1- Tam: ''Tam anlamıyla'' ve ''tamamen'' şeklinde de kullanılan tam sözcüğü, bütün ile eş anlamlıdır.
Bütün kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler nelerdir? Kağıt para, eksiksiz, tam, tüm, tamamen, tamamıyla, parçalanmamış, hepsi, bir, birlik, her kelimeleri bütün yerine kullanılabilen kelimelerdir.
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan fakat aynı anlama sahip kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler çoğunlukla birbirinin yerini alabilir ve birbirlerini karşılayabilirler. Eş anlamlı kelimeler günlük yaşantımızda dilimizde çok fazla bulunan ve çok kullanılan kelimelerdir.
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
İlgili 38 soru bulundu
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Bunun sebebi eski sözcüklerin kalıplaşmış deyim ata sözlerinde yer alması, başka dillerden yeni alınan sözcüklerin konuşma dilinde daha çok kullanılması ve bir bilim dalında aynı anlama gelen terim anlamlı sözcüklerin kullanılması gerekmesidir.
Cevap kelimesinin yerine eş anlamlısı olan yanıt kelimesi kullanılabilmektedir.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor kelimesinin eş anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir. Bu doğrultuda " güç" kelimesini zor eş anlamlısı olarak da kullanabiliriz.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Kolay kelimesinin de eş anlamlı olan kelimelerini öğrenmek mümkündür. Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
''Tam anlamıyla'' ve ''tamamen'' şeklinde de kullanılan tam sözcüğü, bütün ile eş anlamlıdır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Beceri kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler yetenek, kabiliyet, hüner, el çabukluğu, ustalık, zanaat, marifet, maharet kelimeleri olarak bilinmektedir.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
Eş anlamlı kelimeler yazılışları ve okunuşları ayrı ancak anlamları aynı olan sözcüklerdir. Söz konusu kelimler Türkçe'de birbirinin yerine kullanılabilir. Günlük konuşma dilinde herkesin sıklıkla karşılaştığı eş anlamlı kelimelerin dilimizde önemi büyüktür. Bu tür kelimelerin listesi oldukça uzundur.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
- Aynı varlığı, kavram ya da durumu ifade eden yazılışları ve söylenişleri farklı ama anlamları aynı olan sözcükler açıklandığı üzere eş anlamlıdır. Eş anlamlı sözcükler, dilimize yabancı dillerden giren sözcüklerin Türkçedeki karşılıkları ile kurdukları ilişkiden doğmuşlardır. - Kara gözlü uzun saçlı bir kızdı.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
1- Sözcük:
Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Kelimelerin anlamlı şekilde bir araya gelmesi ile tümce oluşur. Buna göre tümce kelimesinin eş anlamlısı ise cümle olarak bilinmektedir. Yani TDK sözlüğe bakıldığında bu iki kelimenin de anlamlarının tamamen aynı olduğu görülür.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri