Bütçe kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce TBMM'ye sunulmaktadır.
20 Ocak 2022 PERŞEMBE. Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun kesin hesap kanununa ilişkin 42 nci maddesinde; “… Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanır.
Yeni hükumet sistemi ile birlikte 5018 sayılı Kanun'un 42 nci maddesi de şu şekilde değişmiştir: “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nun uygulama sonuçlarını onama yetkisini Kesinhesap Kanunuyla kullanır.
T.C Anayasasının 162'nci maddesine göre; ✓ Merkezî yönetim bütçe tasarısı, ✓ Milli bütçe tahminlerini gösteren rapor, mali yılbaşından en az 75 gün önce (17 Ekime kadar) Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ne sunulur.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı - SBB.
İlgili 45 soru bulundu
Bütçe teklifleri Maliye Bakanlığına verildikten sonra, kamu idarelerinin yetkilileriyle gider ve gelir teklifleri hakkında görüşmeler yapılır. YÜKSEK PLANLAMA KURULUNDA son görüşmeler yapılır MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE KANUN TASARISI hazırlanır BK'na gönderilir.
Öz. Bütçe hakkını elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkinin belirlenen sınırlar içerisinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi kaçınılmazdır. Bütçenin denetimi teknik donanımı gerektirdiğinden yasama organına bu konuda yardımcı olan en temel kurum ise Türk Sayıştay'ıdır.
MADDE 4- (1) Kanun teklifi taslağı hazırlama talepleri, milletvekilinin imzasını taşıyan ekli (1) sayılı formun Teklif Destek Bürosunun bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısına iletilmesi suretiyle veya kurumsal iletişim platformu (TBMM Portal) üzerinden yapılacak başvuru ile gerçekleştirilir.
Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 88. maddesi gereğince milletvekilleri kanun teklif etmeye yetkilidir. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülme usul ve esasları iç tüzükle düzenlenir.
Komisyonlarda inceleme süresi: Madde 37 – (Değişik:16/5/1996-424 S. Karar/11 md.) Kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırkbeş gün içinde sonuçlandırılması gerekir.
Cumhurbaşkanlığı merkezî yönetim bütçe kanunu teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlar. (Mülga üçüncü fıkra:20/5/2021-7319/8 md.) (Değişik dördüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.)
Sistem Değişikliğinin Bütçe Sürecine Etkileri
Bu değişiklik ile yürütme yetkisi, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde; Cumhurbaşkanına ait olan bütçe hazırlama ve onayı, en temel yetkiyi oluşturmaktadır.
1982 Anayasasına göre, Cumhurbaşkanı (4) yayımlanmasını · uy- gun bulmadığı kanunu gerekçe göstererék, bir daha görüşülmek üze- re onbeş gün içinde TBMM'ne geri gönderebilir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (m. 89/2). י Cumhurbaşkanına tanınan geri gönderme yetkisi, teknik anlamda bir geciktirici vəto değildir.
Kesin hesaplar, karşılıklı mutabakata varılması halinde kurumların ilgili bakan ve üst yöneticisi tarafından imzalanır. Hazırlanan Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklif Taslağı en geç Haziran ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığına ve Genel Uygunluk Bildirimi için Sayıştay'a gönderilir.
Encümen tarafından görüşülerek üst yöneticiye sunulan bütçe tasarısı Kasım ayı toplantısında görüşülmek üzere Meclise sunulur. Meclis Kasım ayı toplantısının ilk oturumunda bütçe tasarısını incelemek üzere plan bütçe komisyonuna havale eder.
Yetkili hakim bu kararı en geç kırksekiz saat içinde onaylamazsa, dağıtımı önleme kararı hükümsüz sayılır. Yargılama görevinin amacına uygun olarak yerine getirilmesi için, kanunla belirtilecek sınırlar içinde, hakim tarafından verilen kararlar saklı kalmak üzere, olaylar hakkında yayım yasağı konamaz.
Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.
Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.
Halk teşebbüsünde halkın teklifi iki çeşitlidir: tasarılı halk teklifi ve tasarısız halk teklifi. Tasarılı halk teklifi, halkın toplanarak belirli maddelerden oluşan eksiksiz bir kanun teklifi hazırladığı ve bu kanun teklifini parlamentoya sunduğu tekliftir.
Kanun TBMM üyeleri tarafından teklif edilebilir.
Bütçe kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce TBMM'ye sunulmaktadır. Anayasa bütçe kanun teklifi ile kesin hesap kanun teklifini görüşme ve kabul etme görevini TBMM'ye vermektedir.
Yasama organı bu görevini, Anayasa, TBMM İçtüzüğü, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında kullanmaktadır (Bağlı, 2012:123). Anayasanın “Kesin Hesap” başlıklı 164'üncü maddesi yasama organının bütçe uygulama sonuçlarını nasıl denetleyeceğini düzenlemiştir.
Türkiye'de dış denetim Sayıştay tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de Sayıştay, bir yüksek denetim[3] kurumu olarak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesaplarının uygunluk ve performans denetimini gerçekleştirmekle yükümlüdür[4].
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri