Türk Edebiyat Tarihi Bu kitabın Dr.Utkan Kocatürk tarafından genişletişmiş şekli 1970 yılında Büyük Türk Edebiyatı Tarihi adıyla yayımlandı. 904 sayfalık eserin alt başlığı Başlangıçtan Bugüne Kadar Türk edebiyatının Tarihi, Tahlili ve Tenkidi idi.
Büyük Türk Edebiyatı Tarihi Kitap Açıklaması
Şair, oyun yazarı ve edebiyat araştırmacısı Vasfi Mahir Kocatürk'ün "Büyük Türk Edebiyatı Tarihi" adlı yapıtı tam 45 yıl sonra tıpkıbasım olarak yenilenen baskısıyla İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi'nden çıktı.
Türkiye'de edebiyat tarihi, hatta modern tarihçilik denildiğinde ilk akla gelen isim olan Fuad Köprülü'nün herkesin kabullendiği bu konuma ulaşmasını sağlayan en önemli eserlerinden biri Türk Edebiyatı Tarihi'dir.
Bu amaç doğrultusunda Abdülhalim Memduh, Şahabeddin Süleyman, Ali Ekrem, Faik Reşad, Fuad Köprülü, İbrahim Necmi, İsmail Habip, İsmail Hikmet, Mustafa Nihad Özön, Nihad Sami Banarlı, Vasfi Mahir Kocatürk ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi ön planda gelen başlıca edebiyat tarihçilerinin eserleri ele alınmıştır.
Ordünaryüz Profesör Fuad Köprülü'nün Türk Edebiyatı Tarihi adlı bu şah eseri, sahasında yeni bir çığır açmış temel eserlerden biridir. Köprülü Türk edebiyatı Tarihi'nde büyük bir terkip gücü sergileyerek, türk edebiyatının bir bütün olarak ele alınmasının bilimsel bir zorunluluk olduğunu adeta ispatlamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Edebiyatımızda isminde bilinçli bir tercihle “edebiyat tarihi” ifadesi kullanı- lan ilk edebiyat tarihimiz, Abdülhalim Memduh'un 1888'de kaleme aldığı Tarih-i Edebiyat-ı Osmâniyye'sidir.
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Halil İnalcık, Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan bir isim. Yaşamı boyunca durmaksızın üreten büyük tarihçi Halil İnalcık'ın hayatına gelin Molatik olalım... Aslen Kırım Türkü olan Halil İnalcık, İstanbul'da dünyaya geldi ve 1924 yılında Ankara'ya yerleşti.
Ali Emîrî Efendi, Tevfik Paşa, Halil Edhem, Safvet, Süleyman Nazif, Arifi Paşa, Osman Ferid, Faik Reşad, Mehmed Galib, Musa Kâzım, Mistadikidis.
Türk Edebiyatı Tarihi'nde ise dönemlendirme; epik dönem, erken dönem, Osmanlı dönemi, Klasik Öncesi Dönem, Klasik Dönem, Orta Klasik dönem, Son Klasik Dönem, Klasik Sonrası Dönem, Yenileşme Dönemi, Cumhuriyet Dönemi gibi bazan kronolojik, bazan içeriğe göre isimlendirilerek yapılmış.
Atatürk döneminde yetişmiş ünlü yazar, gazeteci ve siyaset adamı. 1892 yılında Edremit'te doğdu. Binbaşı Mustafa Habib Bey'in oğludur.
Edebiyat tarihi; okuyucuya/dinleyiciye/gözlemciye eğlence, aydınlanma veya eğitim vermeye çalışan nesir veya şiir yazılarının tarihsel gelişimi ve bu eserlerin iletişiminde kullanılan edebi tekniklerin yıllar içindeki gelişimidir.
Sürekli üreten Fuad Köprülü, Türkçülük düşüncesinin örgütlenerek yaygınlaşmasında ve bir ideoloji haline gelmesinde büyük katkıları olan Türk Derneği (1908), Türk Yurdu Cemiyeti (1911), Türk Ocağı (1912) ve Türk Bilgi Derneği'nin (1914) çalışmaları içerisinde yer aldı.
Köprülüzade Mehmet Fuat, millî dehayı temsil edebilecek eserleri şahe- ser olarak görür. Köprülü'nün, oluşturduğu usule göre, edebiyat tarihimizi tetkik ettiği: Türk Edebiyatı Tarihi adlı eseri hâlen önemini koruyan ilmî ve aka- demik hüviyette ilk edebiyat tarihidir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir.
Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygı gören ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 5. yılında anılıyor.
İlk Osmanlı vakanüvisi olan Mustafa Naimâ Efendi, genellikle “Naimâ Tarihi”olarak bilinen hicri 1000 yılından sonraki olayları ayrıntılarıyla veren bir Osmanlı tarihi yazmıştır.
Orhun Yazıtları'nda Göktürk Kağanlığı'nın kuruluşunun anlatılması hasebiyle bu yazıtlar birer tarihi eserdir ve bundan dolayı Yolluğ Tigin de ilk Türk tarihçisi olma payesi kazanmıştır (Kurat, 1952: 49).
Tarihçilerin kutbu, şeyhülmüverrihin (tarihçilerin şeyhi) diye anılan hocamız rahmetli Halil İnalcık, Osmanlı tarihçiliğinin gelmiş geçmiş en büyük ismiydi. Sosyal bilimler açısından dünyada ilim âlemine en yön veren iki bin isimden biriydi.
Benim tarih anlayışım devletlerin tarihini ortaya çıkarmaktan ziyade halkın tarihini, halkın geçmişte nasıl yaşadığını, sosyal hayatını, ekonomisini, gündelik yaşantısını ve bunları belirleyen şartları ortaya çıkarmaktır."
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Batı'da ilk örnekleri, 17. yüzyılda François de La Rochefoulcauld tarafından Réflexions ou Sentences et Maxmies morales adıyla verilen özlü sözler, özdeyişler kitabının bizde modern dönemdeki ilk örneği sayılabilecek eseri Şemsettin Sami, 1879 yılında Emsal adlıyla verir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri