Bir devrede direnç sabit tutularak, gerilime uygulanan azaltma ya da yükseltme işlemi devreden geçen akımı da aynı şekilde etkiler. Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır.
İletkenin boyu uzadıkça direnci de artar, boyu kısaldıkça direnci azalır. Özetle boy ile direnç doğru orantılıdır. İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar.
C) Direnç üzerinden ilerledikçe akım azalır.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
İlgili 41 soru bulundu
Ohm yasası, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır. Akım şiddeti güç ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü; akım şiddeti ve gerilimle doğru orantılı olduğundan çekilen güç; akım şiddeti ile gerilimin çarpımı biçiminde söylenebilir.
Yani gerilim yükseldikçe akacak olan akım şiddeti o kadar artacaktır.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Gerilim kaynağının frekansı arttıkça, kapasitif reaktans azalırken maksimum akım artar.
Açıklık getirmek gerekirse yüksek dirençten de çok düşük düzeyde olsa da akım geçer.
Voltaj Düşmesi(direncin bir tarafındaki voltajla diğer tarafı arasındaki farktır) yalnızca voltaj değildir, bir dirence doğru itilen akımın yürütülme gücünün sağlanmasıdır. Bu hidrolikteki yasayla benzerdir. Borunun iki kolları arasındaki basınç farkı,kendi basıncı değildir, akımın nereye doğru akacağına karar verir.
Elektrik telden geçerken normal hızlarında ilerler. Dirençle karşılaştığında ise mantıken yavaşlar.Çünkü tungsten atomlarının ısınması(kinetik enerjisinin artması)için etki eden enerjinin,enerjinin dönüşümü gereği azalması gerekir.
Telin direnci artarsa ampul parlaklığı azalır.
Kilopat. Lamba parlaklığı, güç ile doğru orantılı ve direnç artarsa güç azalır bundan dolayı parlaklık da azalır.
Özellikle bir iletkenin direnci; iletkenin uzunluğuna, cinsine ve kalınlığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yani ince telin direnci kalın telin direncinden fazladır. Bu doğrultuda telin kalınlığı arttıkça direnci de azalır. Diğer bir deyişle direnç artması ile beraber elektrik iletimi azalır.
Ampermetre adı verilen bir aletle ölçülmektedir. Ohm Kanunu'na uyan maddeler üzerinden geçen akım bu maddenin direnci ile ters orantılı, akımı oluşturan gerilim ile doğru orantılıdır.
Akımla gerilim arasındaki faz farkı sıfırdır. Özindükleme bobininde düşen gerilimle akım arasındaki faz farkı açısı 90° dir. Gerilim akımdan 90° ileri fazdadır. Kondansatörde düşen gerilim ise akımdan 90° geridedir.
Ohm Kanunu
Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilimin (potansiyel farkının) iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Bu sabit değere, elektriksel direnç ya da direnç denir.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Gerilim düşümü meydana geldiğinde, asenkron motorun torku aniden düşer ve bu da motoru yavaşlatır. Bu yavaşlama, gerilimdeki düşüşün büyüklüğüne ve süresine, döner kütlenin ataletine ve tahrik yükünün tork-devir özelliklerine bağlıdır. Motorun geliştirdiği tork eğer dirençli torkun altına düşerse motor durur.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
Ampul sayısı arttıkça direnç de artacağından üzerinden geçen akım miktarı azalır. Ampul sayısı arttıkça ampul parlaklığı azalır. Parlaklık ampul üzerinden geçen akımla doğru orantılı hareket eder.
Bu ilişki V=I x R formülü ile gösterilir. Dolayısıyla amper değerini yükseltmek için yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi devre üzerine uygulanan gerilimi yükseltmek. İkincisi devrenin direncini düşürmek.
Bir elektrik güç sisteminde aşırı akım, iletkenlik süresi boyunca beklenenden daha büyük bir elektrik akımı bulunduğunda aşırı ısı üretilmesi ve bununla birlikte yangın veya ekipman hasarına yol açılmasına sebep olan durumdur. Aşırı akıma sebep olan genel nedenler aşırı yük, yanlış tasarım veya topraklama hatasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri