Büyük ve Küçük Tansiyon Nedir? Kalbin kanı vücuda atarken kullandığı güce büyük (sistolik) tansiyon, kan akımı bittikten sonra damarlarda oluşan durgun basınca da küçük (diyastolik) tansiyon denir.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Küçük tansiyon (diyastolik değer), 90 mmHg'nin üstüne çıktığında tehlikeli hale gelir. Bu değer normal şartlarda sağlıklı düzeyde olabilmesi için 80 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üstüne çıktığı durumlarda bazı komplikasyon ortaya çıkabilir. Bunların başında inme, göğüs ağrısı, kalp krizi ve görme kaybı gelir.
İstirahat anında ölçülen normal diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 80 mmHg'nın altındadır. Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Düşük tansiyon, tansiyonun 90/60 mmHg sınırının altına düşmesi durumudur. Genel olarak düşük tansiyon, baş dönmesi, bayılma, kafa karışıklığı veya bulanık görme gibi semptomlara neden olduğunda tehlikeli kabul edilir.
16 yaş altında <90P normal kabul edilirken 16 yaş üstünde <130/<85 mmHg normaldir. 16 yaş altında ortalama SKB ve/veya DKB ≥90P ancak <95P olan çocuklar yüksek normal KB'ye sahip olarak sınıflandırılır. 16 yaş üstündeki ergenlerde 130-139/85-90 mmHg yüksek normal KB kabul edilir.
Örneğin, sağlıklı bir yetişkin için normal bir kan basıncı genellikle 120/80 olarak ifade edilir. Bu değerlerde milimetre cinsinden civa (mmHg) birimi kullanılır. Küçük tansiyon, 60 mmHg'nin altına düştüğünde düşük olarak kabul edilir.
Büyük (sistolik) ve küçük (diyastolik) tansiyon olmak üzere iki bileşeni vardır. Genelde, büyük tansiyon 100 ile 140 mmHg arası normal kabul edilirken, küçük için ise 60 ile 90 mmHg arası normal kabul edilir. Hastane veya ofiste kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Diğer değer ise küçük tansiyondur ve kalbin kasılma bittikten sonra girdiği dinlenme aşamasında kanın damar çeperine yaptığı basıncı ifade etmektedir. Diyastolik olarak da bilinen küçük tansiyon ve büyük tansiyon başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere kişilerin genel sağlıkları hakkında birçok ipucu vermektedir.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Dilaltı hapı felce neden olabilir
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Normal tansiyon değeri erişkin bir insanın dinlenme durumunda 120–80 mmHg (cıva) dir.
Tansiyon ölçümü sonucunda 90/60 mmHg yani 9'a 6 altında bir rakam çıkarsa düşük tansiyon söz konusu olur. Bu durumun düzeltilmesi ve hemen gereken önlemlerin alınması gerekir. Tansiyonun düşmesi özellikle de göz kararmasına neden olabilir.
Sağlıklı bireylerde büyük tansiyonun 120-130 mm Hg, küçük tansiyonun da 70-90 mm Hg aralığında olması beklenir. Büyük tansiyonun 140 mm Hg veya küçük tansiyonun 90 mm Hg değerinin üzerinde seyretmesi yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak tanımlanır.
Orta derecede gelişen nispeten daha hafif düşük tansiyon türleri bile baş dönmesine, halsizliğe, bayılma ve düşme nedeniyle yaralanma riskine neden olabilir. Ciddi derecede gerçekleşen düşük tansiyon ise, vücudu normal işlevlerini yerine getirmek için yeterli oksijenden mahrum ederek kalbe ve beyne zarar verebilir.
Düşük tansiyonu ne yükseltir? Düşük tansiyonu yükseltmek için en önemli etken su tüketimidir. Bunun yanında tuzlu ayran, zeytin ya da turşu tüketmek de düşük tansiyonun yükselmesine yardımcı olur.
Kan basıncının özellikle ileri yaştaki bireylerde fazla düşürülmesinin kalp, beyin, böbrekler gibi hayati organların kanlanmasına, dolayısıyla beslenmesini bozabileceğine işaret eden Altok, ''60 yaşın üstündeki bireylerde kan basıncı 150 / 90 mm Hg'nın üzerine çıkmadıkça tedavi önerilmemektedir.
Tansiyon milimetre civa birimi ile ifade edilir. Sağlıklı bir bireyde 120/80 mmHg olarak ölçülen değerler ideal tansiyon olarak kabul edilir. Bu değerlerin 140/90 mmHg ve üzerinde çıktığı durumlarda ise hipertansiyon hastalığı söz konusudur.
Küçük tansiyonunuzun yükselmesi de potansiyel bir sağlık sorununa işaret edebilir. Küçük tansiyonun yüksek olması, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalığı, hormonal bozukluklar gibi çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri