Pamuklu sweatshirt'ünü kaynar suya bastırarak küçült. Eğer sweatshirt sıcak suyla yeteri kadar küçültmediyse büyükçe bir tencere dolusu suyu altını iyice açtığın ocakta kaynat. Su kaynayınca giysini tencerenin içine koy, tencerenin kapağını ve ocağı kapat. Kaynar su, giysinin daha da küçülmesini sağlayacaktır.
Özellikle pamuklu ve renkli ürünleri 30 derecenin üzerinde yıkamamaya özen gösterin. Aksi halde renginde ve bedeninde deformasyon yaşayabilirsiniz. 30 derece üstü bir ısıda yıkamanız, renklerinin solmasına ve bedenin çekmesine neden olacaktır.
Swetshirt Yıkandıktan Sonra Çeker mi? oldukça önemlidir çünkü dikkat edilmemesi durumunda kıyafet zarar görebiliyor. Bu zararlar ise renginin solması ya da çekmesi durumu olabiliyor. Sweatshirt yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız.
Tişörtü kurutucuya yerleştir ve kurutucunun en sıcak ayarında kurut. Sıcaklık tişörtün birazcık küçülmesini sağlayacaktır. Kurutucu, yünlüler dışındaki kıyafetleri sıcak suyun yapabildiği kadar küçültemez. Tişörtünün çok az küçülmesini istiyorsan onu soğuk suda yıkayıp en yüksek ayarda kurut.
İlgili 21 soru bulundu
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
-Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir.
30 derecede sıcak yıkama polyester kumaş için ideal bir seçim olacaktır.
Polar kumaş türü ise yüksek ısıda yıkandığı takdirde 3 - 5 santim aralığında çekebilir. 30 - 40 derece aralığında yıkanması gereken polar kumaşlarda kimyasal içerikli deterjanlar ve yumuşatıcılar kullanılmalı. Bu tür ürünler kumaşın hem çekmesine hem de zarar görmesine neden olur.
Yıkama, Bakım ve Bilgi
30 derecede yıkayınız.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.
Yanıtı merak edilen sorunlardan bir tanesi de polar kıyafetler kaç derecede yıkanır sorusudur. Bu ürünlerin 30 veya 40 derece programlarda yıkanması yeterlidir. Yüksek su sıcaklıkları, ürünlerin yapısına zarar verebilir.
bu sorunun cevabı da oldukça basittir. Sweatshirtler genellikle uzun kollu ve kalın yapıda tekstil ürünleri olduğu için genellikle kışın soğuktan korunmak amaçlı tercih edilebilir.
Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Yıkama esnasında çok fazla su emen bu tür kumaşlar, yıkama sonrasında birazcık küçülüyor. Genel olarak doğal olarak nitelendirilen kumaşlarda çekme olayı görülmektedir. Ancak polyester gibi doğal olmayan kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetlerde herhangi bir çekme durumu görünmemektedir.
Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
En sık kullanılan ve en çok tercih edilen programlardan biri olan pamuklu yıkama programı, renkli çamaşırlar ve çoğu kumaş türü için uygun oluyor. Genellikle bir pamuklu programı 40 derecede veya 60 derecede çalışıyor ve çamaşırları içeride döndürerek derinlemesine bir temizlik sağlıyor.
Fakat genel itibariyle beyazları 60 derecede yıkamak tertemiz ve rengini koruyarak kullanma imkanı verir. Söz konusu lekeler olduğu zaman beyazlar üzerinden çıkarmak için bir ıspatula kullanılabilir. Daha sonra soğuk suda bekletmek ve üzerine özel bir sıvı deterjan dökmek kirin tamamen çıkmasına olanak verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri