yöntemlerinden biri de vakum aletidir. Mikroskop ya da otoskop yardımı ile yapılır ve ağrılı bir işlem değildir.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar? Acil servis, yukarıda belirtildiği üzere hafif hastalıklardan ağır hastalık ve yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Solunum sıkıntısından kulak ağrısına, kanamadan boğaz ağrısına kadar pek çok sağlık sorunu ile acil servis ilgilenmektedir.
Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri